Doç. Dr. Ayhan Selçuk ÖZGENÇ

info@dunyaeko.com
TÜM YAZILARI
Almanya’ya vergi borcunun Türkiye’den tahsili Yurt dışı bir ülkedeki vergi borcunun Türkiye’de tahsili konusu son zamanlarda gündeme gelen ve giderek artan biçimde karşılaşılacak güncel bir hukuk meselesidir.
Vergisel kararlara yönelik bilgi değişimi rakamları Mükellefler açısından sadece finansal hesap bilgileri değil, vergi idareleri tarafından alınan çeşitli vergisel kararlarda bilgi değişimine tabi. 2022 Bilgi değişimi rakamları Bilgi değişimine ilişkin güncel gelişmeler artık banka sırrı veya vergi kaçakçılığı konusunda çemberin gittikçe daraldığını ortaya koymaktadır.
Enflasyon düzeltmesi ve Anayasa tartışması 24 Kasım 2023 tarihinde, Meclise sunulan kapsamlı torba kanun pek çok açıdan Anayasa tartışmalarını gündeme getirdi. Kurumlar Vergisi istatistikleri ve küresel asgari vergi OECD, 21 Kasım Salı günü, 2023 yılına İlişkin Kurumlar Vergisi İstatistikleri Raporu’nu yayınladı*. OECD, verginin 2023 Oscarlarını açıkladı Türkiye’nin de üyesi olduğu Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Teşkilatı (OECD), 14 Kasım 2023 tarihinde, Vergi Günü etkinlikleri kapsamında 2022 Karşılıklı Anlaşma Usulü Ödüllerini istatistiklerle birlikte kamuoyuyla paylaştı*. Küresel vergi yönetiminde iş birliği artıyor Vergi gelirlerinde azalma ve hemen hemen tüm ülkelerde mevcut finansal sıkışıklıklar vergi idarelerini hiç olmadığı kadar birbirine yaklaştırmaya ve birlikte hareket etme konusunda yönlendirmeye ve zorlamaya devam ediyor. Dijital vergi incelemelerine hazır mıyız? OECD, gelişmiş ve gelişmekte olan 58 ekonomideki vergi idareleri için dijital dönüşümün önemine vurgu yapan yeni raporunu yayınladı*. Sütun II ve GİB çalışmaları Ülkemizin üyesi bulunduğu ATAIC* 18.  Yıllık Teknik Konferansı 3-5 Ekim 2023  tarihlerinde İstanbul’da üye ülkeler, uluslararası kuruluş temsilcileri, GİB yetkilileri ve özel sektör temsilcilerinin katılımı ile tamamlanmıştır. Sütun II ve Türkiye gelişmeleri Daha önceki yazılarımda, Tü r k i y e ’ n i n uluslararası vergi gündeminin gerisinde kaldığı tespitini yapmıştım. Beklenildiği üzere, bu konuda yapılan çalışmalar hız kazanmış görünmektedir. Gerek Çok Taraflı Sözleşme’nin TBMM’ne sunulmuş olması gerekse Sütun II kapsamında Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hazırlıkları oldukça önemli. Değerli Konut Vergisi'nde neler oluyor? Değerli Konut Vergisi (DKV) ilk yasalaştığı günden itibaren çeşitli tartışmaları beraberinde getirdi. Kanunda yapılan değişiklik tartışmaların bir kısmını giderse de tartışmalar devam etti. Çok uluslu işletmelerde şeffaflık çemberi daralıyor OECD tarafından Matrahın Aşındırılması ve Karın Taşınması (BEPS) projesi 13. Eylem Planı (Ülke Bazlı Raporlama) çerçevesinde yapılan akran değerlendirmesine ilişkin raporun sonuncusu yayınlanmıştır*. Devletler vergide nereye gidiyor? OECD Vergi Politikası Reformları raporunun sekizinci baskısı yayınlandı. Rapor, karşılaştırmalı biçimde 2022 yılında ülkelerin zorlayıcı ekonomik iklime yanıt olarak aldıkları vergi önlemlerini vurgulamakta ve tüm OECD üyeleri dahil olmak üzere 75 ülkeyi kapsamaktadır. Dijital hizmet vergisinde vergi güvenliği İç hukukta dijital ekonominin vergilendirmesine yönelik aksiyonlardan biri olan Dijital Hizmet Vergisi, 7194 Sayılı Kanun ile ihdas edilmiş ve pek çok tartışmayı da beraberinde getirmiştir. Bitmeyen faiz tartışması Vergi hukukunda fer’i borç ve alacak olarak faize ilişkin birden fazla yasal düzenleme bulunmaktadır.