Alman DHL, e-ticarette Türkiye ile hızlanacak

E- ticaret 1 trilyon dolara koşuyor. 2020'de kargoların yüzde 50'den fazlasının online üzeri olacağı tahmin ediliyor. Lojistiğin alman devi DHL Express, Orta Doğu, Afrika ve Orta Asya'ya daha hızlı ulaşmak için Türkiye'yi 'hub' yapıyor. (Aysel Yücel)

Abone ol

AYSEL YÜCEL

DHL Express Global Satış Programlarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Leendert Van Delft, büyümede e- ticarete odaklandıklarını vurgulayarak, bu kapsamda önemli bir pazar olarak gördükleri Türkiye'yi, özellikle Orta Doğu ve Avrupa pazarları için bölgesel bir hub yapmayı planladıklarını söyledi.

DHL'nin İstanbul Havalimanı'nda açacağı operasyon merkezi ise bu planın ilk adımı olacak.

Türkiye için şimdi koşma zamanı

DHL Express'in isim sponsoru olduğu, World eCommerce Forum tarafından "DHL Uluslararası E-İhracat Konferansı" (DHL International Cross Border eCommerce Summit), önceki gün İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. Toplantı öncesi DÜNYA'nın sorularını yanıtlayan DHL Express Global Satış Programlarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Leendert Van Delft, büyüyen e-ticaret pazarında hızlı teslimatın hiç olmadığı kadar önem kazandığını vurgulayarak, "Hız e-ticarette en önemli rekabet unsuru. Türkiye, Avrupa, Afrika ve Asya'nın buluşma noktasında. Türkiye üzerinden Orta Doğu ve Afrika'da birçok noktaya daha hızlı taşımamıza imkanı sağlayabiliriz. Bu noktada Türkiye bizim için çok önemli bir ülke ve bölgesel hub yapmak için çalışmalarımız sürüyor. Yakın geçmişte açıkladığımız üzere İstanbul Havalimanı'nda açacağımız operasyon merkezi bunun ilk adımı olacak. Türkiye'yi 'parlayan bir yıldız' olarak gösteriyorlar ama bence sadece parlayan bir yıldız değil, hızla yükselen bir yıldız. Bugün dünyaya baktığınızda herkes ABD'yi, Çin'i e-ticaret pazarları olarak konuşuyor. Ama Türkiye'ye de baktığınızda siz aslında bu yolculuğu başlangıç aşamasında değil, başlamış emeklilikten yürüme aşamasına gelmiş durumdasınız. Türkiye için şimdi koşma zamanı" diye konuştu.

Konferansta "Potansiyelinizi Maksimuma Çıkartın" temalı bir sunum gerçekleştiren Van Delft, Uluslararası e-ticaretin hızla büyüdüğünü ve 2020 yılında, 2015'e göre 3 kat artışla 1 trilyon dolara yükseleceğini belirtti. Van Delft, tüketici davranışları ve beklentilerinin de hızla değiştiğine işaret ederek, "Günümüzde tüketiciler her şeyi taleplerine uygun olarak istedikleri yerde ve istedikleri zamanda satın almak istiyorlar. Bir 'Aciliyet Devri'nde yaşıyoruz. İnsanlar birkaç dakika içinde taksi çağırabildikleri, bir filmi saniyeler içinde indirebildikleri bir dünyada ürünlerinin de neredeyse dün ellerine ulaşmış olmasını istiyor. Böyle bir dönemde global e-ticarette rekabet avantajı yakalamak için gönderim seçenekleri önem kazanıyor. Bugün tüketicilerin yüzde 74'ü ürünün eline ulaşmasındaki kolaylığın alışverişlerinde en önemli nokta olduğunu düşünüyor. Sınırlı gönderim seçenekleri nedeniyle alışverişi tamamlamadan bırakanların oranı yüzde 45" diye konuştu.

Müşteri hızlı teslimat için fazla ödemeye hazır

Ekspres gönderim seçeneğinin öneminin altını çizen Van Delft, "Online alışveriş yapanların yüzde 91'i hızlı gönderim gibi seçenekleri bulunmayan perakende sitelerinden ayrılıyor. 2 günde gönderimin hızlı olduğunu düşünenlerin oranı yalnızca yüzde 47" dedi. Van Delft'in paylaştığı verilere göre online alışveriş yapanların yüzde 35'i satın aldıkları ürünleri istedikleri yerde istedikleri zamanda teslim almak için daha fazla ödemeye hazır olduğunu belirtirken, yüzde 70'i ertesi gün teslimat için fazla ödemeye hazır.

Doğru ortak ve modelle Türkiye'den küresel oyuncu çıkabilir

DHL Express Türkiye CEO'su Claus Lassen toplantıda yaptığı konuşmasında şunları kaydetti: "DHL, 220 ülke ve bölgeyi birbirine bağlayan gerçek bir uluslararası şirket olarak, uluslararası ticareti kolaylaştırma hedefiyle çalışıyor. Günümüzde uluslararası ticaretin arkasındaki itici gücün e-ticaret olduğunu görüyoruz. Tüm dünyada 2 milyarın üzerinde online alışveriş yapan tüketici bulunuyor. Bunların yüzde 60'ı uluslararası şirketlerden alışveriş yapıyor. Böyle bir dünyada Türkiye'deki üreticiler, perakendeciler ve e-ticaret girişimcileri için büyük fırsatlar olduğunu düşünüyoruz. Bu süreçte gönderim seçeneklerini zenginleştirmek önemli. Tüketicilerin yüzde 91'i siteden çıkmadan önce sunulan gönderim seçeneklerine bakıyor. Internet üzerinden alışveriş yapanların yüzde 30'u premium gönderi/ertesi gün teslimat seçeneği sunan bir perakendeciyi tercih ediyor. Dolayısıyla doğru iş modeliyle ve doğru lojistik ortağıyla hareket eden girişimcilerin küresel arenada güçlü oyuncular olabileceğine inanıyoruz."

Türkiye'deki gönderilerde e-ticaretin payı 3'e katlandı

DHL Express Türkiye Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Boğaç Özsan, e-ticaretin hızlı büyüme trendine dikkat çekerek, "DHL'in küresel olarak taşıdığı gönderiler içerisinde e-ticaret gönderilerinin payı bugün yüzde 29 seviyesinde, 2020'de ise yüzde 45-50'ye çıkması bekleniyor. Türkiye için de tablo çok benzer. 2016'da yüzde 5 olan e-ticaret gönderilerinin payı Ocak 2018'te yüzde 10'a, Kasım 2018'de ise yüzde 15'e çıktı. 2020 beklentisi bu oranın yüzde 25-30'lara varması" dedi. Uluslararası e-ticaret pazarlarında başarıya ulaşmak isteyen işletmelerin dikkat etmesi gereken altın kuralları katılımcılarla paylaşan Özsan, bunları markayı doğru bir şekilde yansıtmak, üstün hizmet kalitesi sunmak, müşteri verilerini doğru değerlendirmek, müşterilerin satın alma yolculuğunu iyi analiz etmek, güvenliğe önem vermek ve müşterilerin güvende hissettiklerinden emin olmak, sosyal medyada hedef kitle ile etkileşim kurmak, ürünleri ön plana çıkarmak ve uluslararası pazarlara açılmak şeklinde sıraladı.

Dikkat! İstanbul'da toplu taşımaya kısıtlama getirildi Simit fiyatında ekmek sistemi: Bakanlık onayı zorunlu hale geldi 1 Mayıs’ta 3 ilde raylı sistemler ücretsiz “Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” ABD'de silahlı saldırıya uğrayan polislerden 4'ü öldü, 4'ü yaralandı