Cem KÜTÜK

Tersi Düzü cem.kutuk@dunya.com
TÜM YAZILARI
Bilançoların dili olsa Halka açık şirketlerin ilk çeyrek finansallarının açıklandığı son iki hafta gerek yatırımcılar gerekse sektörlerde neler olup bittiğini anlamaya çalışanlar için yoğun geçti.
Yapay zekâ uygulamalarında spekülasyondan öngörülebilirliğe Yapay zekâ modellerinin ulaştığı performans, özellikle görsellerin sınıflandırılması, görsellerin anlamlandırılması ve İngilizce diline hakimiyet gibi konularda insanları geçmiş durumda. İlk çeyreğin kaybedenler kulübü: G.Afrika, Brezilya, Tayland, Norveç, BAE Kimyasal üreticileri düşük kârlılıkla mücadele ediyor. Emtia cephesinde önemli bir değişim yok. Lityum ve elektrolit fiyatları sert düşüşte… Avrupa’da ilk çeyrekte tüketici dinamiklerinde ilginç farklılaşmalar var. Dünya borsalarında ise yılın ilk çeyreği oldukça olumlu geçti.
Yükselen bir dış ticaret kanalı: Sınır ötesi e-ticaret platformları Yükselen risk iştahı ve platform stratejisi Fon yöneticileri bugünlerde adeta bütün tuşlara birden basıyor. Küresel piyasalarda hisseler, değerli metaller ve kripto varlıklar birden yükseliyor. Bu durum, risk iştahının yanısıra piyasada likidite bolluğunun da göstergesi. Kore borsasındaki şirketler neden iskontolu değerleniyor? Şubattan gözükenler Yeni yıl yapay zekâ iyimserliğinin de desteğiyle uluslararası piyasalar için pozitif başladı. Grafik işlemciler, elektrik ihtiyacı ve kullanıcı verisi Makine öğrenmesi hangi işlerde, nasıl değer yaratabilir? Bugünlerde hayli okuyup dinlediğiniz yapay zekâ, normalde insan zekâsı gerektiren görevlerin icra edebilen sistem ve kurallara (algoritmalar) verilen bir tür genel isim. Dört soru, bir fıkra Dünyada enflasyondaki düşüş, -enerji ve emtia fiyatlarının da etkisiyle- beklenenden hızlı gerçekleşti. Ne kadar sürdürülebilir olduğunu göreceğiz. Otomotiv, tüketici elektroniği ve Avrupa’da enflasyon Elektrikli otomobil segmentinde güç dengesi batarya üreticilerinden otomobil üreticilerine kayıyor. Kasımın getirdikleri Ekonominin ve sektörler hakkında etkili göstergeler olan üçüncü çeyrek sonuçları gelmeye devam ediyor. 3. çeyrek sonuçlarında dikkat çekenler Halka açık şirketlerin her çeyrekte açıkladıkları faaliyet sonuçları, farklı ülke ve sektörlerdeki ekonomik durum ve eğilimler ile ilgili bilgi sahibi olmamıza imkân veriyor. Rüzgâr, bulutlar ve yarın 2023, her şeye rağmen pandemi şoku sonrasında ekonomilerde bir miktar normalleşebildiğimiz bir yıl olarak akılda kalacak. Kritik hammaddelerin dünya ekopolitiğinde önemi artıyor Yenilenebilir enerji tedarik zincirinde kullanılan molibden, vanadyum, grafit, rutenyum, iridyum, mineral tuzları gibi sınırlı coğrafyada seyrek şekilde yer alan “kritik hammaddeler” dünya ekonomi politiğinde giderek önem kazanıyor.