Doğuş Grubu, Atina'da otel satın alıyor

Yunanistan’da turizm alanındaki yatırımlarını sürdüren Doğuş Grubu'nun, başkent Atina’daki Hilton Oteli'ni satın alacağı açıklandı.

Abone ol

Geçen ay başında Ortadoğu’nun en güçlü iş kadını Ola Olayan Group’un patronu Lubna Olayan ile konsorsiyum kuran Doğuş, Yunanistan’ın en önemli turizm tesislerinden Hilton Atina’yı alıyor. Otele 140 ile 170 milyon euro değer biçiliyor.

Türkiye’de son dönemde yeme-içme alanında yaptığı satın almalar ve ortaklıklarla adını sıkça duyduğumuz Doğuş Holding ’in patronu Ferit Şahenk, yurtdışında ise yatırımlarını turizm sektörüne yoğunlaştırmış durumda.

Bir yandan Hırvatistan ve Yunanistan’da yat limanlarına yönelen Şahenk, İtalya ve İspanya’da ise satın aldığı otellerle bir anlamda Akdeniz Çanağı’nın Avrupa yakasında turizmde hızla büyüyor.

2012’de İtalya’nın turizm cenneti Capri Adası’ndaki Capri Palace’ın yüzde 51’lik hissesini satın alan Doğuş Grubu, 2016’ya ise yine İtalya’dan devam etmiş ve ocak ayında Roma’nın cenneti diye adlandırılan 5 yıldızlı Aldrovandi Palace’ı 50 milyon euroya bünyesine katmıştı.

İtalya ile yetinmeyen Doğuş, ardından İspanya’ya yönelmiş ve mart ayında da Madrid’teki Hotel Villamagna’yı 180 milyon euroya satın almıştı. 2016 yılı, henüz yeni yarılanmışken Şahenk, otelcilik alanında bir başka satın alma için masaya oturdu.

Fiyatı en az 140 milyon euro

Şahenk’in turizmde bölgesel atağının son durağı ise bu kez Yunanistan. Daha önce Atina’nın en görkemli yeri olan Astir Palace’ı Kuveytli ortaklarıyla 400 milyon euroya satın alan Şahenk, ülkenin en önemli otellerinden biri olan Hilton’un Atina’daki otelini de gözüne kestirmiş durumda.

Yunanistan’ın en büyük ve en köklü turizm tesislerinden biri olan Atina Hilton oteli, ülkedeki kriz nedeniyle birkaç yıldır vitrindeydi.

Yunanistan’ın en önemli finans kurumlarından Alpha Bank’ın sahibi olduğu otele teklifler verilirken, özellikle küresel oyuncuların adı geçiyordu.Temmuz ayının başında ise bu isimler arasına Doğuş Grubu’da eklendi. ABD’den Güney Afrika’ya kadar uluslararası turizm zincirleri ve yatırımcılarının ilgisini çeken otel için teklifler alınmaya başladı. Teklifler arasında ABD’li yatırım fonu Lone Star, Yunan armatör ve turizmci Daskalantonakis Grubu’nun yanı sıra Doğuş Grubu da Körfez sermayeli Olayan Group ile ortaklık kurarak teklif vereceği gelen bilgiler arasındaydı. Ancak dün teklif mektupları açıldı ve en yüksek fiyatı Doğuş Grubu ile Olayan Group’un yönettiği TEMES adlı şirket birlikte verdi. Yunan Kathimerini gazetesi Alpha Bank’ın yatırımcı konsorsiyum arasındaki özel görüşmelerin başlatıldığını bildirdi.,

Olayan Group, Constantokopoulos ailesinin kurduğu ve hisse sahibi olduğu TEMES'e 2014'te ana ortak ve en büyük yabancı yatırımcı olarak girmişti. Otelin, fiyatının 140 ila 170 milyon euro arasında olduğu belirtiliyor.

Küresel devlerin ortağı

Suudi Arabistan’ın en büyük şirketlerinden biri olan Olayan, Türkiye’de çok fazla tanınmasa da aslında dünyanın önde gelen firmalarıyla yaptığı ortaklıklarıyla küresel sistemde adından sıkça söz ettiren bir grup. Kişisel serveti 10 milyar doları bulan ve dünyanın en güçlü iş kadınları arasında gösterilen Lubna Olayan’ın yönettiği dev şirket, BP, HSBC, Coca-Cola, Morgan Stanley, Toshiba, Kraft, Goldman Sachs gibi firmalarda hissedar ve işbirliği yapıyor. Forbes’un “Dünyanın En Güçlü Kadınları” çalışmasında 2015’te 67’nci sıradan giren Lubna Olayan, bu yıl ise listede iki basamak birden yükseldi ve 65’inci sırada yer aldı. Lubna Olayan “Ortadoğu’nun En Güçlü Kadını” unvanına da sahip.

“Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak Veysel Memiş: 2024 yılında da başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyoruz