KEDS Akademi, Stevie ödüllerini topladı

Kosovalı gençlerin işsizlik sorununu çözmek amacıyla geliştirilen eğitim programı KEDS Akademi, Kosova'ya ilk uluslararası ödülünü getirdi. Proje iş dünyasının itibarlı ödülleri Stevie'de 4 ödül birden aldı

Abone ol

TAYLAN ÖZGÜR DİL

PARİS - Limak-Çalık ortaklığı ile Kosova’da elektrik dağıtım faaliyetlerini yürüten Kosova Elektrik Dağıtım Şirketi (KEDS) ve Boğaziçi Üniversitesi işbirliğiyle hayata geçirilen KEDS Akademi, iş dünyasının küresel ölçekteki en itibarlı ödüllerinden biri olan Stevie İş Ödülleri 2014'te tam 4 ödül birden aldı. Avrupa'da yılın sosyal sorumluluk projesi, yılın insan kaynakları projesi, yılın halkla ilişkiler programı ve yılın yöneticisi dallarında toplam üç gümüş ve bir bronz Stevie ödülünün sahibi KEDS Akademi oldu.

Paris'te düzenlenen 2014 Stevie İş Ödülleri ödül töreninde, enerji alanında Yılın Yöneticisi dalında gümüş ödüle KEDS İcra Kurulu Üyesi Mesut Serhat Dinç layık bulundu. Yılın İnsan Kaynakları Takımı dalında Gümüş Stevie, Yılın Halkla İlişkiler Programı dalında Gümüş Stevie ve Avrupa'da Yılın Kurumsal Sosyal Sorumluluk Programı dalında ise Bronz Stevie Ödülü de KEDS'in oldu. Genç işsizlik oranın yüzde 50 olduğu Kosova'da gençlere istihdam sağlamak üzere faaliyet gösteren KEDS Akademi, aynı zamanda Kosova'ya da uluslararası alanda ilk ödülünü getirmiş oldu.

'Amacımız KEDS Akademi'yi marka haline getirmek'

KEDS İcra Kurulu Üyesi Mesut Serhat Dinç ödül törenin ardından yaptığı açıklamada, iş garantili eğitim programı KEDS'i marka haline getirmek istediklerini belirtti. Kosova'da işsizliğin ciddi bir problem olduğunu söyleyen Dinç, "Kosova'da genç işsizliğin oranı yüzde 50'nin üzerinde. Dolayısıyla iş garantili bir program olunca geri dönüşler gayet olumlu oldu.  KEDS Akademi'nin başarılı bir program olduğunu biliyoruz. Ancak projenin uluslararası saygınlık gören bir komiteden ödül almış olmasını görmek gerçekten bunun somut bir kanıtı. Amacımız KEDS Akademi'yi bir marka haline getirmek. Geçen dönem öğrencilere dışarıda eğitim verirken, bu yıl bize ait bir eğitim merkezi yapmaya başladık. Artık programı kendi eğitim binamızda yürütebileceğiz. Bütçe olarak geçen sene 150 bin euro harcadık. Bu sene de aynı rakamlara ulaşmayı düşünüyoruz" dedi.

'Mezun olan gençler hemen işe başladı'

Kosova Elektrik Dağıtım Şirketi'nin Mayıs 2013 tarihinde faaliyete başladığını belirten Serhat Dinç, ülkede toplam 4.5 milyar kwh enerji dağıttıklarını ve toplam abone sayısının 450 bin olduğunu söyledi. Geçen yıl başlayan KEDS Akademi'nin eğitim süreci ve istihdamı hakkında bilgiler de veren Dinç, mezunların birçok sektörde iş bulabildiğinin altını çizerek şöyle konuştu:

"KEDS Akademi'yle birlikte dersler de şubat ayında başlamış oldu. Her hafta sonu Boğaziçi'nden hocalarımız gelip dersler verdiler. Aynı zamanda KEDS'teki yöneticilerimiz de öğrencilere teknik ağırlıklı eğitim verdiler. Eğitimler bitince bir sınav yapıldı ve öğrenciler sınavdan sonra KEDS'te staja başladılar. Stajlarını tamamladıktan sonra ise KEDS'te 50'si birden işe başlamış oldu. Biz mezun olanları çeşitli bölümlere dağıttık. Mezun olan 50 öğrencimiz; elektrik planlama tahmini, yatırımlar, elektrik ticareti gibi birçok bölümde işe başladı. Her yıl 50 genci alıp istihdam ediyoruz. Çocuklar burada liderlik eğitimi aldıklarından bankacılık sektöründen olsun diğer sektörlerden olsun hazır, yetişmiş, kalifiye eleman oldukları için talep var. Yani mezun olanlar rahatlıkla iş bulabiliyor."

'Proje önümüzdeki dönemde genişleyecek'

Eğitim kapsamında uluslararası alanda geçerli 'Edexcel' sertifikası verdiklerini söyleyen Dinç, mezunların bu sertifika ile bütün AB ülkelerinde geçerli ve önemli bir sertifikaya sahip olduklarını ifade etti. İlk mezunların ardından yeni programın başlayacağını belirten Dinç, "Sadece elektrik teknik lisesi okuyanlar değil bu sene hukuk, bilgisayar, IT, Manangment ve insan kaynakları bölümlerinden de öğrenciler var. Bu yıl yelpazeyi genişlettik diyebiliriz. Yine 50 tane öğrenci alacağız ve 18 Ekim'de seçmelere şu ana kadar 200 başvuru var. Proje Kosova'da da oldukça olumlu tepkiler aldı. Bu yıl yine bizim üzerimizden KEDS olarak devam edecek ama önümüzdeki dönem için diğer sektörlerden ortaklık anlamında talepler var. Proje önümüzdeki dönemde genişleyecek" diye konuştu.

Bu arada projeden mezun olan öğrenciler için şu üç önemli sertifikanın da sahibi oluyorlar:

- Eğitim ve staj aşamasını tamamlayan öğrencilerin KEDS'te işe başlamasını sağlayan KEDS Sertifikası

- Boğaziçi Üniversitesi'nin verdiği Liderlik Eğitim Sertifikası

- Projenin uluslararası alanda ödül almasını da sağlayan AB ülkelerinde geçerli Edexcel Sertifikası

Erdoğan-Özel görüşmesinin tarihi belli oldu Erhan Usta İYİ Parti'deki görevinden istifa etti Citi'den dolara karşı TL’de uzun pozisyon tavsiyesi Bombalı saldırı hazırlığındaki IŞİD'li İstanbul'da yakalandı 'Emekliye 10 bin TL yeter' dedi, Özgür Demirtaş'ı çileden çıkardı