Emeklilik fonları Akportföy'e emanet

Groupama Emeklilik'in kurucusu olduğu 9 emeklilik yatırım fonu 2 Temmuz'dan itibaren Ak Portföy tarafından yönetilmeye başlanacak.

Abone ol

İSTANBUL - Akbank, Groupama ve Ak Portföy, fon yönetimi ve bankacılıkta Türkiye'nin en kapsamlı işbirliği için bir araya geldi.

Akbank, Groupama ve Ak Portföy işbirliği çerçevesinde, Groupama Emeklilik'in kurucusu olduğu dokuz emeklilik yatırım fonu 2 Temmuz 2012'den itibaren Ak Portföy tarafından yönetilmeye başlanacak. Akbank da, Groupama Emeklilik ve Groupama Sigorta müşterilerine bankacılık alanında hizmetler sağlayacak.

Akbank, Groupama ve Ak Portföy arasındaki işbirliğinin açıklandığı basın toplantısında bir konuşma yapan Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, bireysel emeklilik sisteminin tasarruf alışkanlığının kazanılmasında çok önemli bir işleve sahip olduğunu vurgulayarak, "Global ekonominin geçtiği bu zor dönemde istikrarını sürdüren ekonomimiz büyümeye devam ediyor. Ancak ülkemiz bugün bulunduğu yerin daha da yukarısına yükselmek için büyük bir potansiyele sahip. Yeni yatırımlara kaynak sağlamak ve sürdürülebilir büyüme performansımızı desteklemek için tasarruf oranımızı artırmamız gerekiyor.

Son 20 yılda yüzde 24'ten yüzde 12'lere kadar gerileyen tasarruf oranımız gelişmekte olan ülkelerle kıyaslandığında bile çok düşük kalıyor. Tasarruf oranımızın artırılması son dönemde önemli iyileşmeler yaşanan cari açığımızın daha düşük seviyelere çekilmesine de yardımcı olacak. Akbank olarak yenilikçi finansal ürünlerimizle tüketicilerin ve müşterilerimizin tasarruf alışkanlığı kazanmalarına, kampanyalarımızla da tasarruf bilincinin yayılmasına destek oluyoruz.

Toplumumuzdaki tasarruf algısını güçlendirmek için "Ekonominin Kahramanları" başlıklı iletişim kampanyamızla tasarruf seferberliği başlattık" dedi.

Bireysel emeklilik sisteminin (BES) gelişmesinin Türkiye'deki tasarruf oranının yükselmesine önemli katkı sağlayacağının altını çizen Binbaşgil, "BES'in gelişmesi tasarruf alışkanlığının daha da yaygınlaşmasını ve emeklilik sonrası insanlarımızın daha kaliteli bir yaşam sürdürmesini sağlayacak. Ancak ülkemizdeki BES kullanımı ve penetrasyonlar gelişmiş ve gelişmekteki ülkelere kıyasla çok düşük seviyelerde seyrediyor. Bireysel emeklilik fonlarının milli gelirimize oranı yüzde 1.1, toplam tasarruflar içindeki payı ise yaklaşık yüzde 1.7 seviyesinde bulunuyor.

Bireysel emeklilik fonlarının milli gelire oranı Amerika'da yüzde 99, Almanya'da yüzde 51, Macaristan ve Polonya'da yüzde 21 seviyesinde bulunuyor. Ekonomi yönetimimiz haklı olarak bu konuya büyük önem veriyor, yeni uygulamalarla BES'in yayılmasını teşvik ediyor. Yeni BES sistemi ile 2023'e kadar ülkemizde bireysel emeklilik fonlarının milli gelire oranının yaklaşık yüzde 7'ye  yükselmesi bekleniyor.

Bu gelişmeler BES'in yüksek büyüme potansiyeli barındırdığına işaret ediyor. BES ülkemizde büyürken finans sektörünün büyümesine de katkı sağlayacak.

Groupama Emeklilik gibi dünyanın önde gelen şirketlerinden biri, müşterilerinin geleceği için büyük anlam ifade eden, onların yaşam kalitelerini belirleyecek olan fonların yönetimi için Türkiye'de Ak Portföy'ü seçti.

Bu işbirliği, Türkiye'deki bireysel emeklilik pazarında bugüne kadar yönetilen fonlar bazında gerçekleşen en büyük portföy yöneticisi değişikliğini de temsil ediyor. Akbank olarak biz de bu yeni işbirliği kapsamında Groupama Emeklilik ve Groupama Sigorta müşterilerine ait prim tahsilatları ve firmaların ödeme işlemleri için pratiklik, kolaylık ve zamandan tasarruf sağlayan modern bir ödeme hizmetini kullanıma sunuyoruz. Avrupa'nın önde gelen sigortacılık gruplarından biri olan Groupama'nın Türkiye de tercih ettiği çözüm ortaklarından olmaktan büyük gurur duyuyoruz." dedi.

[PAGE]

Groupama Genel Müdür Başyardımcısı Elisabeth Gehringer Bankacılık ve Portföy Yönetimi alanında kıymetli şirketler olan Akbank ve Ak Portföy ile yaptıkları  iş birliğinden ötürü  duydukları mutluluğu dile getirdi.

"Mayıs ayı sonu itibari ile Groupama'nın Bireysel Emeklilik fonları 612 Milyon TL'dir. Bu iş birliği sonucunda Ak Portföy'e farklı tür ve tipteki Bireysel Emeklilik fonlarının geçişini gerçekleştireceğiz" diyen Gehringer   "Ak Portföy'e geçişle birlikte fon performansı iyi şirketler arasında yer almayı istiyoruz" diyerek sözlerine devam etti.

Gehringer, yenilikçi ve farklı uygulamalarıyla dikkat çeken Groupama Emeklilik'in toplam 9 adet fonunu Ak Portföy'e aktardıklarını belirterek, "Bunları gruplayacak olursak; Likit, Esnek, Hisse, Kamu Borçlanma TL ve Kamu Dış Borçlanma Araçları olmak üzere 5 farklı tür ve tipteki fonun yönetimi Akportföy'e bırakılacak. Ak Portföy'ü fon yönetiminde bugüne kadar gösterdiği performans, profesyonellik ve fon yönetimindeki deneyimli ekibinden dolayı seçtik" dedi.

Müşterilerin, fonların Ak Portföy'e aktarılmasından sonra herhangi bir işlem yapmasını gerektirecek bir durum söz konusu olmadığını vurgulayan Gehringer, "sözleşmenin yürürlüğe girdiği 2 Temmuz 2012 tarihinden itibaren fonlar Ak Portföy Yönetimine geçmiş olacaktır" şeklinde konuştu.

Groupama olarak bireysel emeklilikte sektörde 7. sırada yer aldıklarını ifade eden Gehringer, " Münhasır banka iş birliği olmayan en büyük emeklilik şirketiyiz" dedi.

Ak Portföy'ün yönettiği emeklilik fonlarının toplam tutarı 4 milyar lirayı aşacak

Ak Portföy Genel Müdürü Dr. Alp Keler de, Mayıs 2012 itibarıyla yüzde 20.5 pazar payı ve 3.36 milyar TL emeklilik fonu yönetimiyle, portföy yönetim şirketleri bazında lider konumda olduklarına işaret ederek şöyle dedi:

"Groupama ise aynı tarih itibariyle yüzde 3.72 pazar payı ile yaklaşık 612 milyon lira fon büyüklüğüne sahip olarak kurucu bazında 7. sıradadır. Fonların Ak Portföy tarafından yönetilmeye başlanması ile birlikte Ak Portföy tarafından yönetilen büyüklük yaklaşık 4 milyar lira olacaktır."

Ak Portföy'ün Mayıs 2012 itibariyle 8.5 milyar lira üzerinde varlık yönetmekte olduğunu vurgulayan Keler,  Groupama fonları ile bu büyüklüğün 9.1 milyar lirayı aşacağını vurguladı ve "Groupama fonları sonrası Ak Portföy toplam 26 emeklilik fonunu yönetmeye başlayacak ve yönetilen fon adedi bazında da sektör lideri haline gelecek" dedi.

Teşviklerin ardından bireysel emeklilik sisteminin fon büyüklüğünün 250 milyar TL'ye çıkması bekleniyor.

Uzun vadeli tasarrufları artırmak amacıyla Bireysel Emeklilik Sistemi'ne getirilen teşviklerin sektörün büyüme hızını yükseltmesinin beklendiğini vurgulayan Keler, "Teşvik öncesi sektörün toplam fon büyüklüğünün 2023 yılında 140 milyar liraya ulaşması bekleniyordu ancak, teşviklerin ardından bu rakamın 250 milyar liraya ulaşması hedefleniyor. 2023 yılında katılımcı sayısının 10 milyona yaklaşması bekleniyor."

Hedefimiz, doğacak fırsatlardan maksimum ölçüde yararlanarak liderliğimizi korumak

Ak Portföy'ün yalnızca yüksek performans değil, uzun vadede istikrarlı getiriyi de sağlamak için uluslararası alanda kabul görmüş bilimsel yöntem ve stratejiler uygulamakta olduğunu vurgulayan Keler, "Hedefimiz, yatırım yönetimi ve danışmanlığı konusunda müşterilerimizin en önemli iş ortağı olabilmektir" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ak Portföy Yönetimi A.Ş. olarak, yüksek performans ve üstün hizmet kalitesi ile Türkiye'deki lider portföy yönetimi şirketi konumumuzu korumayı hedefliyoruz. Piyasalarda portföy ve risk yönetimi alanlarında sahip olduğumuz bilgi birikimini ve deneyimi emeklilik fonları sektöründe en etkin şekilde kullanıyoruz. Orta ve uzun vadede hedefimiz bu konumumuzu hızla gelişen sektörle birlikte korumak ve büyütmektir.

[PAGE]

Groupama Emeklilik A.Ş. gibi saygın bir kurumun fonlarının yönetimini üstlenmeyi çok önemli bir adım olarak görüyor ve önemsiyoruz. Bu işbirliğinin, Türkiye'deki bireysel emeklilik pazarında bugüne kadar yönetilen fonlar bazında gerçekleşen en büyük portföy yöneticisi değişikliği olması da bizim için bir gurur kaynağıdır."

Tüm Akbank şubeleri, Groupama Emeklilik ve Groupama Sigorta müşterilerine hizmet verecek

Anlaşma kapsamında, Akbank Groupama Emeklilik ve Groupama Sigorta'ya bankacılık alanında hizmetler sağlayacak. Bu çerçevede, tüm Groupama müşterileri sigorta prim ödemelerini Akbank şubelerinden ve Groupama Emeklilik müşterileri ayrıca internet şubesinden yapabilecekler.

Groupama Emeklilik'in prim tahsilatları için özel olarak hazırlanan Akbank Tahsilat Sistemleri (Özel Havale Sistemi ve Aboneli Tahsilat Sistemi) kullanılacak. Groupama Emeklilik müşterileri www.akbank.com internet şubesinden de ödemelerini özel bir menü aracılığı ile yapabilecekler.

Groupama Emeklilik ve Groupama Sigorta tarafından yapılacak ödeme işlemleri için özel olarak hazırlanan Akbank Ödeme Sistemleri (Toplu Ödeme Sistemi ve Şubeden Ödeme Sistemi) kullanılacak.

“Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak Veysel Memiş: 2024 yılında da başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyoruz