Aslı DEDE

Sürdürülebilir Yaşam asli.dede@dunya.com
TÜM YAZILARI
Sanayide yeşil dönüşüm için plastikte yenilikçi teknolojiler Sürdürülebilirlik için Birleşmiş Milletler’in belirlediği 17 küresel amaçtan biri olan “Amaç 9: Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı” ülkeleri, yerel yönetimleri, özel sektörü ve sivil toplum kuruluşlarını “dayanıklı altyapılar kurmak, kapsayıcı ve sürdürülebilir sanayileşmeyi desteklemek ve yenilikçiliği güçlendirmek” için çalışmaya davet ediyor.
Kentlerin su ihtiyacı için dijital çözümler ve yapay zekâ Dünya genelinde şehir nüfusu hızla artarken, sağlıklı yaşamak ve hatta hayatta kalmak için ihtiyacımız olan temiz suya erişim sorunu da beraberinde artıyor. Su sorununa, insan zekâsının ürettiği akıllı dijital sistemler ve yapay zekâ ile çözüm bulmak mümkün mü? Sürdürülebilir kalkınma için sürdürülebilir sosyal değerler Dünya nüfusunun herhangi bir parçasını dışarıda bıraktığımızda, sürdürülebilir kalkınmayı sağlayamayız. Birleşmiş Milletler’in belirlediği 17 küresel amaçtan biri olan “Amaç 10 Eşitsizliklerin Azaltılması” bizi ülkeler içinde ve ülkeler arasında eşitlik için çalışmaya davet ediyor.
Sürdürülebilir kent yaşamı için görev zamanı Dünya nüfusunun yarısı şehirlerde yaşıyor ve bu sayının daha da artacağı tahmin ediliyor. Yoksulluk, iklim değişikliği, sağlık ve eğitim ile bağlantılı sorunlara şehirlerde çare bulunması gerekiyor. Sürdürülebilir küresel kalkınmanın anahtarı: Nitelikli Eğitim Küresel kalkınma için kapsayıcı, sorunlara bütünsel yaklaşan, işbirliğine ve dayanışmaya yönlendiren, disiplinlerarası etkileşimin olduğu bir sisteme ihtiyacımız var. BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) bize yol haritasını ve koordinatları veriyor. İnsan gelmez yola giderken, hesap verebilirlik iletişimi Hepimiz bu dünyada misafiriz. Halk ozanımız Aşık Veysel’in söylediği gibi “uzun ince bir yoldayız, gidiyoruz gündüz gece.” Etki Devrimi için çembere katılmaya hazır mısınız? Gezegen kapitalizmin sonuçlarına dayanamıyor. Gezegende yaşamın sürmesi için bir sistem dönüşümüne ihtiyaç var. Çözüm için eylemlerimizle bıraktığımız sosyal, çevresel, ekonomik etki üzerine çalışmak zorundayız. Eşitlik için çözüm birbirimizi ‘duymak ve dinlemek’ Sürdürülebilir ekonomi için yaşayan bir doğa gerekir