Ferit Barış PARLAK

AYRINTI ferit.parlak@dunya.com
TÜM YAZILARI
Çalışamayana ulaşmak… Sosyal Güvenlik Kurumu: Sosyal Sigortalar Kurumu, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kurumlarının birleşmesiyle oluşan devlet kurumu…
Yabancı gelecek yerli yatırımcı göçü duracak Yabancıyı getirecek, yerli yatırımcı göçünü durduracak formül belli oldu. Buna göre, yatırım iştahı; 2024 Eylem Planı, Yapısal Reformlar, Maliye ve Para Politikası bacakları ile güçlendirilecek, ‘yatırım ekosistemi’ ile artırılacak. Vesile… Ticaret Bakanı Ömer Bolat geçen haftaki sohbetimizde; “Dünya ekosisteminde bugünkü durum pazar/ürün çeşitliliğini ve üretimde verimliliği/kaliteyi zorunlu kılıyor” dedi.
Tarımda yeni/yeniden yol haritası… Tarımda verimlilikle daha fazla/kaliteli üretip; ihracatıyla sermaye/tasarruf sağlayabileceğimiz potansiyele sahipken… Arz-talep dengesiyle enflasyonsuz bir piyasa yaratabilecekken… Çiftçiden tüketiciye, tarım sanayicisinden ihracatçıya herkese kazandırabilecekken… Dahice icat ‘çek’ten, dahice icat ‘taksitli kart’a… Para arzında azalış varsa; Ekonomik canlılık ve dolayısıyla ‘üretimde düşüş’ tehlikesi de vardır… Örümcek Ağı Teorisi’nin getirdiği enflasyon/cari açık… TOBB verilerine göre… Son 15 yılda ilk kez, gerçek kişi ticari işletmelerinde kapanan şirket sayısı, açılan şirket sayısını aştı… Bu veriyi, “deprem etkisi” diye nitelemek kolaycılık olur… MB’yle mi, yatırım/ üretim ekosistemiyle mi? Merkez Bankası (MB) Başkanı Dr. Fatih Karahan’ın dünkü sunumu/ yanıtları ve yardımcıları ile gösterdiği uyum ve Dr. Cevdet Akçay ve Prof. Hatice Karahan’ın rasyonel açıklamaları, “reel ekonomiyi ve ahlakı törpüleyen enflasyon” için MB’nin elinden geleni yapacağını gösteriyor… Verisiz üretim/eğitim”, verimsiz üretim ise… Doğru veri ve envanter eksikliği nedeniyle “gereksiz/atıl yatırım” sayısını artırdık… Bu yolla “verimsizliğimize” tavan yaptırdık… “Kooperatifçilik” enflasyona da ilaç; ama… (1) Ticaret Bakanı Ömer Bolat dikkat çekti: “Gıda enflasyonunu düşürmek için, kooperatiflerimizin sayısını hızlıca çoğaltmak zorundayız.” “Para” mı, “Paranın verimli kullanımı” Politikası mı ihtiyaç… Üreticimiz de, tüketicimiz de; Girişimcimiz de, yatırımcımız da; Siyasetçimiz de, işçimiz de, emeklimiz de... ‘Maliyet ödeyen’ ile ‘fayda alan’ farklıysa… İktisatçısından politikacısına, üreticisinden tüketicisine toplumun “ekonomide sorumluluk sahibi” her ferdi, normal şartlar altında, “Uygulanan politikalar ve/veya üretilen ürün/fikir ‘genel ekonomi’ için fayda sağlamalı…” diye düşünür… Veya düşünmeli… ‘Maliyetleri çarpmayan elektrik!’ mümkün mü? Elektrik iletimimizde: Kimine göre yüzde 10 verimsizlik/israf var… Türkiye’de sanayi alanlarını büyütmeliyiz  Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, “Türkiye’de hali hazırda sanayi alanlarına yüz ölçümümüzün yüzde 0,36’sını tahsis etmiş durumdayız. Bizim çok hızlı bir şekilde Türkiye’de planlı sanayi alanlarını büyütmemiz gerekli” dedi. Bakkaldan peynir almak “ayıp” olsaydı… İtalya’da… Yüzbinlerce turist ağırlayan, yüksek gelirli Sardunya Adası’nda… Bir market sahibinin söyledikleri hala aklımda, “Ekmek yok, peynir yok, yumurta yok, hatta makarna da yok…” MB ve yeni yıl… Spekülasyona açık ortam yaratmak: Furya, panik, oynaklık, planlayamama gibi olumsuzlukların temeli… Mal veya hizmet piyasasında “dengesizlik” nedeni…