Belirsizlik ortamı Türkiye’yi gölgeleyemez

Türkiye'deki belirsizlik ortamından dolayı sektörel büyümede azalma beklenebileceğini söyleyen Metro Toptancı Market Genel Müdürü Özerkan, bu belirsizlik ortamının Türkiye'yi gölgeleyemeyeceğini ifade etti

Abone ol

İSTANBUL - Bu yıl dünyada 50. yılını, Türkiye'de ise 24. yılını kutlayan Metro Toptancı Market, geçtiğimiz yılı değerlendirirken, 2014 yılı hedef ve stratejilerini açıklamak ve sektörü detaylı olarak analiz etmek amacıyla basın toplantısı düzenledi.

Metro Toptancı Market Genel Müdürü Kubilay Özerkan'ın, Çırağan Sarayı’nda düzenlediği basın toplantısında,  Metro Toptancı Market olarak 2013 değerlendirmesi ve 2014 beklentileri dışında, gıda ürünlerindeki zamlara, hal yasasına ve kredi kartı sınırlandırmasına kadar önemli açıklamalarda bulundu.

Metro Toptancı Market Genel Müdürü Kubilay Özerkan, Metro Türkiye’nin geçtiğimiz yıl ve 2014’e ilişkin ekonomik verilerini değerlendirdi:

2013’te iki haneli büyüme sağlandı

2013 yılında perakende sektöründe 2 haneli, yüzde 10'lar civarından bir büyümenin söz konusu olduğunu söyleyen Metro Toptancı Market Genel Müdürü Kubilay Özerkan, gıda perakendeciliğinde ise bu rakamın yüzde 7-8 olduğunu belirtti. Geçtiğimiz yılı piyasanın üzerinde bir büyüme ile kapattıklarını vurgulayan Özerkan, bu yılın bu şekilde seyredeceğini 2020'ye kadar piyasanın üstünde büyüme öngördüklerini açıkladı.

Türkiye'deki belirsizlik ortamından dolayı bir azalma beklenebileceğini söyleyen Özerkman, şöyle devam etti:

Belirsizliğe karşı alınacak tedbirleri sıraladı

"2014'te büyümenin 3-3.5 civarında olacağı öngörülen bir ortamda yapmamız gereken birtakım şeyler var. Bunlar; kayıtdışı ekonominin önüne geçmek, esnafarın ticari kredilerinin desteklenmesi ve yatırımın önünün açılması. Perakendecilerin görevi ise; bizi Türkiye'de bu noktaya getiren yerellik ve lokallik, sürdürülebilirlik, hijyen ve kalite"
"Formatları değiştirerek, daha küçük mağazalarla devam edeceğiz" diyen Metro Toptancı Market Genel Müdürü Kubilay Özerkan, yeni yatırım ve projelerinde haberini verdi. Özerkan, şöyle konuştu:

“2014'te büyük formatta 3 yeni mağaza açacağız”

"Sevkiyatımız hizmetimizi araç sayımızı 150'ye çıkararak, 350 kişilik saha satış ekibimizle ve küçük mağaza konseptimizle son 2-2 buçuk yıl içinde birtakım değişikliklere gittik. Ortalama 1000 metrekare büyüklüğünde Edremit ve Marmaris'te iki mağaza açtık. 2014 'te de 1 veya 2 tane daha açacağız. 2014, bizim için yeni açılışlar yapacağımız, ailemizi daha da genişleteceğimiz bir yıl olacak. 2014’te büyük formatta 3 yeni mağaza açacağız ve yeni illere gideceğiz. Bu illerin ilki, Denizli olacak. Bu mağazamızı diğerleri izleyecek. Ayrıca Türkiye’nin yerel değerlerine verdiğimiz büyük önem çerçevesinde farklı projelere imza atacağız. Finike portakalı, Karacadağ pirinci, Antakya’nın halhalı zeytini, Ortaca limonu gibi Coğrafi İşaretli Ürünler’i raflarımıza taşımaya ve üreticiye destek olmaya devam edeceğiz. Hayvanların fiziksel ve psikolojik açıdan sağlıklı ve huzurlu bir hayat sürmelerini sağlamayı amaçlayan Hayvan Refahı Projesi’ni sürdüreceğiz. Türkiye’nin, dünyada aşçılık yarışmalarının Oscar’ı olarak tanımlanan, Bocuse d’Or Yarışması’nda temsil edilmesi için desteklerimizi sürdürüyoruz. Genç şeflerin Türkiye mutfak kültürüne olan katkılarının artması için dünya sahnesine çıkmalarına yardımcı oluyoruz”

Kubilay Özerkan, kendi sektörlerinde çevresel, sosyal, finansal ya da operasyonel  alanlarda fark yaratmış ve fayda sağlamış girişimcileri, işletmecileri ödüllendirmeyi hedefleyen bir proje tasarladıklarını ve bu yıl Metro Toplumun Yıldızları adıyla ilkini gerçekleştireceklerini açıkladı. 

Yabancı para biriminin artışı baskı yaratacak

[PAGE]

Yabancı para biriminin artışı baskı yaratacak

Hem gıda hem de gıda dışı perakendecilikte yabancı para biriminin artışının baskı yaratacağını ifade eden Özerkan, 2013 yılı enflasyon verileri hakkında; "İç enflasyonumuz 1 senelik yüzde 3 civarında, gıdada bu rakam biraz daha yüksek, gıda dışında ise eksilerdedir" değerlendirmesinde bulundu.

Dolardaki hareket fiyatları etkiliyor

Metro Toptancı Market Genel Müdürü Kubilay Özerkan, son dönemlerde özellikle patates ve fasulye üzerinden alevlenen zam tartışmasına da değindi.  

"Rekabet enflasyonun önüne geçince, piyasa kendini dengeliyor" diyen Özerkan, kendimize yetemediğimiz için ithal ettiğimiz ürünlerde dolara bağlı olarak artış yaşandığını söyledi. Özellikle pirinç fiyatlarında ciddi artış yaşandığını hatırlatan Özerkan, ayçiçeğinde de buna benzer şekilde; 1 milyon 200 bin ton civarında tüketim olduğunu, ancak mevcut üretimin bu rakamın yarısını oluşturduğunu dolayısıyla ithalata başvurulduğunu ve fiyatların yurt dışındaki hareketten etkilendiğini söyledi. Özerkan, şöyle devam etti:

Zeytinyağında 'yok yılı' fiyatları uçuracak

"Patateste fiyatın gevşediğini görüyorum. Nisan ayında ürün söküldüğünde daha da gevşeme yaşanacak. Zeytinyağında geçtiğimiz bolluk yaşanan bir yıldı ve fiyatlarda buna bağlı olarak makul düzeydeydi. Ancak bu yıl 'yok yılı'. Geçtiğimiz yıl 45 lira olan zeytinyağı bu yıl 60 lirayı görecek. Meyve sebzede ise dönemsel dalgalanmalar olacaktır. 2014'te paralel seyir bekliyorum"

Hal Yasası’na ilişkin değerlendirmelerde bulunan Metro Toptancı Market Genel Müdürü Kubilay Özerkan, bu konudaki görüşlerini şöyle ifade etti:

Hal Yasası kayıtdışını engelleyecek

Getirilen düzenleme ile meyve ve sebzenin kayıt altına alınıyor olması, düzenlemeyi bizim için olumlu kılıyor. Düzenleme filozofi olarak doğru, uygulamada bir takım tıkanıklıklar var onlar giderilmeli.  Bu tıkanıklıklar ise bilgisayar sisteminden kaynaklanıyor. Sistem ürünün çıktığı ve alındığı yeri eşleştiremediği için, belli kaçaklar oluyor. Sisteme doğru girilmesine ilişkin bir sorun söz konusu. 

Toplantı sonunda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Özerkan,  kredi kartı sınırlamasının cirolara yansıyıp yansımayacağı sorusuna cevap olarak şunları söyledi:
"Bizim müşterimiz profesyonel müşteri olduğu için bize şuan itibariyle bir zararı yok. Ancak olabilir. Düzenleme mevcut haliyle profesyonel müşterinin kartını etkiliyor. Bu konuda öncelikli olarak yapılması gereken ticari kredilerin desteklenmesidir"

Özerkan kendisine yöneltilen, grubun diğer yatırımlarının kötü bir yıl geçirdiği ve Türkiye'ye karşı bakış açısının değişip değişmediği sorusunu ise, "Türkiye'de belirsizlik olduğu görülüyor tabiki. Ancak bu Türkiye'yi gölgelemez" şeklinde yanıtladı.

Güven arttı, vatandaş Türk Lirası’na geçiyor 30 yıldır oluşturulan ihracat pazarını kaybederiz “Türk dünyası bir araya geldiğinde küresel güce dönüşür” Küresel çapta çalışan sağlığı hâlâ risk altında Yazılımda yetenek yönetimi hayati önemde