Kurbanlıklar 500-5 bin TL

Geçtiğimiz yıllarda kıyma fiyatına göre belirlenen kurbanlık fiyatları son 3 yıldır toptan karkas et fiyatına göre belirleniyor.

Abone ol

Sayime BAŞÇI

İSTANBUL - Yaklaşan Kurban Bayramı, et piyasasını hareketlendirdi. Bu yıl bayram dolayısıyla 20 günlük sürede yaklaşık 800 bin büyükbaş, 2,5 milyon adet de küçükbaş hayvan satışı hedefleniyor. Fiyatlar ise geçtiğimiz yıl olduğu gibi 500 TL ile 5 bin TL arasında değişiyor.

Bayram döneminde toplam satışların yüzde 30’unu gerçekleştiren üreticiler ise fiyatlardan memnun değil. İthalat öncesi dönemde piyasadaki kıyma fiyatlarına göre belirlenen kurbanlık fiyatları, son 3 yıldır ithal karkas et fiyatlarına göre belirleniyor. Geçmiş dönemlerde hızlı nakit akışı ve kârlılık ile kurban bayramlarını dört gözle bekleyen üretici, yüzde 30’luk bu fiyat düşüşü nedeniyle eski bayramları arar oldu.

Kurbandan geçmişteki gibi tatlı bir kazanç yok

Piyasadaki et ihtiyacı doğrultusunda canı hayvan ithalatı devam ederken, piyasadaki hayvan sayısını yeterli bulan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ithal canlı hayvanların Trakya sınırlarına girmeyeceğini açıkladı.
Bu durumda, bu yılki kurbanlıkların tamamı yerli üretimden karşılanmış olacak. Karardan memnun olan üretici ise fiyat noktasında sıkıntı yaşıyor. Yeni fiyatlandırma sistemi ile geçmişteki kazancın yakalanamadığını aktaran Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Bülent Tunç, “Artık eskisi gibi bayramlarda tatlı bir kazanç yok. Önceki yıllarda kurbanlık fiyatları da kasaptaki kıymalık et fiyatına göre belirleniyordu. Şimdi ise sattığımız kurbanlıklar toptan satmış olduğumuz karkas et fiyatına göre belirleniyor. İthalat nedeniyle yaklaşık 3 yıldır bu durum böyle. 3 yıl öncesine göre yüzde 30 daha ucuza kurbanlık satmaya başladık. Eski fiyatlandırma olsaydı daha kârlı bir rakama satma şansımız olacaktı” ifadelerini kullandı.

Fiyatlar 500-5 bin TL arasında değişiyor

[PAGE]

Fiyatlar 500-5 bin TL arasında değişiyor

Bu yıl sadece yerli kurbanlıkların satılacak olması nedeniyle fiyat korkusu yaşayan tüketiciye üreticiden zam yok garantisi geldi. Son benzin zamları nedeniyle de kurbanlıkta fiyat artışından endişe ediliyor. Bülent Tunç, bu yıl fiyatlara herhangi bir zam yapılmayacağını, geçtiğimiz yıl satışların beklentilerin altında kalması nedeniyle aynı aralıkta kurban alınabileceğini aktardı. Büyükbaş hayvan fiyatları 3 bin ile 5 bin TL arasında değişiyor. Küçükbaşta ise fiyatlar 500 TL ile 800 TL arasında değişecek. Kurban dönemlerinde ortalama 800 bin adet büyükbaş, 2.5 milyon adet de küçükbaş hayvan satıldığını anlattı. Tunç, açıklamalarında tüketicilere de kurban alımlarında son günü beklememeleri konusunda uyarıda bulundu. Kurban Bayramı’nda satılmayan kurbanlıkların kesime gönderildiğini aktaran Tunç, bu durumda üreticinin elinde ürün kalmadığını iletti. Bu garanti nedeniyle üreticinin zaten düşük olan fiyatta herhangi bir indirime gitmediğini anlatan Tunç, “Alım için Kurban Bayramı’nın son günü beklemelerine gerek yok. Fiyatlar hep aynı kalacaktır. Alımları ilk günlerde yaparlarsa piyasada da karışıklık olmaz” dedi.

Et ve Balık Kurumu’nun et ihtiyacına dönük ithalata devam ettiğine işaret eden Tunç, bu yıl ithal canlı hayvanların sadece Trakya bölgesine girişinin engellendiğini aktardı. Tüketicinin kurbanlık bulma konusunda endişe etmemesi gerektiğini anlatan Tunç, 15 Ekim’den itibaren kurbanlıkların İstanbul’a girmeye başlayacağını belirterek, İstanbul’da 200 bin büyükbaş, 700 bin küçükbaş hayvan satışı beklediklerini sözlerine ekledi.

Fiyatta bir sıkıntı olmaz

Tüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adnan Yıldız bu yıl fiyatlarda bir sıkıntı yaşanmayacağını anlattı. Geçtiğimiz yılki fiyatların bu yıl da uygulamada olacağını kaydeden Yıldız, ithalat açıklamalarının herhangi bir olumsuzluk yaratmadığını ifade etti.

Piyasalarda gün ortası: Borsa günün ilk yarısında geriledi Bugün de Antalya! Uçağın inişte ön tekeri patladı MNG Kargo dolandırıcılığı ihbar etti: On binlerce mağdur var Şarkıcı Kalben Sağdıç serbest bırakıldı Prof. Dr. Orhan Şen'den İstanbul için uyarı: Montlar geri geliyor