Kemalettin BULAMACI

Ters Köşe kemalettin.bulamaci@dunya.com
TÜM YAZILARI
AI için yatırım turu OpenAI’ın kovulan ancak daha sonra görevine iade edilen CEO’su Sam Altman, yapay zekâ alanındaki çalışmalarını bir ileriki safhaya taşımak için kendi yapay zekâ çiplerini üretme kararı aldı.
Veride bulut, sen yatırımı unut 2023 yılında küresel bulut bilişim hizmet gelirleri 600 milyar dolara yaklaştı. Yılın kapanış rakamları tam net olmamakla birlikte, tahmini olarak Amazon Web Services yüzde 33, Google yüzde 22 ve Microsoft, Azure platformu ile yüzde 13 gibi bir paya sahip. Akıllı telefon pazarının yeni lideri Apple Küresel akıllı telefon satışları bu yıl, 1 milyar 166 milyon adete ulaştı. Akıllı telefon pazarının lideri olan Samsung, pazar liderliğini Apple'a kaptırdı. Samsung yılı 13,6 daralma ile kapatırken, Apple satışlarını yüzde 3,7 oranında artırdı.
Fiber hedefi var ama... Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 2024-2028 yılları için oluşturduğu stratejik plan taslağını kamuoyu görüşüne açtı. Yeniden süper bilgisayar çağı Türkiye, yeniden süper bilgisayar ligine giriyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kocaeli'nin Gebze ilçesindeki TÜBİTAK Marmara Teknokent'te düzenlenen Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı İmza Töreni'nde müjdeyi verdi. 2024 temennileri Geçtiğimiz yıl, maalesef umutlandığımız gibi geçmedi. Covid-19 ile süren mücadele ardından, 2022’yi Rusya-Ukrayna çatışması, küresel yüksek ile resesyon tehlikesi sorunları ile geçirdik. 2023’te Türkiye olarak asrın felaketi ile yüzleştik. Vatandaş 5 milyon kez GetirAraç dedi 2021 yılında Garenta’nın Moov’unu bünyesine katan Getir, GetirAraç markası ile İstanbul ve İzmir’de 4.000 araçla 2023’te 5 milyon kez araç kiraladı. GetirAraç CEO’su Emre Ayyıldız, elektrikli araç filosu yatırımının henüz gündemlerinde olmadığını söyledi. Microsoft da 'nükleer enerji' dedi Yıllardır bulut bilişim hizmetlerinin gelişimini takip ediyoruz. 2023 yılı boyunca ise yapay zekâ modellerinin ve bu modellerin hayatımızın içine girişine tanık olduk. Enuygun iade süreci Bu ay başında Çağlar Erol ile görüşmüştüm. Bilmeyenler, duymayanlar için kısa bir özet geçeyim. Dünyanın lider iş networkü, iş sosyal ağı LinkedIn 2003 yılında kuruldu. Aynı zamanda Xing de kuruldu. Bunun iki yıl sonrasında Türkiye’de Çember.net’i kurdu Çağlar. Fenomen yasası geliyor Türkiye’de, son günlerde tartıştığımız bir konu da internet fenomenleri. İnternet fenomenlerine yönelik Türkiye’de yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar temelde kara para aklama ve vergi kaybına yol açma şeklinde yürütülüyor. Yapay zekâya baskı ve destek artıyor Günümüzün en çok konuşulan konularından yapay zekâya ilişkin kontrol çabaları artarken Birleşmiş Milletler bir danışma kurulu oluşturdu. Google ise ChatGPT’nin yaratıcısı OpenAI’ın rakibi Anthropic’e iki milyar dolar yatırım yapacağını duyurdu. Sürdürülebilirlik dijital dönüşüm ile geldi 2022'deki üretiminin yüzde 92'sini 10'u aşkın ülkeye ihraç eden Sun Tekstil, sürdürülebilirliği dijital dönüşüm ile yakaladı. Firma, Microsoft Sustainability Manager çözümünü iş süreçlerine entegre etti. Telko devrimini şekillendirecek yedi başlık McKinsey'nin, geçen hafta içerisinde yayımladığı "Teknoloji Yetenekleri Üzerindeki Geçiş: Telkoları Yeniden Şekillendiren Yedi Teknoloji Trendi" makalesi, telekomünikasyon endüstrisindeki dönüşümü aktarmaya odaklanmış. Dijital dönüşüm no-code ve yapay zeka ile hızlanacak Özellikle pandemi döneminde dünyada ve Türkiye’de yazılım geliştiriciler, aranılan elemanların başında yer almaya başladı. Ben tek, siz hepiniz BTK’nın ikinci çeyrek elektronik haberleşme sektörü verilerine göre telekom şirketlerinin yaptığı yatırım tutarı 11.5 milyar liraya yaklaştı.