Petkim ilk yarıda zarar açıkladı

Petkim ikinci çeyrekte talepteki daralma ve ürün fiyatlarındaki düşüşle 36.74 milyon lira net zarar açıkladı.

Abone ol

İSTANBUL- Petrokimya sektöründe faaliyet gösteren Petkim, yılın ikinci çeyreğinde dünya ekonomisindeki daralmaya paralel olarak sektördeki daralma ve ürün fiyatlarındaki düşüş nedeniyle 36.74 milyon lira net zarar açıkladı.

Şirket geçen yılın aynı döneminde 30.8 milyon lira net kar elde etmişti. Reuters anketinde şirketin ikinci çeyrekte 38.4 milyon lira zarar edeceği beklentisi bulunuyordu.

Petkim'in ikinci çeyrek satış gelirleri ise yüzde 15 artışla 1.14 milyar liraya yükselerek anketteki 1.08 milyar liralık beklentinin üzerinde gerçekleşti.

Şirket altı aylık dönemde 44.6 milyon lira net zarar açıklarken, geçen yılın aynı döneminde108 milyon lira net kar elde etmişti.

"Stok kayıpları yaşadı"

EkspresInvest Analisti Selim Kunter'in yazılı değerlendirmesinde ise yılın birinci çeyreğinden itibaren başlayan hammadde fiyatlarındaki gerilemeye rağmen petrokimya ürünlerinin fiyatlarının bir önceki çeyreğe göre yüzde 5-10 arasında düşük olduğu ifade edildi.

Değerlendirmede ayrıca, "Şirket beklentilerin ötesinde stok kayıpları yaşadı" denildi.

Şirketten gönderilen basın bültenindeki bilgilere göre şirketin cirosu bu yılın ilkyarısında, ürün fiyatları ve satış miktarlarındaki artışın etkisiyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21 artarak 2,345 milyon TL'ye ulaştı. Satış miktarı yüzde 12 artarak 978,000 ton oldu.

Petkim, 2012 yılı ilk yarısında yüzde 0.1 marjla 3 milyon TL FAVÖK değeri yarattı.

Şirketin 2011 yılı ilk yarısında 427 milyon dolar olan ihracat tutarı, 2012 yılı ilk 6ayında yüzde 33 artarak 567 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracatın toplam ciro içindeki payı ise yüzde 43 seviyesine ulaştı.

Bu yılın ilk yarısında kapasite artışı, planlı bakım ve üretimde verimlilik artırmaya yönelik 22 milyon dolar yatırım harcaması gerçekleştiren Petkim'in kapasite kullanım oranı ise yüzde 92 oldu.

Maliyet artışı zarar yazdırdı

Petkim Genel Müdürü Hayati Öztürk, ilk yarı yıl sonuçlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, bu dönemde şirketin satışlarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21 artmasına karşın, satılan ürünlerin maliyetinin yüzde 34 artış gösterdiğini anımsatarak, bu durumun temel nedeninin nafta ve doğal gaz fiyatlarındaki yükseliş olduğunu söyledi.

Sektörde yaşanan gelişmelerin 2012 yılı ilk yarısında Petkim'in mali tablolarına ve marjlarına olumsuz yansıdığına dikkat çeken Öztürk, brüt karın yılın ilk yarısında yüzde 0.7'likmarjla 16 milyon TL olduğunu belirtti. Dünya petrokimya sanayisinin 2011 yılının ilk çeyreğinde hızla büyüdüğünü, ikinci çeyreğinden itibaren ise dünya ekonomisinde başlayan daralma sürecinin petrokimya sektörüne de yansıdığına dikkat çeken Öztürk, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bu süreçte, petrokimyasal ürünlerin talebi hızla düşerken, ürün fiyatları sürekli geriledi. Ham petrol fiyatlarına bağlı olarak girdi ve enerji fiyatları yüksek düzeyde kaldı. Bu nedenle özellikle Petkim gibi nafta bazlı üreticilerin kar marjları azalarak negatife dönüştü. Ancak geçtiğimiz yıl 4. çeyrek sonuçlarına göre 2012 yılı 1. çeyreğinde nispeten iyileşme yaşandı.2012 yılı 1. çeyrek sonunda başlayan kısmi iyileşme sinyalleri çok kısa sürdü. İkinci çeyreğe petrol fiyatları varil başına 125 dolar seviyelerinden başlarken, Mayıs ayı ortalarında 90 dolar seviyelerinin altını gördü. Talepte devam eden daralmanın etkisi ile ürün fiyatları çok daha hızlı düşüş trendine girdi. Özellikle Avrupa'da devam eden tüketici güven endeksindeki düşüş talebi daha da düşürdü. Üretici stokları yükseldi. Kapasite kullanma oranları yüzde 80'liseviyelere geriledi. İşleyiciler fiyatların daha fazla düşeceği beklentisi ile piyasadan çekildiler ve sadece günlük ihtiyaçları kadar mal alımına geçtiler."

Fenerbahçe, Beşiktaş'ı 2-1'le geçti Buse Naz Çakıroğlu Avrupa şampiyonu! Çin sanayisinde kârlar azaldı İYİ Parti'de Tolga Akalın adaylıktan çekildi İstanbullular dikkat! Valilik duyurdu: Yarın bu yollar kapalı