Binek model kararı Kasım'da verilecek

Toyota, Türkiye'de yeni küresel model üretimi için Kasım ayı sonunda karar alacak.

Abone ol

İSTANBUL - Türkiye'de sedan otomobil üretimine 2013 yılı Haziran ayında başlayarak üretimini yeniden 150 bin adetlere taşıyacak Toyota Otomotiv'in Türkiye CEO'su Orhan Özer, Toyota'nın küresel bir binek araç modelinin Türkiye'de üretimi konusunda ilk aşama olan fizibilite görüşmelerinin olumlu sonuçlandığını, global olarak nihai kararın Kasım ayında verileceğini söyledi.

Adapazarı'ndaki fabrikasında 150 bin adetlik kurulu kapasitesi bulunan Toyota Türkiye, bu yıl yüzde 40'lı seviyelerdeki kapasite kullanım oranlarıyla, Auris ve Verso modellerinin üretimini gerçekleştirirken, Ekim ayı itibariyle Auris üretimi Toyota'nın İngiltere'deki tesislerine kaydırılacak. Toyota Türkiye, 150 milyon euroluk yatırımla Haziran 2013'te ise C sınıfı sedan üretimine başlayacak.

Özer, Toyota'nın yeni bir küresel modelinin Türkiye'de üretilmesi konusundaki çalışmalar hakkında bilgi verirken, "Proje onayları üç kademe. İlk kademeyi olumlu geçtik. Resmi fizibilitenin yapılması konusunda karar verildi. Projenin yapılıp yapılmayacağı Kasım ayı sonunda belli olacak. Japonya'dan karar çıkacak. Ticari araç olmayacak. Binek araç olacak" dedi.

Özer, yeni modelin hibrit motora sahip olması seçeneğinin de açık olmasını umduklarını ekledi. Toyota Türkiye'nin üretiminin bu yıl ağırlıklı olarak Avrupa'da yaşanan krizin etkisi ve Auris modeli üretiminin sona ermesiyle 2011'e göre yüzde 21 düşüş ile 73 bin adete gerilemesi bekleniyor. C sınıfı sedanın etkisiyle üretimin yeniden yıllık olarak 150 bin seviyesine çıkması, önümüzdeki dönemde ise pazarlardaki iyileşmeyle beraber bu rakamın resmi kapasite olan 170 bin seviyelerine doğru yaklaşması öngörülüyor.

Toyota, Türkiye'deki üretiminin yaklaşık yüzde 90'ını Avrupa başta olmak üzere ihraç ederken, iç pazar üretimden yüzde 10'luk pay alıyor. Sedan otomobil ile birlikte iç pazarın üretimden aldığı payın yüzde 20-25'lere çıkması bekleniyor.

Özer'in verdiği bilgiye göre, şu an 30 ülkeye ihracat gerçekleştiren Türkiye fabrikası, yıllık 110-120 bin adet üretimi olması öngörülen sedan ile birlikte Kuzey Afrika, Ortadoğu, Kazakistan ve Doğu bloku ülkelerine de ihraç adetlerini artırarak 50 ülkeye ulaşacak. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün 'Sakaria' isminin Türkiye'de üretilen bir modele verilmesi önerisinin üzerinde de ciddi şekilde çalıştıklarını söyleyen Özer, bu kararında Toyota Japonya tarafından verileceğini açıkladı.

Teşvik yatırımın dönüşünü hızlandırır

Hükümetin açıkladığı teşvik paketini değerlendiren ve kapsamını çok olumlu bulduklarını söyleyen Özer, "Prensip olarak Toyota teşvik için yatırım yapmaz. Toyota operasyonun kendisine bakar. Operasyon verimliyse yatırım yapılır. Teşvik sadece yatırımın dönüşünü hızlandırır.Devletin teşvikle beraber atması gereken başka adımlar da var. Lojistik teşvikleri de önemli. Lojistik şirketlerine de teşvik vermek lazım" dedi.

Euro/TL paritesinin ihracatçılar için çok önemli olduğunu söyleyen Özer, TL'nin değerli olmasının ihracat yönüyle teşvik edici bir unsur olmadığını ve mevcut seviyelerin ise ihracat açısından iyi görünmediğini söyledi. Özer, Türkiye'deki otomotiv pazarının bu yılı 800 bin adetli seviyelerde tamamlayabileceğini sözlerine ekledi. Türkiye'nin 2023 yılı ihracat hedeflerini ulaşabilir gördüklerini söyleyen Özer, "Otomotiv sektörünün ciddi çabalar gerektiren bir hedefi var. Dört milyon araç üretmek mevcut markalar ve yatırımlarla olmaz. Taze kanın gelmesi lazım. İki yeni yatırım gelip mevcut yatırımlar da kapasitelerini artırırlarsa ulaşılabilir bir hedef. Rekabetçi olmak için üreticilerin Türkiye'ye gelmeleri lazım" diye konuştu.

“Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak Veysel Memiş: 2024 yılında da başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyoruz