Kastamonu Entegre, İtalya'nın en büyük Türk yatırımcısı oldu

İtalya'nın en büyük Türk yatırımcısı haline gelen Kastamonu Entegre CEO'su Haluk Yıldız, ihracat hedeflerini 2017'den itibaren kademeli olarak yukarı çektiklerini belirtti. (Ece Ceyhun)

Abone ol

ECE CEYHUN

Kastamonu Entegre CEO'su Haluk Yıldız, "Türkiye'de 6 bölgede üretim yapıyoruz. Yurtdışında da 6 üretim bölgesine ulaştık. Romanya, Bulgaristan, Bosna Hersek, Rusya ve son olarak İtalya'nın üçüncü büyük yonga levha üreticisi Gruppo Trombini'yi satın alarak üretim coğrafyamızı genişlettik. Bu yatırımla birlikte İtalya'daki en büyük Türk yatırımcısı olduk" dedi.

Kastamonu Entegre geçen yıl İtalya'da yaptığı satın alma ve ilave yatırımla ülkenin en büyük Türk yatırımcısı konumuna gelirken bu adım İtalyan Ticaret Odası tarafından da ödüllendirildi. Söze İtalya'daki yatırımlardan başladık, sektördeki ve ekonomideki gelişmelere kadar uzandık. Kastamonu Entegre CEO'su Haluk Yıldız 2018'de yurtdışında hızlı büyüdüklerini, 2019'da da bu odağın süreceğini söyledi. Artık 50 yıllık bir şirket olduklarını hatırlatan Haluk Yıldız DÜNYA'ya şunları anlattı:

Ürün bazında dünyanın dördüncü büyük üreticisi: Hayat Holding olarak 17 bin çalışanımız ve 3 milyar dolar ciromuz var. Cironun yüzde 65'den fazlası yurtdışından geliyor. Kastamonu Entegre'de ise yaklaşık 6 bin 300 çalışanımız ve 1.4 milyar dolar ciromuz oluştu. 2019'da ciro hedefimiz 1.5 milyar dolar. Kastamonu Entegre olarak bugün ulaştığımız üretim rakamları sektörümüzde bizi dünyanın yedinci, Avrupa'nın ise dördüncü büyük üreticisi haline getiriyor. Sektörde ürettiğimiz ürünlere göre baktığımızda MDF, yonga levha, laminat parke, kapı paneli üretiminde dünyada ilk 4 içerisinde yer alıyoruz.

Cironun yüzde 50'den fazlası ihracattan geliyor: 2018 yılında ciromuzun yaklaşık yüzde 50'den fazlasını yurtdışındaki tesislerimizden ve ihracattan elde ettik. Biz iç pazardaki daralmayı ihracatla kompanse ettik, etmeye de devam edeceğiz. 100'den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Türkiye bütçesinde geçen yıl ihracatımızın satış içindeki oranını yüzde 20 olarak planlamıştık. Yılın yarısında yaşadığımız ekonomik değişimler neticesinde bu oranı yüzde 30'a çıkardık. Yıl sonunda Türkiye'den ihracatımız 2017 yılına göre yüzde 33 artışla 180 milyon dolara ulaştı. Bu yıl hedefimiz 220 milyon dolar. 2019 yılında Türkiye'de yaptığımız üretimin yüzde 25-30'unu ihraç etmeyi; global olarak da toplam satış gelirlerimizin yüzde 60'ının yurtdışı operasyonlarından ve Türkiye'den ihracattan gelmesini hedefliyoruz. Faaliyet alanındaki ürün gruplarına göre, Türkiye'de ortalama yüzde 30 düzeyinde pazar payına sahibiz.

1 milyar dolarlık yurt dışı yatırım: 2018'de başlayan 2019'da devam edeceğimiz iki büyük yatırımımız var. Bunlardan biri İtalya'daki satın alma. İkincisi de Bulgaristan'daki tesisimizi büyütmek için yaptığımız yatırımlar. Kastamonu Entegre'nin yurt dışı yatırımlarımızın tutarı 1 milyar doları aştı. İtalya'daki tesislerde yüzde 100 geri dönüşümlü hammadde kullanarak, başta İtalya olmak üzere Avrupa mobilya sektörüne yönelik ham ve melamin kaplı yonga levha üretimi yapacağız. İlk etapta 180 milyon dolar tutarında yatırım yaptık. İtalya'da üretime de başladık. İkinci etap yatırımlarımız tamamlandığında toplamda 800 bin m3/yıl kapasiteye sahip tesislerimizle İtalya'da yüzde 20 pazar payı hedefliyoruz.

Rusya'nın en büyük MDF üreticisi: Balkanlarda ülkeden ülkeye farklılık göstermekle birlikte pazar payımız yüzde 30-50 arasında değişiyor. Ayrıca Fransa'da Darbo şirketine ait yıllık 500 bin m3 kapasiteli yonga levha üretim hattını satın alarak, Bulgaristan'daki mevcut yonga levha tesisine taşıdık. Bu hat modernizasyon ve bakım çalışmalarından sonra 2019'un ikinci çeyreğinde üretime başlamayı hedefliyoruz. İki kademeli yatırım yapacağımız bu hattın toplam yatırım bedeli 130 milyon dolar olacak. Dünyada tek çatı altında üretim yapılan en yüksek kapasiteli MDF tesislerinden biri olan Rusya tesislerimize yönelik bugüne kadar yaptığımız 500 milyon dolar yatırımla, yıllık 1 milyon m3 MDF üretim kapasitesine ulaştık. Bu hacim ile Rusya'nın en büyük MDF üreticisi konumuna geldik ve ürünlere göre yüzde 20-25 arasında pazar payına sahip olduk.

Yeni teklifler var: Halen Avrupalı bankalardan bize iletilen Güney Amerika, Rusya, Kuzey Amerika ve Avrupa gibi bölgelerden 4-5 şirket için 'satın alır mısınız?' teklifi var. Ama 2019 yılına yatırımlarımızı hazmetme yılı olarak bakıyoruz. Yurtdışında büyüdük ama ülkemizi de ihmal etmedik. ISO 500 sıralamasında 40'ncı sıraya kadar yükseldik. Her gün fabrikalarımızdan 600 tır ürün çıkıyor ve 4.500 konutun ihtiyacını karşılıyoruz.

"Türkiye'nin çıkış noktası ihracat olacak"

"Yılı ikiye ayırmak gerekiyor. 2018'in ikinci 5 ayı iç pazarda iyi geçmedi. Bu yıl öne çıkan iki risk var. Biri jeopolitik gelişmeler ikincisi küresel para piyasalarının etkileri. Finansmanda eski hızlı günleri bulmamız zor. Jeopolitik gelişmeler zorlamazsa 2019 ilk çeyrekten sonra iç piyasanın rahatlamasını bekliyoruz. 2020 ise toparlanma yılı olur. Büyüme tarafında daha yavaş bir toparlanma grafiği bekliyoruz. Biz, iç pazardaki yavaşlamayı gördüğümüz anda ihracatta hedef büyüttük. Türk iş dünyasının 2019'da çıkış noktası ihracat olacak. Kapasitelerimizi kaybetmeden, işsizliği artırmadan daralan iç pazarı ihracatla kompanse edeceğiz."

İşçilik Çin ile aynı seviyeye geldi

Bugün Çin bizden daha dezavantajlı. Türkiye'de işçilik Çin ile aynı seviyeye geldi. Biz üstelik pazarlara da yakınız. TL'nin değerlenmesini de çok istememek lazım. Kurda esas sorun volatilitenin yüksekliği. Doların kaç TL olmasından çok dengeli gitmesi daha önemli. Bugün çok değerli kur isteyen ülke kalmadı.

AR-GE'yi büyütecek

Ar-Ge yapılanmamızı değiştiriyoruz. Sabancı Üniversitesi ile çalışıyoruz. Kompozit ürünler üreteceğiz. Örneğin parmak izi bırakmayacak,kullandığımız kimyasallar çevreye zarar vermeyecek. Şimdi 6 fikri kuluçkaya aldık.

Borsa günü düşüşle tamamladı Kestelli'den "yapısal reform" uyarısı BAT grubunun sigaraları bayilerde satılacak mı? Zamlı memur maaşı ne kadar olacak? İşte son durum... Martı'nın CEO'su UKOME toplantısına alınmadı