Kerim ÜLKER

Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com
TÜM YAZILARI
Genç girişimcinin Pabbler’ı ihracatta KOBİ’leri dünyaya açıyor Pabbler’ın geliştirdiği ‘dijital bavul ticareti’ KOBİ’lere, yurtdışına açılma, ürün gönderme ve numune transferi gibi imkanlar sunuyor. Pabbler, Türkiye’den ABD, AB ve MENA ülkelerine 20 bine yakın ürün taşıyor.
Konyalı Akplas, Kazakistan’da üretim yapmaya hazırlanıyor Dedeman’dan Alarko’ya, Yıldırım Holding’den Eczacıbaşı’na, Yıldız Holding’den Koç Topluluğu’na, Anadolu Grubu’ndan Rixos’a kadar birçok Türk şirketinin faaliyet gösterdiği Kazakistan, KOBİ düzeyindeki şirketlerin de ilgi odağı oluyor. Son örnek, Konyalı Akplas. Taylandlı dünya devinden Türkiye’de bir satış daha Dünyanın en büyük piliç üreticilerinden biri Taylandlı CP. Türkiye’ye 1980’li yıllarda adım atan ve o dönem 30 kişiyle işe başlayan Taylandlı dev, ilk olarak 1986 yılında İnegöl’de kurduğu ilk yem fabrikası ile “CP Standart Gıda San. Ve Tic. A.Ş “ olarak Türkiye’ de faaliyetlerine başladı.
Fides, Kuzey Makedonya’nın ilk kamu-özel projesini yapacak Son birkaç haftadır Türk şirketlerinin eski Yugoslav ülkelerinde enerji sektörüne yönelik yaptığı işlere, yatırımlara ve ortaklıklara yönelik haberler paylaşıyoruz. BMC, Katarlı ortakla Körfezde tesisler kuracak Dünya savunma harcamalarının en yoğun olduğu coğrafyalardan biri Körfez Bölgesi. Hal böyle olunca, bölgedeki ülkelerde yapılan savunma fuarları da birbirinden güçlü etkinliklere sahne oluyor. Türk şirketleri Sırbistan’da enerji yatırımı yapıyor Türk enerji şirketlerinin son dönemde en fazla ilgilendiği coğrafyalardan biri de eski Yugoslav ülkeleri. hatırlayacağınız üzere geçtiğimiz ay Kosova ve Sırbistan’da sektöre yönelik iki gelişmeyi sizlerle paylaşmıştık. Türk savunma sanayi sanal cephede İkinci Dünya Savaşı’nın ardından Avrupa’nın gördüğü en büyük yıkımı yaşayan Ukrayna, Rus rejimine karşı verdiği mücadeleyi sürdürüyor. Kordsa, ABD’de havacılıkta Avrupa’da otomotivde büyüyecek Sabancı Holding’in en önemli sanayi ve teknoloji şirketlerinden Kordsa, küresel marka olma yolunda son birkaç yıldır önemli adımlar atıyor. Tekirdağ merkezli Rompharm satıldı Türk ilaç ve sağlık sektörü son yıllarda yerli ve yabancı şirketlerin satın almalarına sahne oluyor. Koç Holding, Eczacıbaşı Grubu, Sabancı Holding’in yatırımlarını artırdığı, Alman ve Belçikalı devlerin satın alma ilgisinin yoğunlaştığı Türk sağlık sektöründe bir şirket daha el değiştiriyor. Türkiye’ye 15 milyon dolarlık ‘diş’ yatırımı 8 Mart 1957'de başlayan Türkiye ile Güney Kore arasındaki diplomatik ilişkilerin 67’inci yıl dönümü önümüzdeki günlerde kutlanacak. Almanya'nın bilişim devi Türk şirketini satın alıyor Almanya, Türkiye’ye en fazla yatırım yapan ülkelerden biri. 2002'den bu yana Türkiye’ye gelen yabancı yatırımlar içinde Alman şirketler 20 yılda 11,5 milyar doların üzerinde işleme imza attı. Hintli Nazara, Türk Ninja’yı satın aldı Türk oyun sektörü, dünyaca ünlü şirketlerin ilgi alanına girmeye devam ediyor. Macaristan’ın en büyük ikinci projesini yapıyor, üçüncü yolda Macaristan’daki en önemli yatırımcılardan biri Polat Holding. Sadece Türk şirketleri açısından değil, tüm yabancı firmalar arasında da dikkat çeken bir paya sahip. Türk şirketi, Sırbistan’da rüzgar santrali kuracak Avrupa, Türk enerji şirketleri için hızla büyüyen bir pazar. Özellikle yenilenebilir kaynaklara yönelik yatırım yapan Türk firmaları için kıtanın hemen hemen her coğrafyası giderek daha fazla ilgi çeker hale geliyor. Brezilya’dan Karadeniz Holding’e doğalgaz vizesi Dünyanın en büyük enerji gemisi filosuna sahip Karadeniz Holding’e ait Karpowership, 5 yıl içinde filosundaki gemi sayısını 36’dan 50’ye çıkarmaya hazırlanıyor. Aralarında Kenya, Nijerya, Kamerun, Gabon ve Angola'nın da bulunduğu 15 ülkede daha varlığını artırmayı planlayan şirket, filosundaki gemilerdeki enerji gücünü ise 6 bin MW’tan 10 bin MW’a ulaştırmayı hedefliyor.