Avrupalı alıcılar Sanmar’a ‘abone’ oldu

Aysel Yücel

Abone ol

AYSEL YÜCEL

Sektöründe pek çok ilke imza atan römorkörün dünya devlerinden Sanmar, Avrupa’da başarıya doymuyor.

Bu yıl Danimarkalı Svitzer’e 21’inci römorkörünü ihraç eden Sanmar, İtalya’ya ise 17’nci römorkörü üretmek için kontrat imzaladı. Norveç’ten de yeni sipariş geldi. 2018’de toplam 24 projeyi tamamlayacak olan şirketin, 7 kıtaya ihraç ettiği römorkör sayısı 200’e yaklaştı. Sanmar Yönetim Kurulu Üyesi Ali Gürün, daha önce römorkör teslim ettikleri operatörlerin tekrar sipariş vermesinin önemine vurgu yaparak, “Müşterilerimiz kalitemizden çok memnun” dedi.

İtalya ile yeni anlaşma

Tuzla ve Yalova’da bulunan tersaneleri ile römorkör inşasında dünyanın en büyük 3 şirketi arasında yer alan Sanmar’ın ‘dünyanın LNG ile çalışan ilk römorkörü’, ‘ilk uzaktan kumandalı gemi’ ve ‘ilk hidrolik-hibrit römorkörü’ gibi çok önemli projelerde imzası bulunuyor. Başarılarına her geçen gün bir yenisini ekleyen şirket, son olarak ise geçtiğimiz hafta Rimochitori Napolitani firmasıyla Ramparts 2400 SX model, Boğaçay XXXV römorkörü için yeni inşa kontratı imzaladı.

Sanmar, aynı firmaya daha önce Ramparts 2200SX serisine ait 2 römorkör (Sırapınar V-Sırapınar VI) daha teslim etmişti. Yeni kontratla beraber Napoli Limanı’nda Sanmar üretimi 3 römorkör hizmet veriyor olacak. Robert Allan Ltd. tarafından tasarlanan RAmparts 2400SX model römorkör, nispeten büyük olan ve çekme gücü açısından daha güçlü makinelerin yerleştirilmesine olanak sağlayan gövdesiyle römorkör operatörleri tarafından çok tercih edilen bir model. Son iki senede 3 farklı İtalyan operatörü hizmet verdikleri büyük gemilerin ihtiyacını karşılayabilmek adına mevcut filolarını Boğaçay Sınıfı Ramparts 2400SX modeli ile büyütmüştü.

Norveç’le 6. römorkör için sözleşme imzaladı

Sanmar Yönetim Kurulu Üyesi Ali Gürün, “Daha önce römorkör teslim ettiğimiz römorkör operatörlerinin tekrar sipariş vermesi bizler için çok değerli. İtalyan müşterilerimiz bizim kalitemizden çok memnun. Aynı şekilde geçtiğimiz Ağustos ayında, 2013 senesinde 5 adet römorkör teslim ettiğimiz Norveçli Bugser og Berging firması ile de 6. römorkör için kontrat imzaladık. Mevcut müşterilerimizin yanı sıra, daha önce römorkör teslim etmediğimiz ülkelerle de yeni kontratlar imzalıyoruz. Geçtiğimiz hafta Letonya’da yerleşik PKL firması için inşa edilecek Sırapınar VIII römorkörünün ilk kaynak törenini gerçekleştirdik. Ülke ihracatına katkıda bulunmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

Sırapınar VIII Letonya’ya gidecek

Sanmar, Tuzla Tersanesi’nde, Letonya’da yerleşik PKL firması için inşa edilecek Sırapınar VIII römorkörü ilk kaynak törenini de geçtiğimiz hafta gerçekleştirdi. Sırapınar, sektörde oluşan 45-60 ton çekme gücü aralığında kompakt römorkör ihtiyacına karşılık verebilmek adına Sanmar’ın, ünlü römorkör tasarımcısı Robert Allan Ltd. ile kollektif bir çalışma olarak tasarlayıp üretimine başladığı RAmparts 2200 SX sınıfı römorkörlerinden. Sırapınar seri römorkörlerin kardeş tekneleri daha önce Birleşik Arap Emirlikleri, İspanya, İtalya ve İngiltere’ye teslim edilmişti.

Dört römorkörlük Bigaçay Serisi tamamlandı

Danimarkalı Svitzer’in Mayıs 2017’deki siparişi üzerine Sanmar Denizcilik tarafından Türkiye’de üretilen dört adet Bigaçay serisi de teslim edildi. Römorkörler Fas Cumhuriyeti’ndeki, yüz milyonlarca dolarlık büyük bir yatırımın eseri olan Tanger Med 2 Limanı’nda hizmet verecek. Sanmar Denizcilik’in deneyiminin ve üstün teknolojisinin son ürünleri olan bu yeni seri römorkörler, 90 ton çekme gücüne ve sekiz kişilik mürettebatıyla gemilere refakat etme yeteneğine sahip.

Traktör serisinin üçüncüsü Londra’da çalıştırılacak

Deliçay römorkör serisinin üçüncü ürünü olan Svitzer Meridian, Svitzer firmasının Londra’daki operasyonlarında çalıştırılmak üzere teslim edildi. Aynı serinin ikinci teknesi de geçtiğimiz aylarda Svitzer firmasına teslim edilmişti. Serinin ilk teknesi ise Yeni Zelanda’da çalışıyor. Robert Allan Limited tarafından yapılan Deliçay serisi yenilikçi TRAktor-Z 2500 SX (Sanmar eXclusive) tasarıma sahip. Daha yaygın olarak kullanılan ASD konfigürasyonunun yerine; bu yeni seri, hem liman hem gemi çekme, yanaştırma ve yedekleme görevlerinde maksimum verim elde edilmesini sağlamak için özel olarak tasarlanmış, önden çekişli Z-drive sistemi bulunuyor. Svitzer Meridian 70 tonluk çekme gücüne sahip. 25.3m x 12.0 m boyutlarındaki römorkör Cat C32 model makina ve Rolls-Royce pervane sistemiyle donatıldı. Ancak müşterinin özel işletme ihtiyaçlarını karşılamak için standard sınıfa bazı modifikasyonlar uygulandı ve FIFI1 notasyonu ile özel “LNG Filozofisi” ile üretildi. Römorköre yerleştirilen LNG Algılama Sistemi sayesinde ortamdaki herhangi bir LNG gazı kaçağı durumunda uyarı geliyor. Sanmar Denizcilik, Svitzer firmasına bugüne kadar 20 römorkör teslim etti. Svitzer Meridian 21. römorkör.

“6.600 hektarlık maden sahası rehabilite edildi” Binance'in eski CEO'suna 4 ay hapis cezası Eksun Gıda'dan 413 milyon liralık net kar Işıkhan: İş sağlığı ve güvenliği reformunu kararlılıkla uygulayacağız Korhan Berzeg'e ilişkin arama çalışmaları sonlandırıldı