Ömer EKİNCİ

Dönüşüm Rotası omer.ekinci@desnet.com.tr
TÜM YAZILARI
Kuver ve servis ücreti sarmalı Ekonomik kriz ve enflasyon derinleşiyor. Bakan Memet Şimşek enflasyonda zirveyi gördüğümüzü, bundan sonraki aylarda düşüşe geçeceğini söylüyor.
Getir bi’ girişimcilik dersi Getir kurucusu Nazım Salur bir paylaşım yaptı. “Bugün üzücü bir gün Getir için. İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD›den maalesef çekiliyoruz. Emeği geçenlere sonsuz teşekkürler.” Durup bir düşündüm. Çikolata halledilir, iş ki CEO küflenmesin Sosyal medya bir çikolata markası CEO’sunun müşterisine verdiği cevapla çalkanalıyor. Üst perdeden, yüksek tondan, tüketiciyi küçümseyerek cevap veren kim olursa olsun artık toplumun vicdanı tarafından yargılanıp adına “linç” dediğimiz bir ceza ile de cezalandırılıyor.
Ben senin tabanın değilim Çok enteresan sonuçları olan bir yerel seçim atlattık. Nisan ayına sürprizlerle dolu sonuçlarla başladık. Seçmenin siyasete verdiği çok önemli bir ders var. Ki bu ders bence müşterisi olduğu işletmeler için de geçerli. Seçimden sonra neler olacak? Yerel seçimlere günler kaldı. Çok büyük anlamlar yüklenen bu seçimden sonra ekonomik bazı külfetlerin bizleri beklediği konuşuluyor. Gayrimenkul fiyatlarının uzun zamandır düşeceğini yazıyordum. İş insanları da sahaya atladı! Geçtiğimiz hafta Trabzon’da oynanan Trabzonspor - Fenerbahçe maçının yankıları sürüyor. Hatta öyle ki, sahadaki kavga iş dünyasının en tepesine, en büyük derneklerin yönetim kurulu odalarına kadar sıçramış durumda. STK başkanlarının şirketleri neden batıyor? 70 yıla yakın bir geçmişe sahip köklü bir kırmızı et entegre kuruluşuyla ilgili bugün basına iflas haberleri yansıdı. Konkordatoda olduğu biliniyordu. Ancak toparlayamadığı ve iflas ettiği konuşuluyor. Çalışan neden mutlu değil ve nasıl mutlu olur? Bugünün insan kaynakları kültüründe, eski adıyla personel işlerinde çok hesaba katılmayan bir konu var. Aracılar aradan çıkıyor bayilik sistemi çöküyor  1990’lı yılları hatırlıyorum. Doğu Anadolu bölgesinde bilgisayar, fotokopi, faks gibi o dönem için son teknoloji ürünleri satan bir aile şirketimiz vardı. Altı ayda bir bilgisayar distribütörlerinden çok kalın, tuğla gibi kataloglar gelirdi. Sora sora video da yapılacak! Sondaki sözü başta yazayım. Bundan sonra film endüstrisi çok değişecek. Geçmişte, farklı dönemlerde yaşamış ve şu anda hayatta olmayan aktör ve aktristlerin başrolünde oynadığı filmler izleyebileceğiz. Belediye başkan adaylarından girişimciler ne istiyor? Yerel seçimlere 45 gün kaldı. Çok da yüksek enerjili olmayan bir seçim süreci yaşıyoruz. Son iki haftaya girildiğinde heyecan daha yüksek olacaktır. Şimdilerde ise adayların seçmenle irtibat kurduğu, yüz yüze taleplerini dinlediği günlerdeyiz. Milyonluk vurgunu Her yıl yüz binlerce tüketiciyi kandıran, böylece milyonlarca lira haksız kazanç elde eden, herkesin bildiği ama “Dikkat etmek lazım deyip” üstünden atlayıp geçtiği ciddi bir problem var: Yetkili görünümlü teknik servis merkezleri. Patronların otomobilleri Yakın zamanda şirketimiz için iç hacmi geniş ama şehir içinde de kullanışlı bir araca ihtiyacımız oldu. Biraz araştırınca birkaç markanın bu konuda başarılı modelleri olduğunu gördük. Zamlar faize gidiyor Bireysel borçlarda artış oranı hız kesmeden devam ediyor. Yüksek faiz oranlarına rağmen kredi kartı borçluluk oranı geçen yıla göre yüzde 180 arttı. 2032'de Afrika'ya ticaret akını olacak Bakan Mehmet Şimşek’in son dönemde birkaç kez tekrar ettiği “İç pazar daralacak, firmalarımız ihracata yönelsin” açıklaması var.