Talebe yetişemeyince dünyanın en büyük fabrikasını kurdu

AKG Gazbeton Genel Müdürü Ali Şükrü Kahyaoğlu, “İki fabrikada talebe yetişemeyince Çorlu’da tek hatta en fazla üretim yapan dünyanın en büyük gazbeton fabrikasını kurduk” dedi. Kahyaoğlu, 4. fabrika için çalışmalara başladıklarını da duyurdu.

Abone ol

LEYLA İLHAN

Çimento sektöründeki fabrikalarını İtalyanlara satarak 1990’lı yıllarda AKG Gazbeton’u kurarak gazbeton üretimine giren İzmirli Akgerman Ailesi, gazbetonun Türkiye’ye yayılmasına öncülük etti. Halihazırda 2 fabrikada talebe yetişemeyen şirket, Çorlu’da dünyanın en büyük gazbeton üretim tesisini kurdu. Türkiye’de gazbetonun geçmişinin 50 yıl olmasına rağmen, uzun yıllar Marmara Bölgesi eksenli kaldığını anlatan AKG Gazbeton Genel Müdürü Ali Şükrü Kahyaoğlu, firmalarının ise gazbetonun bütün Anadolu’da yayılmasında etkili olduğunu anlattı. Kahyaoğlu, özellikle 1990’lı yıllarda İzmir’de kurulan fabrikalarının gazbetonu Ege Bölgesi'ne tanıtırken, 6 yıl sonra da Kırıkkale’de kurulan ve İzmir fabrikalarının kuruluş kapasitesinin iki katı büyülüğünde ikinci fabrikalarının ise hem Orta Anadolu’ya, hem de Güneydoğu, Doğu Anadolu ve Karadeniz’e hizmet vermeye başlayarak bu bölgelerin gazbetonla tanışmalarını sağladıklarını ifade etti.

Ailenin kararı belirleyici oldu

Kahyaoğlu, Akgermen Ailesi’nin aldığı kararın da sektörün büyümesinde son derece etkili olduğunu belirtiyor. Kahyaoğlu, o süreci şöyle anlatıyor: “Gazbetonun Türkiye’de yaygınlamasını sağlayan Ege Bölgesi’nin tanınmış ailesi Akgerman Ailesi’nin çimentoda dahil Türkiye’de 70 yıldan fazla sanayi geçmişi var. Gazbetonla birlikte çimento sektöründeki fabrikalarını İtalyanlara satarak bütün yoğunluğunu gazbeton sektörüne vererek ciddi büyüme sağladı.”

Bugün halihazırda grupta 5 şirket bulunmasına rağmen grubun amiral şirketinin AKG Gazbeton olduğunu kaydeden Kahyaoğlu, “Türkiye çapında gazbeton üretimi ve dağıtım servisi veriyoruz. Ayrıca son olarak Çorlu’daki fabrikamızı da devreye alarak Türkiye’de ciddi bir kapasiteye ulaşmış olduk. Şu an itibariyle 3 fabrikada ürettiğimiz ürünlerin satışını da gerçekleştiren bir firmayız. 10 yıl içinde kapasitelerimizi önce birer misli artırdık, yetmedi pazarın inşaat sektörüne büyümesine paralel olarak ihtiyaçları da büyüdü. Onlara cevap vermek için kapasitelerimizi de büyüttük fakat onların da yetmediğini düşününce dünyanın en büyük kapasiteli tesisini Çorlu’da kurduk. Bir hatta 700 bin metreküp üretim kapasitesine sahip hale geldik” dedi.

Üç fabrikaya 10 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını bu yatırımlar sonucu üretim kapasitelerini yüzde 40 oranında arttırdıklarını ifade eden Kahyaoğlu, “7 üreticinin olduğu pazarda yeni kapasiteyle birlikte 1 milyon 750 bin metreküplük bir üretim kapasitesine ulaştık. Bu şekilde pazarın yüzde 35’ine hitap eder hale geldik. Kapasite artışı istihdama da yansıdı” dedi. Kahyaoğlu, 4. fabrika için de çalışmalar yaptıklarını söyledi.

"Avrupa’da birinciliğe yükseldik"

Türkiye gazbeton pazarının gelişimine de dikkat çeken Ali Şükrü Kahyaoğlu, 10 yıl önce gazbeton üretimi ve tüketimi açısından Türkiye’nin Avrupa’da 3. durumdayken, 2 yıl önce bu iki alanda Avrupa’da birinciliğe yükseldiğini belirtti. Kahyaoğlu, Türkiye’yi Polanya ve Almanya’nın izlediğini aktardı. Gazbetonun enerji tasarrufu sağlayan bir ürünün olduğunu aktaran Kahyaoğlu, bu ürün yaygın şekilde kullanılmasıyla birlikte dışarıdan daha az petrol sağlandığını bunun da son 10 yılda ekonomiye 10 milyar dolarlık bir döviz tasarrufu desteği verdiğini belirtti.

Avrupa’dan tesis alma planımız yok

Ali Şükrü Kahyaoğlu'na genel bir daralmanın olduğu Avrupa’dan tesis alma planları olup olmadığını da sorduk. Kahyaoğlu, Avrupa'da daralan ekonomi nedeniyle fabrikaların hem eski hem de kapasitelerinin 100-150 bin metreküp seviyelerinde olduğunu belirterek “Bizim şu anda her bir fabrikamızda kapasiteler 500 binin üzerinde. Dolayısıyla 1 milyon 750 bin metreküplük bir kapasitemiz var. Verimlilik açısından bu fabrikaları almamız bize ilave bir verimlilik kazandırmayacak. Türkiye’de talep çok yüksek olduğu için biz sıfırdan yüksek kapasiteli tesislerin kurulması yönünde tercihlerimizi kullandık” dedi.

Borsa günü düşüşle tamamladı Kestelli'den "yapısal reform" uyarısı BAT grubunun sigaraları bayilerde satılacak mı? Zamlı memur maaşı ne kadar olacak? İşte son durum... Martı'nın CEO'su UKOME toplantısına alınmadı