Zeytin posasından hijyenik kumaş geliyor

'UTİB Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe 6. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı'nda sergilenen projelerden biri yatırımcı İlhan Sarı'nın desteğiyle ürüne dönüşüyor

Abone ol

İSTANBUL - Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) tarafından projelerin yatırımcıyla ve sektörle buluşması hedefiyle düzenlenen, Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı'nın 6.sı, ilk ortaklığını verdi. Pazarın ilk gününde yapılan görüşmeler sonucunda,  Mevlüde Bilgiç ve Şule Sultan Uğur'un 'Zeytin Atık Posasından Antimikrobiyal Ev Tekstili' projeleri, İlhan Sarı Organik Zeytin Çiftliği'nin sahibi İlhan Sarı tarafından beğenilerek, ortaklığa dönüştü.

Yapılan ortaklık sonrasında üretilecek kumaşların, özellikle kötü kokuları engelleyici özelliği olacak. Gerçekleştirdiği ortaklığı değerlendiren, yatırımcı ve İlhan Sarı Organik Zeytin Çiftliği'nin sahibi İlhan Sarı, yaklaşık 185 bin ağaçtan oluşan dünyanın en büyük organik zeytin çiftliğine sahip olduğunu hatırlatarak, "Bugüne kadar zeytinin dalından, suyundan, yağından katma değer elde etmek amacıyla pek çok projemiz oldu. Son ortaklığımız ile geliştirilecek ürünlerin, tekstilin pek çok alanında kullanılabileceğini düşünüyorum" dedi.

Proje sahipleri mutlu

Projelerinin ortaklığa dönüşmesinden duyduğu mutluluğu dile getiren ve 'Zeytin Atık Posasından Antimikrobiyal Ev Tekstili' projesi sayesinde oleuropein maddesi ile antibakteriyel tekstil kumaşları üretilmesinin mümkün olabileceğini belirten Şule Sultan Uğur ise, "Nem ihtiyacını tekstil ürünlerinden, besin ihtiyacını ise insan derisinden temin eden mikroorganizmalar tekstil materyallerinde başta kötü kokular olmak üzere, istenmeyen renk değişimleri, lekelenmeler ve ani mukavemet kayıplarına neden olmaktadır. Projede zeytin ağacının dayanıklılığında oldukça önemli bir yere sahip olan oleuropein bileşiğinin hallaysit nanokil partiküllerin içerisine doldurulması ve ev tekstil materyallerine uygulanması söz konusu olacaktır" diye konuştu.
 
 

Beyaz Saray: 6 haftalık bir ateşkes istiyoruz Batarya ham madde üretimine teşvik geliyor Yedek parça pazarı 2030’da 1 trilyon dolara ulaşacak Türkiye yeniden ‘dünyanın halı’ merkezi oluyor Tüketimdeki ivmelenme yatırım iştahını artırıyor