Sanko, enerjiye 400 milyon dolar yatıracak

Sanko Holding, Niksar/Erbaa’da 76 MW’lık Tepekışla Barajı ile Adıyaman Gölbaşı’nda 150 MW’lık yerli kömüre dayalı termik santral yatırımlarına başladı

Abone ol

M. TEKİN ÇİÇEK

GAZİANTEP - Son dönemde enerji yatırımları ile dikkat çeken Sanko Holding, Niksar/ Erbaa‘da 76 MW’lık Tepekışla Barajı ile Adıyaman Gölbaşı’nda 150 MW’lık yerli kömüre dayalı termik santral yatırımlarına başladı. Tepekışla Barajı’nın 2015’te, Gölbaşı Termik Santrali’nin ise 2017’de tamamlanması öngörülüyor. Ayrıca, yatırım tutarı 1 milyar doların üzerinde olan 800 megavatlık ithal kömüre dayalı Yumurtalık Termik Santrali’nin yatırım planlaması ise tamamlandı. Lisans çalışmaları süren bu santral yatırımına ise 2015 yılı veya sonrasında başlanılması hedefleniyor. 

Sanko’nun 2014-2015 yılı yatırım rakamlarını açıklayan Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Konukoğlu, aslan payı enerjide olmak üzere 700 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını söyledi. 

Konukoğlu, tekstil sektöründe modernizasyon ve yenileme için 105 milyon dolar, çimentoda 55 milyon dolar, iş ve tarım makinelerinde 90 milyon dolar, ambalaj ve diğer sektörlerde 50 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını bildirdi. 

2 yılda 2 santral 

Enerji sektörünü önemsediklerini, şu anda enerjinin gruptaki payının yüzde 25 olduğunu belirten Konukoğlu, “Yeni yatırımlarla birlikte gelirlerimizin üçte biri tekstil, üçte biri enerji, kalanı diğer sektörlerde olacak” dedi. Enerjide hem üretim, hem perakende satış organizasyonları bulunduğunu anımsatan Konukoğlu, “Üretim olarak toplamda 550 MW devrede. Adıyaman Gölbaşı’nda 150 MW yerli kömürle çalışan bir termik santral ile Adana Yumurtalık’ta ise ithal kömüre dayalı 800 MW’lık bir projemiz olacak” diye konuştu. 

Tekstil bitmeyecek 

Holdingin gelirlerinde tekstilin önemli bir yer tuttuğunu belirten Konukoğlu,“Tekstilin gelirlerimizdeki payı yüzde 45 civarında. Gelecekte de tekstile modernizasyon ve yenileme yatırımları yapacağız. Bu işin geleceğine inanıyoruz ve bu sektörden çıkmayı ya da küçülmeyi düşünmüyoruz” dedi.

Güven arttı, vatandaş Türk Lirası’na geçiyor 30 yıldır oluşturulan ihracat pazarını kaybederiz “Türk dünyası bir araya geldiğinde küresel güce dönüşür” Küresel çapta çalışan sağlığı hâlâ risk altında Yazılımda yetenek yönetimi hayati önemde