Burak Tayiz

Yeşil Odak
TÜM YAZILARI
Finans sektörüne yeni sorumluluklar Günümüzde küresel ekonomi, çevresel ve sosyal sorumluluklar ekseninde yeniden şekilleniyor. Özellikle uluslararası alanda faaliyet gösteren büyük şirketler, sadece kârlılık değil, aynı zamanda gezegenimiz ve insanlarımız için de sürdürülebilir etkiler yaratmanın yollarını arıyor.
Ekonominin net sıfır çağı İklim değişikliği, dünya çapında çevresel, ekonomik ve toplumsal dengesizliklere yol açarken küresel ekonominin öncü ülkeleri, bu zorlukla mücadele etmek için sürdürülebilir çözümler geliştirmeye odaklanmış durumda. Köprüden önce son çıkış Türkiye’nin enerji sektöründe yaşadığı zorluklar, adeta bir paradoks oluşturuyor. Bir yandan kömürden çıkış 2053 net sıfır hedefi doğrultusunda iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir strateji olarak değerlendirilirken diğer yandan Türkiye OECD ve Avrupa Birliği ülkelerinde planlanan kömürlü termik santral kapasitesinin üçte ikisinden fazlasını hâlâ planlıyor.
Yeşil dönüşüm 18 milyar dolarlık desteğin neresinde? Dünya Bankası, Türkiye’ye 2024- 28 yıllarını kapsayan 12. Kalkınma Planı için 18 milyar dolarlık finansal destek paketi sağlayacağını duyurdu. Bu finansman, doğrudan ülkeye değil, belirlenen projelere özgü olarak tahsis edilecek. Mavi ekonomi ve kaptanın seyir defteri Dünya nüfusunun yüzde 40’ı kıyı alanlarında yaşarken, 3 milyar insanın geçim kaynağını okyanus ve denizler oluşturuyor. Yeşil vaatler külliyatı Yerel seçimlerin ardından coşku ve umut dolu sözler yavaşça yerini günlük hayatın rutinine bırakırken, belediye başkanlarının verdiği yeşil vaatlerin ve çevre yönetimi vaatlerinin takipçisi olmak, şehirlerimizin geleceği için büyük önem taşıyor. Sanayi toplumunun en pahalı yemeği İklim değişikliği, belki de insanlık tarihinin karşı karşıya kaldığı en büyük sınavlardan biri. Dünya hızla ısınıyor ve bu durumun etkileri çok yönlü ve derin. Eko anksiyete toplumunun yükselişi Geçtiğimiz günlerde Google, “iklim kaygısı” ile ilgili Google aramalarının son beş yılda istikrarlı bir şekilde arttığını ve son zamanlarda rekor seviyeye ulaştığını açıkladı. Bu bir hava durumu değildir Türkiye, iklim değişikliğinin etkilerini her geçen gün daha fazla hissetmeye başladı. Karadeniz’den Akdeniz’e, Anadolu’nun iç kesimlerinden Ege kıyılarına kadar ülkenin dört bir yanında değişen hava koşulları, iklim değişikliğinin çarpıcı gerçeklerini gözler önüne seriyor. Yeşil duvarlı kentlerimiz ve ölülerin oksijeni Kentsel yeşil alanların önemi, son yıllarda giderek daha fazla vurgulanan bir konu. Ancak yapılan çalışmalar, Türkiye’deki yeşil alanların yetersizliğini ve yanlış kullanım politikalarını gözler önüne seriyor. Afrikalılaştıramadıklarımızdan mısınız? İnsanlığın bugünkü refah seviyesine ulaşmasının temelinde, sanayilerin hammaddesi olan madenlerin rolü büyük. Altın madenciliğinin gerçek maliyeti Dünya Altın Konseyi’nin güncel verilerine göre, tüm dünyadaki toplam altın rezervi yaklaşık 50 bin ton. Yaklaşık 18 yıl sonra tükenmesi ön görülüyor. Seçim kampanyalarının gözden kaçırdığı gerçek Var olan her canlının en temel yaşam hakkı, yeme-içme ve barınma hakkından önce nefes alma hakkıdır. Acılar üzerine kurulan şehirler sürdürülebilir mi? Türkiye’yi derinden sarsan 6 Şubat depreminin yıl dönümü geride kalırken, toplumsal hafızamızda derin izler bırakan yıkımın açtığı derin yaralar hâlâ kanıyor. Oy sandığının ötesinde: Türkiye’nin ekolojik geleceği Avrupa’nın atık haritası, sanayileşme rüzgârları kadar değişken bir rotaya sahip. Eurostat’ın son raporlarına göre, bu rotanın yeni kaptanı açık arayla Türkiye.  12,4 milyon tonluk bir hacimle, 2022’de Avrupa Birliği’nin toplam atık ihracatının yüzde 39’unu sırtlayarak, bu alanda liderliği eline almış durumda.