Booking kararı bizi 3. dünya ülkesi yapar

Servotel Yönetim Kurulu Başkanı Ömer İsvan, Booking.com’un faaliytlerine kısıtlama getirilmesiyle ilgili olarak, "Yeni neslin artık en küçük otelde daha internet aradığı bir dönemde bu karar makro açıdan bakıldığında bizi 3. dünya ülkesi yapıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Abone ol

LEYLA İLHAN

Dünyanın önde gelen 288 otel ve gayrimenkul geliştirme firmasına danışmanlık hizmeti veren Servotel'in Yönetim Kurulu Başkanı İsvan, Booking.com’un faaliytlerinin mahkeme kararıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. İsvan, günümüzde artık rezervasyonların yüzde 20 sinin cep telefonu ve tablet gibi mobil araçlar üzerinden yapıldığına dikkat çekerek, “Dünya genelinde bu alana bir kayma yaşanıyor. Booking. com kararıyla burada rezervasyon yapıp Türkiye'ye gelme planı olan birisi rezervasyonunu tur operatörüne kaydırmadı. Sadece başka internet sitesi üzerinde başka bir ülkeye kaydırdı. Yeni neslin artık en küçük otelde daha internet aradığı bir dönemde, bu karar makro açıdan bakıldığında bizi 3. dünya ülkesi yapıyor. Sadece büyük otel markalarına yardımcı oldu” dedi. 

'Turizmde dünya ligindeyiz fakat rehavete kapıldık'

Futbolda nasıl dünyanın önde gelen takımları varsa turizmde de Türkiye’nin benzer bir konumda olduğunu ifade eden İsvan, “Turizm alanında dünya ligindeyiz. Ancak bu bilinmiyor” diye konuştu. İsvan, Türkiye’nin en turist çeken ülkeler arasında 2015'te 6’ncı, İstanbul'un ise şehirler bazında 5’inci sırada olduğunu, 2016'da İstanbul’un kan kaybederek 6’ncı, Türkiye’nin ise 9’nculuğa geriledğini hatırlattı. Ömer İsvan, “Ancak turizmde işler iyi olduğu zaman rehavete kapılmamak lazım. Sadece tur operatörüne bir imza atmakla otel pazarlanmadan otel işletmeciliği çok zor. Çünkü turizmde işler iyiyken, bir salgın bir doğal afet işleri değiştirebilir bu nedenle çeşitli durumlara hazırlıklı olmalıyız” dedi.

İsvan sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaşadığımız dış faktörler nedeniyle turizmin bu noktaya gelmesi son derece doğal. Ancak her yapının etkilenmesi farklı oluyor. Böyle bir durumda oteller yüzde 100 de, yüzde 45 de küçülebilir. Önemli olan küçülmeyi en azda tutmak, normale dönmek için neler yapılabileceğini planlamak ve hızlı harekete geçmektir. Şu anda otelciliğin arkasındaki know-how yeteri kadar kullanılmıyor. Turizmin kalbi olarak kabul edilen güney sahillerimizde oteller yaşanan sürece hiç hazır değil. Satış, pazarlama fonksiyonları hiç yok. Satış pazarlamada bugüne kadar yapılan tek şey tur operatörleri ile anlaşma yapmak olmuş. Artık yumurtaları ayrı sepetlere koymanın vakti geldi. Burada da knowhow ve markalama öne çıkıyor.”

'15 yıllık yatırımın kararı 15 dakikalık veriyle alınmaz'

Yaşanan terör olayları, siyasi belirsizlik ve dış politikadaki olumsuzluklar nedeniyle turizmde ciddi bir kan kaybı olduğunu ifade eden Ömer İsvan, turizm sektörünün geldiği noktanın tüm bu etkenler nedeniyle doğal olduğunu anlattı. Turizm sektöründe yatırım yapacak firmaları da uyaran İsvan, "15 yıllık yatırımların kararlarını 15 dakikalık verilerle almasınlar” diye konuştu.

Booking'in faaliyetleri durduruldu

Trivago ve Tripadvisor da TÜRSAB’ın hedefinde

1 Mayıs’ta 3 ilde raylı sistemler ücretsiz “Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak