Burcu KÖSEM

burcu.kosem@dunya.com
TÜM YAZILARI
Asrın felaketinden bir yıl sonra yerel seçime giderken… Türkiye bir deprem bölgesi ve biz martta önemli bir yerel seçime gidiyoruz. Bu defaki seçimleri siyaset üstü olarak kabul etmeliyiz.
Sen ne yangınlar gördün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası! TCMB’de son yıllardaki başkan değişikliklerine bakılacak olursa; görevde kalma süresinin giderek azaldığı ve bunun bu defa politika değişikliği için olmasa da bankanın kurumsal itibarı açısından olumlu görünmediğini vurgulamak isterim. Hangi tip enflasyonmuş? Lafügüzaf… Ülkemizde ve dünyada son yıllarda arz kaynaklı olarak başlayan enflasyon, beklentiler kanalıyla talep kaynaklı bir enflasyona da dönüşmüş ve bunun neticesinde sabit gelirli geniş halk kitlelerinin önemli düzeyde refah kaybına neden olmuştur.
İşte bugün; o geleceğin ilk günü... Değerli DÜNYA Gazetesi okurları, Ekonomik krizlerden nasibini almış bir ekonomi gazetesi olarak hiçbir zaman kendimizi haber yapmadık. TCMB’ye bu defa da özel hayat üzerinden algı operasyonu Ülkemizde son yıllarda ne yazık ki! toplumun bütününe yakın olarak bir görüşte birleşmesi nadir olgular bazında şekilleniyor. Hafize Gaye Erkan da liyakati konusunda nadir olarak birleşilen teknokratlardan biriydi. Yabancı sermaye gelir mi? Seçimlerden sonra oluşturulan yeni yönetim ile geleneksel neo liberal politikaya dönüş yapıldı. Bu defa çıkan yabancının yeniden girişinin sağlanması konusunda yoğun bir mesai yürütüldüğüne şahit olduk. İhracatta umut dönüşümde Bir ülke ya da bölgeye yüksek düzeyde ticaret bağımlılığı ile bir firmanın tüm satışlarını bir ya da iki alıcıya yapması arasında bir fark yoktur. Dolayısıyla şirketler de riski dağıtmak üzere stratejiler belirlemeli. Asgari müşterekte buluşuruz… Yıl bitmeden açıklanan asgari maaş hane halkı tarafında çok da memnun edici karşılanmadı. Nedeni ise yapılan yüzde 49’luk artışın bütün bir sene için belirlenmiş olmasıydı. Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticaret hacmi TÜİB’le büyüyecek Yılı bitirirken; Filistin için ateşkes olasılığı ve 6 Şubat depremi Hamas kalıcı ateşkes olmadan rehine takası olmayacağını söylüyor söylemesine de; ateş hiç de duracak gibi gözükmüyor. Çünkü ABD borsası 2024 yılı ile ilgili öngörülerde, yılın boğa piyasasında olacağı yönünde tahminler veriliyor. İçi boşaltılan bir kavram olan “sürdürülebilirlik” sürdürülebilir mi? Sürdürülebilirlik kavramı, hem iklim/ çevre, hem finansman/ ekonomi hem de teknoloji/insanlık tarafında konuşula dursun samimi bir niyet barındırmadıkça sürdürülemez görünüyor. Ekonomiyi dengeye oturtmak neden bu kadar zor? İçinde bulunduğumuz tabloda, enflasyonu düşürebilmek için faizin acı reçetesine topyekûn katlanmak zorundayız. Çin’in elektrikli araba hamlesi küresel ticarette dengeleri değiştirdi Çin'de üretilen ucuz araçlara yönelik denizaşırı talep o kadar büyük ki, yurt dışına daha fazla satış yapmanın önündeki en büyük engel, bunları taşıyacak özel gemilerin bulunmaması. Enerjinin fosil gündemi ve Çin ticaret modeli Çin, enerji ihtiyacının yüzde 25'ini Afrika’dan sağlıyor. İthalatı da önemli ölçüde bölgedeki alt yapı yatırımlarından elde ettiği gelirle karşılıyor. Türkiye olarak bu noktada enerji ihtiyacımızı karşıladığımız ülkelerle bu tarz ticari iş birlikleri yapılabilir. Küresel ticaret açmazda 2023 pek çok farklı nedenden ama en çok da jeopolitik gerilimden ötürü küresel ticarette kayıp bir yıl olarak tarihe geçecek.