Hacıince: Türkiye'de ucuz et olması mümkün değil

Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde tarımın geleceği konuşuldu. Sektörün sorunlarının masaya yatırıldığı panelde Hacıince Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı, "Hayvanı yemi dolarla alıyoruz, Türkiye'de ucuz et olması mümkün mü?" diye konuştu.

Abone ol

Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde "Tarımın Geleceği" paneli düzenlendi.

Oturumda, tarım ve hayvancılık sektöründe Avrupa ve Türkiye genelinde yapılan ve yapılması gereken çalışmalar, sektör oyuncularının hareket planı ve sürdürülebilir bir tarım sektörü için öneriler yer aldı. DenizBank CEO'su Hakan Ateş'in moderatörlüğünü yaptığı panelde, özellikle Türkiye tarımında yapılan hatalar konuşuldu ve inovasyonun önemi vurgulandı.

Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, "Dünyanın ekilebilir alan sadece yüzde 12. Bu oran artmayacak. Üretimi artırmak lazım ama toprak ve su sınırlı. Bize teknolojinin ve dijital devrimin yardımı gerekiyor. Türkiye, yüzde 30 ekilebilir alanıyla şanslı. Ancak maalesef yeteri kadar üretemiyoruz. Türkiye bu şansı bugüne kadar yeterince değerlendiremedi" dedi.

"Tarım reformuna ihtiyaç var

Türkiye'nin çok zengin toprak birikimine sahip olduğunu ifade eden Yılmaz, "Bu birikimi bugüne kadar kullanamadık. Verimliliğimiz düşük, bunu artırmak için de rehberimiz Avrupa" diye konuştu. Yılmaz, "Bir tarım reformu ihtiyacı var. Dijital teknolojiler, sanayi 4.0 bize verimlilik sağlayacak. Ancak tarım sektöründe nüfus yaşlandı. Bizim, teknoloji kullanma konusunda yetkin olan yeni nesli tarıma kazandırmamız lazım. Avrupa bunu yapıyor" değerlendirmesini yaptı.

Sektörün güncel durumu ile ilgili bilgiler paylaşan Yılmaz, "27 milyon çalışanın yüzde 20'si tarımda. 5,5 milyon insanı tarımda istihdam ediyoruz ama üretim 11 milyon dolar seviyesinde. Ciddi bir emek gücü tahsis eden tarım, görevini yapamıyoruz. Bunu 2 katına çıkarmamız, Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlar. Türkiye'de sütçülükte önemli ilerlemeler kaydedildi. 20 milyon ton üretim seviyelerine geldik. Dünyada ilk 12 üretici arasındayız ama ihracatımız çok düşük" değerlendirmesini yaptı.

"Mülteciler olmasa hayvancılık yapacak insan bulamıyoruz"

Hacıince Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hacıince, Türkiye'de tarım sektöründe hayvancılık yapacak insan bulamadıklarını belirterek, "Mülteciler olmasa Türkiye'de hayvancılık yapacak insan bulamıyoruz. Bugün 3 bin liraya çoban istihdam edilemiyor"

Hacıince, "Hayvanı yemi dolarla alıyoruz, Türkiye'de ucuz et olması mümkün mü?" yorumunu yaptı.

"İşin başında sorunlara odaklanan bir nesil var" diyen Hacıince, "Amerika'da suyun olmadığı yerde hayvancılık yapılıyor. Mera hayvancılığına geri dönmemiz lazım. Bizde çok değerli yerli ırklar vardı. Kendi ırklarımıza sahip çıkamadık. "Hazırcı bir toplum olduk. İnsanlar niye köyünde durmuyor? Domates ekiyor bedava, inekten süt sağıyor bedava" şeklinde konuştu.

"Tarımı olmayan bir ev mutfaksız ülke gibi"

Yıldızlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Yıldız, Türkiye'de tarımın alarm verdiğini bildirerek, "Acil olarak revizyon ve projelere ihtiyacımız var" açıklamasını yaptı. Yıldız, "Tarımı olmayan ülkeyi mutfağı olmayan bir eve benzetiyorum. Tarım olmadan büyümeden ve sağlıklı gelişmeden bahsedemeyiz. Tarımı doğru anlamak gerekiyor. İthalatla ekonomik anlamda bir yere varamayız. Bu, ulusal bir meseledir" diye konuştu.

20 milyar liralık Ar-Ge harcamalarının 150 milyonunun tarıma ayrıldığını dile getiren Yıldız, Bunun 1,5 milyara çıkması lazım. Ancak böyle Türk tarımı dayanıklı kalabilir" vurgusunu yaptı.

"Kârlılık olmadığı sürece gençleri çekemezsiniz"

Panele katılmak için Türkiye'ye gelen Avrupa Genç Çiftçiler Konseyi Başkanı Jannes Maes, "Tarımda kârlılık olmadığı sürece gençleri bu sektöre çekemezsiniz. Genç çiftlerin fonlarla desteklenmesi gerekiyor. Genç çiftçilere girişimci olarak bakmak gerekiyor. Genç çiftlerin fonlarla desteklenmesi gerekiyor. Genç çiftçilere girişimci olarak bakmak gerekiyor" önerilerini paylaştı.

Genç nesil çiftçilerin ellerinde paraları olmadığını söyleyen Maes, "Genç nesil çiftçilerin elinde parası yok. Devletin teşvik sağlaması, onlara iyi bir eğitim vererek, iş planı oluşturmaları gerekiyor" dedi.

1 Mayıs’ta 3 ilde raylı sistemler ücretsiz “Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” ABD'de silahlı saldırıya uğrayan polislerden 4'ü öldü, 4'ü yaralandı Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak