Agah Uğur: Kurum içi girişimcilik şirketlerin gençlik aşısıdır

Borusan Holding CEO'su Uğur, kurum içi girişimcilikle çalışmayan şirketlerin, uzun vadede kendi kozalarında öldüğünü ve kurum içi girişimciliğin şirketlerin gençlik aşısı olduğunu söyledi

Abone ol

Selenay YAĞCI

İSTANBUL - Girişim Fabrikası'nın konferansında konuşan Borusan Holding CEO'su Agah Uğur, kurum içi girişimciliğin şirketlere gençlik aşısı olduğunu belirterek, "Şirketlerin uzun vadeli olabilmeleri için kurucularının işi kurarken uyguladığı girişimci mantalitenin kaybolmaması gerekiyor" dedi. Uğur, "Kurum içi girişimcilikle çalışmayan şirketler, uzun vadede kendi kozalarında ölüyorlar" diye konuştu. 

Özyeğin Üniversitesi'nin işbirliğiyle Girişim Fabrikası tarafından düzenlenen 'Kurumiçi Girişimcilik' Konferansı'nın 3'ncüsü dün gerçekleştirildi. Konferansı bu yıl 80 farklı kurumdan 200'ün üzerinde katılımcı takip etti. Açılışta konuşan Borusan Holding CEO'su Agah Uğur, kurumiçi girişimciliğin çok önemli olduğunu belirterek, şirketlerin bu alana daha fazla eğilmeleri gerektiğini söyledi. Uğur, şirketlerin büyüme aşamasında kalıcı olmak için girişimci ruhu bırakıp işletmeci ruha geçtiklerine dikkat çekerek, "Kurum içi girişimcilikle çalışmayan şirketler, uzun vadede kendi kozalarında ölüyorlar" dedi. Kurum içi girişimciliğin şirketlere gençlik aşısı olduğunu aktaran Uğur, "Şirketlerin başarılarını uzun vadede devam ettirebilmeleri için kurucularının işi kurup büyütürken uyguladığı ve çekirdek ekiplerine yansıttığı girişimci mantalitenin kaybolmaması şirket tepe yönetimlerince sahiplenilmesi gerekiyor. Profesyonellerin yönettiği şirketlerde bir yandan kurumsallaşmanın gereklerini yerine getirirken bir yandan da bu kurucu mantalitesi ile hareket etmelerini sağlamak kolay olmuyor” dedi. 

8 şirketin 5 tanesinde tepe isimler değişecek 

Borusan olarak şirketlerinde tepe yönetimin 60 yaşına gelince emekli olmalarını prensip edindiklerini belirten Uğur, "1 ve 3 yıl arasında 8 şirketimizden 5'inde tepe yönetim değişecek. 2'nci kuşak yerini 3'üncü kuşağa bırakacak bir nevi. 3'üncü kuşak hazır değil. Onları hazırlıyoruz" diye konuştu. Holding olarak küçüldüklerini belirten Uğur, sözlerini şöyle sürdürdü: "Holding olarak insan, para ve itibara odaklandık. Geri kalan bütün işi şirketlere bıraktık. Kurucu mantalitesini ve işletmecilikten girişimciliğe geçiş için bir yol bulduk. Raporlama yapısından çıkıp işi 3'lü sanal ortaklığa indirgedik. Şirket genel müdürleri ile ortak gibi toplantılar yapıyoruz. Birbirimizi değişime zorluyoruz. Yılbaşından beri 8 şirketin 5'inde bunu uyguluyoruz. Daha iyiye gittiğimiz hissediyorum. İş modeli bazlı inovasyonlar geliştiriyoruz. 5 tane kuluçkada 3 tane de ticari hayata geçirdiğimiz yeni projelerimiz var. 25 tane projemiz de bekliyor. Aynı tempoda devam edersek gelecekte yapacağımız işler beni heyecanlandırıyor." 

'Başarılı olmak demek Facebook olmak değil' 

Açılışın ardından düzenlenen 'Şirket Ekosistemi ile Girişimcilik' panelinde konuşan Koç Holding İnovasyon ve Fikri Haklar Yöneticisi Samir Deliormanlı da kurum olarak dijitalleşmeye odaklandıklarını söyledi. Deliormanlı, "İnovasyon başka yerlerden kopyalayarak olmuyor. Kendine özgü bir yerden başlamak lazım. Biz kendi şirketlerimizden de kurumiçi girişimciği yapmak istemelerini bekliyoruz. Sonra programımızı onlara da uyguluyoruz" dedi. 

Panelistlerden TEB Dijital İK, Sistem ve İnovasyon Projeleri Müdürü Murat Aydıner, inovasyon yolculuklarında önce kurumiçi girişimciliği geliştirmek için özel bir platform oluşturduklarını belirtti. Bütün çalışanlardan fikirlerini platformda paylaşmalarını istediklerini anlatan Aydıner, "Güvenlik görevlisinden vezne çalışanına kadar tüm çalışanlar 9 yılda 60 bin fikir paylaştı. Hayata geçmiş 534 fikir var ve hatta biri güvenlik görevlimizin fikri. Ama burda ödüllendirme meselesi çok değerli. Fikrin sahiplenilmesi için hem fikri verenin hem de fikri hayata geçirenin ödüllendirilmesi gerekiyor" diye konuştu. 

İnovasyona büyük küçük demeden yaklaşmak gerektiğini ifade eden Vodafone İş, Marka Ortakları ve Girişimcilik Programları Kıdemli Müdürü Rüçhan Ziya ise başarılı olmanın 'Facebook olmak' değil sürdürülebilir ve kalıcı olmak demek olduğunun altını çizdi.

'Kurumiçi girişimciler değişim ajanlarıdır'

Girişim Fabrikası Kurucu Direktörü İhsan Elgin, konferansın kapanışında yaptığı konuşmada çalışanlarda girişimci ruhu ortaya çıkarmak için yeni fikirlerin rahatlıkla paylaşılabileceği platformların oluşturulmasının önemine dikkat çekti. Elgin, "Kurumiçi girişimciler, üst yönetime hayallerini gerçekleştirmelerinde yardım eden değişim ajanlarıdır. Özellikle üst yönetim, çalışanları farklı düşünmeye yöneltmeli, düşündüklerini ifade edecek ve onları test edecek imkanları onlara sağlamalı. Çalışanlarını motive etmeli ve onlar için özgürlük alanları yaratmalı” diye konuştu.

“Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak Veysel Memiş: 2024 yılında da başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyoruz