E. Onur DUYGU

FON DÜNYASI info@dunyaeko.com
TÜM YAZILARI
Fonlarda stopaj avantajında son hafta Yılın sonuna yaklaştığımız bu günlerde, yatırım fonlarıyla ilgili önemli bir avantajın da son haftasına giriyoruz. Eğer uzatılmazsa bazı yatırım fonlarında alım-satım kazancı üzerinden hesaplanan stopajın %0 olmasını kapsayan istisna 31.12.2023 itibarıyla sona erecek.
Fonlarda son dönem yatırımcı tercihleri Yılın sonuna yaklaştığımız bu günlerde piyasalar oldukça hareketli. Normalde son ay içinde daha yatay ve düşük hacimli olmasını beklesek de, yoğun veri ve haber akışı ile birlikte dalgalanmanın yüksek olduğunu görüyoruz. Kasım ayı fon performansları ve beklentiler Kasım ayı hem yurt içi hem de yurtdışı piyasalar için Ekim ayına kıyasla olumlu geçti. Özellikle yurt dışı piyasalarda ABD Merkez Bankası Fed’in faiz artırımlarında sona geldiği beklentisinin güç kazanması ile hızlı bir yükseliş görüyoruz.
2024 yılı için yatırım temaları: Emtia Yeni yıla çok yaklaştığımız bu dönemde, ABD enflasyonuna ve Fed faiz politikasına ilişkin son dönem veri/haber akışı ile birlikte yeni yılda riskli varlıklara dair beklentiler de olumlu yöne doğru evrildi. Bu beklentiler çerçevesinde 2024’e ilişkin öngörülerin de yayınlanmaya başladığını görüyoruz. Fonların son dönem hisse seçimleri Ekim ayı Ortadoğu’daki gelişmelerle birlikte piyasalarda jeopolitik risklerin fiyatlandığı ve buna göre yatırım kararlarının oluşturulduğu bir ay oldu. Özellikle altına olan yönelimin bu dönemde hızlandığını görüyoruz. Ekim ayı fon performansları Ekim ayının ilk yazısında hava durumuna atıfta bulunarak, yurt içi piyasalar için hava güneşli ama yurtdışı griye döndü diye belirtmiştim. Fon yatırımında ücret ve vergi  Bu yazıda piyasalardaki hareketlilikten biraz uzaklaşıp geçen ay yaptığımız gibi yatırım fonlarına yatırım ile ilgili olarak önemli noktalara değinmek istiyorum. Mevcut dönemde fon alternatifleri 2023 yılının sonuna yaklaşırken piyasalardaki dalgalanmanın arttığını gözlemliyoruz. Fonların ekim ayında hisse seçimleri Borsa İstanbul’da pozitif seyir yeni ayda da devam ediyor. Özellikle enflasyon üzeri getiri arayışı kapsamında, yerli yatırımcının tercihinin hala hisse senedi olduğunu görüyoruz. Eylül ayında başrol yine hisse fonlarının Eylül ayını tamamlayıp Ekim’e adımımızı attık. Nasıl ki Eylül ayında İstanbul’da trafik yoğunlaştı ve hava griye döndü, piyasalarda da benzer hikayeyi yaşadık. Fon yatırımı için önemli bilgiler Bu yazıda piyasalar ve fon performanslarına ara verip fonlarla ilgili temel bilgilerden biraz bahsetmek istiyorum. Yatırım fonlarına yeni yatırımcıların geldiğini görmek çok güzel ve bu durum birikimlerin daha doğru yönetilmesi ve sermaye piyasalarına katılım açısından oldukça faydalı. Petrol ve emtia fonları Son birkaç haftadır globalde haber akışının petrol fiyatındaki yükselişe odaklı olduğunu izliyoruz. Fonların yeni ayda hisse seçimleri Yerli yatırımcının getiri arayışı çerçevesinde öne çıkan adresi niteliğindeki Borsa İstanbul’da, Eylül ayı da pozitif başladı. Özellikle Orta Vadeli Program’ın açıklanması sonrasında yabancı kredi derecelendirme kuruluşları ve yabancı yatırımcıların ilgisinin artmasının da etkisini görüyoruz. Yatırım fonları 1.5 trilyona koşuyor Fonlarda yılın ilk 8 ayı yatırımcı ilgisi devam ediyor. Özellikle yerli ve yabancı hisse ağırlıklı fonlarda güçlü performans yatırımcı sayısı ve fon çeşitliliğinin artmasını sağladı. 8 ayda fonların büyüklüğü yüzde 90 artarak 1 trilyon 444 milyar TL’ye ulaştı. Doğru fonu nasıl seçeceğiz? Finansal piyasalarda birikimlerini değerlendirmek isteyen tasarruf sahipleri için yatırım fonları çok doğru bir adres ve her geçen gün daha fazla fonlara ilginin arttığını gözlemliyoruz.