Özel sektöre gümrüksüz kaba yem ithalat yetkisi veriliyor

Kaba yem hammaddelerinde yükselen maliyetlerin sektöre etkisini azaltmak için Tarım Bakanlığı özel sektöre gümrüksüz kaba yem ithalatı yapma yetkisi verilmesi için Ekonomi Bakanlığı’na başvurdu.

Abone ol

Hüseyin GÖKÇE

ANKARA - Kaba yem hammaddelerinde yükselen maliyetlerin sektöre etkisini azaltmak için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı özel sektöre gümrüksüz kaba yem ithalatı yapma yetkisi verilmesi için Ekonomi Bakanlığı’na başvurdu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, yükselen maliyetlerin et fiyatlarına yansımaması için kaba yem ithalatının kolaylaştırılacağını söyledi. Bakanlığın gıda denetim faaliyetleri hakkında da bilgi veren Eker, 9 bin 514 işlerinden 213’üne çeşitli cezalar verildiğini, hasat öncesi yapılan denetimlerde ise 90 üründe gereğinden fazla ilaç kullanımı tespit edildiğini kaydetti.

Basın mensuplarıyla iftarda bir araya gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, yaşanan  kuraklık yüzünden mısır ve buğdayda rekolte kaybı yaşandığını söyledi. Türkiye’de ise üretimde herhangi bir sorun bulunmamasına rağmen, özellikle kaba yem fiyatlarının yükseldiğini ifade eden Eker, bunun önüne geçmek için ithalatı kolaylaştıracaklarını söyledi. Bu kapsamda saman, fiğ, korunga gibi kaba yemlerin ithalatının önünü açacak düzenleme için Ekonomi Bakanlığı’na gerekli başvuruda bulunduklarını anlatan Mehdi Eker, yükselen fiyatların et ve süt maliyetlerini arttırmaması için çalıştıklarını ifade etti. Besicilere hayvan başına 300 liralık desteğin süreceğini söyleyen Eker, yeni dönemdeki okul sütü uygulamasına yönelik de teknik düzeyde çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Gıda denetimlerinde ceza yağdı

Bakanlık bünyesinde yapılan gıda denetimleri hakkında bilgi veren Mehdi Eker bu yıl ilk kez tarım ürünlerinde hasat öncesi denetim yapıldığını kaydetti. Hasat öncesi denetim yapılan 2 bin 91 üründen, 90’ında tavsiye dışı fazla ilaç kullanımı tespit edildiğini dile getiren Eker, nisan ayında yüzde 7.7 olan sorunlu ürün oranının, temmuzda yüzde 2.4’e kadar gerilediğini bu oranın AB’de yüzde 3 seviyesinde olduğunu vurguladı.

Alo Gıda Hattı’na 700 bin civarındaki başvuru

Rutin denetimlere ek olarak 81 ilde gıda üretim ve satış yerlerinde yaptıkları 9 bin 514 denetimin sonucunda, sorun tespit edilen 213 tesise çeşitli cezalar uygulandığını belirten Bakan Eker, internetten gıda alışverişi yapan tüketicileri de uyararak, “Buralarda başka ürünler satılıyor. Bunun yerine pazardan alışveriş yapın” dedi. Alo Gıda Hattı’na yapılan 700 bin civarındaki başvuru üzerine yapılan denetimlerde ise 14 bin 457 firmaya idari para cezası kesildiğini söyleyen Eker, 3 bin
452 firmanın üretimden men edildiğini, 8 bin 494 firma hakkında ise suç duyurusunda bulunulduğunu dile getirdi. Bakanlığın et ürünlerinde karışımla ilgili uyarıları üzerine bazı şirketlerin beyaz et ve kırmızı et üretim hatlarını ayıracak yatırıma başladığını söyleyen Eker, bu konuda bir de tebliğ hazırlandığını hatırlattı.

[PAGE]

[PAGE]

Ziraat Türkiye Kupası finalinde Beşiktaş'ın rakibi belli oldu BOTAŞ ve ExxonMobil'den LNG ticaretine ilişkin işbirliği Miçotakis'ten Türkiye açıklaması AMB üyesi Holzmann'den faiz açıklaması UNICEF'ten Gazze'ye acil yakıt sağlanması çağrısı