Sürdürülebilirlik projeleri ile 5 yılda 46 milyon TL tasarruf

Vodafone Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü Keçeci, 'Son 5 yılda sürdürülebilirlik projeleri ile ulaştığımız toplam tasarruf değeri 46 milyon TL’nin üzerine çıktı' diye konuştu.

Abone ol

“21. yüzyıl; ekonomik, sosyal ve politik gelişmelerle beraber, yaşam biçimleri ve iş yapma modellerinin her geçen gün farklılaştığı hızlı bir değişim dönemi. Şirketlerin bu değişimde insanlara ve toplumlara karşı sorumluluklarını yeniden düşünmesi gerekiyor. Topluma hizmet götürmek, yalnızca devletin sorumluluğu olarak görülmemeli. Ürün ve hizmetlerinizi pazarladığınız toplumun yalnızca tüketim ihtiyaçlarını değil, sosyal ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurmalısınız” diyor 

Vodafone Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü Gizem Keçeci ve ekliyor: “Bunu başarabilen şirketler, bir ‘güven markası’ haline gelerek tüketicinin öncelikli tercihi olabiliyor. Sürdürülebilirlik, şirketlerin bir “güven markası” haline gelmesinde kritik rol oynuyor.” Vodafone Türkiye de “çifte sorumluluk” anlayışıyla hareket ederek ticari ve sosyal yatırımlarını bütünsel bir bakış açısıyla yönetiyor. Keçeci, Vodafone’un sürdürülebilirlik yaklaşımının, “toplumun yaşam kalitesini artırmak hedefiyle genişbant teknolojilerinin erişilebilir olması, etkin şekilde kullanılması ve hayatın hizmetine sunulması esasına dayandığını söylüyor. Şirketin felsefesi ise “Teknoloji Hayatın Hizmetinde” olarak özetleniyor. 

Gizem Keçeci, “Dijital Dönüşüm vizyonumuz çerçevesinde, bireylerin hayatına değer katan, kurumların verimliliğini artırarak ülke ekonomisinin gelişimini destekleyen yenilikçi ürün ve hizmetler sunmak, önceliklerimizin başında geliyor. Teknolojiyi hayatın hizmetine sunarak, bilgiye erişimde fırsat eşitliğine olanak sağlıyoruz. Bu kapsamda tarımda, sağlıkta ve finansal hizmetlerde kolaylaştırıcılığı sağlamak, engelli bireylerin topluma katılımlarına ve kadınların ekonomiye katkılarına destek vermek yoluyla toplumun yaşam kalitesinin yükselmesini destekliyoruz” diyor. 

Vodafone’un sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk yaklaşımını Keçeci’den dinledik: 

Hayata değer katan mobil teknolojiler

“Mobil teknolojiler, bugün doğal kaynakların kontrollü kullanımını ve sürdürülebilir kalkınma hedefini ulaşılabilir hale getirerek, daha yeşil ve sürdürülebilir bir dünyaya hizmet ediyor. Biz de mobil teknoloji tabanlı akıllı iş yapma yöntemleriyle şirketlerimizin iş ve enerji verimliliğine katkıda bulunuyoruz. Ülkemizin sürdürülebilir geleceği için eğitim, tarım, finans, lojistik gibi kilit sektörlerde, mobil iletişim teknolojilerinin gücüyle yenilikçi ve etkin kalkınma modellerinin önünü açıyoruz. Sürdürülebilir bir gelecek için geliştirdiğimiz ‘Vodafone Kırmızı Işık’, ‘Engelsiz Dünya’, ‘VMaraton’, ‘Yeşile Saygı’, ‘Vodafone Cep Bağış’, ‘Vodafone Cep Cüzdan’, ‘Vodafone Cep Sağlık’ ve ‘Vodafone Çiftçi Kılavuzu’ gibi uygulamalarımızla insan hayatına değer katmak ve kolaylıklar sağlamayı hedefliyoruz. ‘Kırmızı Işık’ mobil uygulamamız, kadına yönelik şiddetle mücadelede mobil teknolojilerin katkısını göstermesi bakımından önem taşıyor. ‘Engelsiz Dünya’ mobil uygulamamız, Türkiye’de erişilebilirlik konusunda son derece kapsamlı sosyal paylaşım ve bilgi edinme platformu. ‘Yeşile Saygı’ mobil uygulamamız ile ekosistemimizin çevre konusunda farkındalığını artırırken, ‘VMaraton’ ile maratonseverlere yönelik bir bağış ve bilgilendirme platformu sunuyoruz.

Dijital dönüşüm yatırımları 

Dijital Dönüşüm vizyonumuz doğrultusuda yeni yatırımlarımlarımız oldu. Örneğin, 2014/15 mali yılındaki en önemli projemiz olan ve yaklaşık 24 milyon TL yatırımla hayata geçirdiğimiz Küçükyalı Operasyon Merkezi binamız, Çevre Dostu Tasarımda Liderlik (LEED) sertifikasının platin seviyesi gerekliliklerine göre tasarlandı ve inşa edildi. Proje yatırım kararı verilmesinin ardından bir yıldan kısa bir sürede tamamlanarak, LEED sertifikasyon sisteminin en üst seviyesi olan ‘platin’ sertifikasını almaya hak kazandı. Türkiye’nin ilk LEED Platin sertifikalı binası olan Küçükyalı Operasyon Merkezimiz, dünyada da bu sertifikayı almaya hak kazanan yaklaşık 350 bina arasında yer alıyor. 

78 patent başvurusu 

Öte yandan 2000 yılında kurulan ve tüm ekibi yerli istihdamla karşılanan mühendislerden oluşan Oksijen, inovasyon konusunda pek çok ilke imza atıyor. Geçtiğimiz mali yıl içinde Türk Patent Enstitüsü’ne 36 patent başvurusu gerçekleştirdik, ayrıca 2014 yılı içinde gerçekleştirilen 37 patent başvurusu ile Türkiye’de en fazla patent başvurusu yapan şirketler arasında yer aldık. 2015 yılında bu rakam 78’e çıktı. 

65 bin ağacın kesilmesi önlendi 

Enerji, kağıt ve atık yönetimi konularında hayata geçirdiğimiz verimlilik uygulamalarıyla 8,3 milyon TL’ye yakın tasarruf elde ederken, 18 binden fazla ağacın kesilmesinin de önüne geçtik. Böylece, son 5 yılda sürdürülebilirlik projeleri ile ulaştığımız toplam tasarruf değeri 46 milyon TL’nin üzerine çıktı. Aynı dönemde, 65 bine yakın ağacın kesilmesini önlerken, plastik atıkların geri dönüştürülmesiyle yaklaşık 43 bin konutun günlük enerji ihtiyacının karşılanmasına denk gelecek kadar enerji tasarrufu da sağladık. 

İklim stratejisi ile iyileşme sağlanıyor 

İklim stratejimizi en fazla iyileşme sağlayabileceğimiz alanlara yoğunlaştırıyoruz. Enerji tüketimimizin yaklaşık yüzde 80’ini oluşturan baz istasyonları ile yaklaşık yüzde 15’ini oluşturan santral ve veri merkezlerinde enerji verimliliği sağlayarak bir yandan sera gazı emisyonlarımızı azaltırken, diğer yandan enerji masrafl arımızı düşürüyoruz. Binalar ve araç filomuzdan kaynaklanan sera gazı salımını azaltacak önlemleri belirleyerek uygulamaya alıyoruz. Buna göre, 2013/14 mali yılına kıyasla 2014/15 mali yılında baz istasyonu başına sera gazı emisyon miktarımız yüzde 18,3, abone başına karbon yoğunluğumuz yüzde 1,18 azaldı.

“3 milyon kişinin hayatına dokunduk” 

Sosyal sorumluluk projeleri 2007’de kurulan Türkiye Vodafone Vakfı çatısı altında sürdürülüyor. Küresel Vodafone Vakfı’nın “Teknoloji Hayatın Hizmetinde” vizyonu doğrultusunda, bireylerin ve toplumun hayatını kolaylaştırmak hedefl eniyor. Gizem Keçeci, “Bugüne kadar 3 milyonu aşkın vatandaşımızın hayatına dokunduk, 27 milyon TL sosyal yatırım yaptık. Engelliler, kadınlar ve girişimciler, öncelikli odak alanlarımızı oluşturuyor” diyor.

Simit fiyatında ekmek sistemi: Bakanlık onayı zorunlu hale geldi Ocak-Mart 2024'te enflasyon düzeltmesi yapılamayacak Lila Kağıt, halka arz gelirinin yüzde 60'ını yatırımda kullanacak ABD'de silahlı saldırıya uğrayan polislerden 4'ü öldü, 4'ü yaralandı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak