Yapı Kredi'den 415 milyon lira net kâr

Açıkalın, Yapı Kredi'nin yılın ilk üç ayında müşteri odaklı bankacılık anlayışını sürdürdüğünü ve 2011 yıl sonuna göre kredilerin aktiflere oranını 1 puan daha artırarak yüzde 60'a yükselttiklerini söyledi.

Abone ol

İSTANBUL - Yapı Kredi, 2012 yılının ilk çeyreğinde konsolide finansal tablolarına göre 415 milyon TL net kâr açıkladı. Konsolide aktif büyüklüğü 115,4 milyar TL seviyesinde olan bankanın kredileri 69,5 milyar TL'ye ulaştı. Bankanın sermaye yeterlilik oranı banka bazında yüzde 14,8, grup bazında ise yüzde 14,6 seviyesinde gerçekleşti.

Yapı Kredi CEO'su Faik Açıkalın, Yapı Kredi'nin yılın ilk üç ayında müşteri odaklı bankacılık anlayışını sürdürdüğünü ve 2011 yıl sonuna göre kredilerin aktiflere oranını 1 puan daha artırarak yüzde 60'a yükselttiklerini söyledi.

Bu oranın sektördeki en yüksek seviyeler arasında yer aldığını ve global ekonomideki yavaşlamanın kendisini hissettirdiği bu dönemde Türkiye'nin yumuşak iniş senaryosunu başarıyla uyguladığını belirten Açıkalın, Yapı Kredi'nin ilk çeyrekte özellikle odaklandığı TL cinsi kredilerde sektörün üzerinde yüzde 4.4 büyümeyi başardığını sözlerine ekledi.

Açıkalın şöyle devam etti:

"Bankacılık sektöründe bir yandan rekabet artarken diğer taraftan da hata marjları daralıyor. Yapı Kredi olarak, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da Akıllı Büyüme stratejimizi sürdürüyoruz. 2012 yılında bireysel, KOBİ ve orta ölçekli ticari segmentlere yoğunlaşmaya devam ediyoruz. Bunun neticesinde ihtiyaç kredilerinde sektörün 5 puan üzerinde büyüyerek, yüzde 8'lik bir artış elde ettik. TL cinsinden ticari kredilerde de yüzde 6 büyüdük. 2012 sonunda KOBİ müşteri sayımızı 600 binden 700 bine çıkarmayı planlıyoruz. Seçtiğimiz alanlarda kararlı ve emin adımlarla 5 yıl içinde liderliği hedefliyoruz."

Açıkalın, Yapı Kredi'de disiplinli marj yönetimi ve katma değer yaratan alanlarda büyüme sayesinde temel bankacılık gelirlerini bir önceki yıla göre yüzde 13 oranında artırdıklarını belirtti. Giderlerdeki artışı ise yüzde 11 ile sınırlı tutmayı başardıklarını sözlerine ekledi. Açıkalın ayrıca, "Yapı Kredi olarak, sağlıklı ve sürdürülebilir gelir kaynakları yaratmaya yönelik çalışmalara odaklılığımızı önümüzdeki dönemde de devam ettireceğiz" dedi.

Fonlama tabanımız çeşitleniyor

Yılın ilk çeyreğinde TL mevduat tabanının sektörün oldukça üzerinde, yüzde 4 oranında büyüyerek 36,6 milyar TL'ye ulaştığını belirten Açıkalın, "Yapı Kredi olarak, fonlama kaynaklarımızı çeşitlendirmeye de devam ediyoruz. Yılın ilk çeyreğinde 585 milyon dolar on yıl vadeli sermaye benzeri kredi temin ettik ve beş yıl vadeli 500 milyon dolar eurobond ihraç ettik.

Ayrıca, yurtiçi sermaye piyasasında toplam 700 milyon TL tutarında üç adet bono ihracı gerçekleştirdik. Nisan ayında ise 264 milyon dolar ve 864,5 milyon euroluk sendikasyon ile yüzde 104 oranında yenileme oranına ulaştık. Bu sendikasyon, işlem tarihi itibarıyla 2012 yılında bir Türk bankası tarafından sağlanan en yüksek kredidir." dedi.

 Kredi kartlarında sürdürülen güçlü konum; şube dışı kanallarda yenilikçi yaklaşımın devamı

Yapı Kredi'nin kredi kartlarındaki öncü konumunu sürdürdüğünü belirten Açıkalın, "Üye işyeri hacminde yüzde 19,4 ve tekil kart müşteri sayısında yüzde 13,6 pazar paylarıyla liderliğimizi koruyoruz.

Açıkalın, mart sonu itibarıyla 908 şube ile beşinci en büyük şube ağına sahip olan Yapı Kredi'nin şube dışı kanallarında da yenilikçi yaklaşımına devam ettiğini belirtti. Mobil bankacılık alanındaki yatırımlarla pazar paylarının yüzde 15,3'e ulaştığını ve Yapı Kredi'de toplam bankacılık işlemlerinin yüzde 78'inin şube dışı kanallardan gerçekleştiğini de kaydetti. Yapı Kredi'nin 2.680 ATM ile Türkiye'nin en büyük beşinci ağına sahip olduğunu belirten Açıkalın ayrıca, 2012 planları çerçevesinde 50-60 arası yeni şube açılışı olduğunu da sözlerine ekledi.

Net Grup kârı: 415 milyon TL

Faaliyet giderleri: 790 milyon TL

Toplam gelirler: 1 milyar 599 milyon TL

Toplam aktifler:  115,4 milyar TL

Net faiz dışı gelirler:  507 milyon TL

Toplam mevduat:  64,2 milyar TL 

Net faiz gelirleri:  1,093 milyon TL

Toplam krediler:  69,5 milyar TL

Borsa günü düşüşle tamamladı BAT grubunun sigaraları bayilerde satılacak mı? Zamlı memur maaşı ne kadar olacak? İşte son durum... Martı'nın CEO'su UKOME toplantısına alınmadı Çay simit hesabı açlık sınırına yaklaşıyor