Türk şirkete Kazakistan’dan kötü haber

Dünya Gazetesi - Kerim ÜLKER

Abone ol

Orta Asya’ya ilk giden şirketlerden biri Mağdenli Yer Hizmetleri. 1994’te Kazakistan’daki Atyrau Havalimanı Projesi'ni Kazak Hükümeti ile kurduğu yüzde 50’şer ortaklı şirket ile alan Ankara merkezli Mağdeli, 2015’te haksızlığa uğradığını belirterek uluslarararası hukuk yollarına başvurdu. Kazakistan aleyhine Uluslararası Tahkim Mahkemesi’ne 16 milyon dolar yani yaklaşık 85 milyon lira dava açan Türk şirketin hukuk mücadelesi sona erdi. Paris’teki Uluslararası Ticaret Odası (International Chamber of Commerce-ICC) geçtiğimiz hafta kararını açıkladı ve Türk şirket Mağdenli’nin tazminat talibini reddetti.

Dava bedeli 500 bin dolar

Kazakistan Hükümeti lehine karar veren ICC, Türk şirkete ayrıca dava masraflarını da karşılamasını istedi. ICC, dava bedelini ise 500 bin dolar olarak belirledi. Yani yaklaşık 2.7 milyon lira. Türk şirketi hem davayı kaybetmiş oldu hem de Kazak Hükümeti’nin avukatlarına 500 bin dolarlık ödeme yapacak.

Türk şirketi Mağdenli, Kazakistan'ın yatırımların teşvikine ilişkin devam eden anlaşmaya uygun davranmadığını açıklamış, kendilerinden personel maaşlarında artış ile zorunlu olmayan makine ve teçhizat alımı talep edildiğini belirtmişti.

Şirketin yönetimine Türk vatandaşlarının alınmadığını, teknik personele de çalışma izni verilmediğini ifade eden şirket, yapılan ilave yatırımların da geri ödenmediğini iddia etmişti.
Yaklaşık 260 bin yolcu kapasiteli Atyrau Havalimanı yenilendikten sonra bölgesinin önemli ulaşım üssü haline geldi.

Dikkat! İstanbul'da toplu taşımaya kısıtlama getirildi Simit fiyatında ekmek sistemi: Bakanlık onayı zorunlu hale geldi Ocak-Mart 2024'te enflasyon düzeltmesi yapılamayacak ABD'de silahlı saldırıya uğrayan polislerden 4'ü öldü, 4'ü yaralandı DSİ'den acele kamulaştırma kararı