Prof. Dr. Aykut GÜL

STRATEJİK DÜŞÜNCE aykut.gul@dunya.com
TÜM YAZILARI
Yeni stratejik plan yeni ümitler Tarımda üretim planlamasının fiilen uygulanacağı bu yıl, aynı zamanda beş yıllık yeni bir tarım stratejik planının uygulamaya konulduğu yıl olacak.
Kızıldeniz: Uluslararası lojistiğin yeni sınavı Kızıldeniz…7 Ekim sonrası Gazze’de yaşananların olası etkileri arasında pek akla gelmezdi. Dünyanın en fakir ülkelerinden Yemen, Kızıldeniz girişini kontrol ediyor. Çözüm için atılan adımlar ve eleştiri kültürü En son tarım örgütlerinin derecelendirilmesi, performanslarına göre puanlanması konusu gündeme gelmişti. Tarımsal Amaçlı Örgütlerin Derecelendirilmesine İlişkin Yönetmeliğin yayınlanması ile örgütler artık kendilerinden beklenenin en iyisini yapmak durumunda kalacaklar.
Beslenme ve barınma sorununun perde arkası Başta ekonomi kaynaklı sorunlar olmak üzere güvenlik, eğitim, çevre, dijital dönüşüm ve birçok sosyal sorunla 2024 yılına başladık. İnsanımızın çıkmaza düştüğü ve acil çözüm bekleyen iki öncelikli alan var: Beslenme ve barınma... Her ikisi de Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi’nde ilk iki sırada… Beslenme dediğimizde akla hemen gıda güvencesi geliyor. Yönetmeliğin ‘Veri Paylaşımı’ maddesi neden uygulanmıyor? Bu girişten sonra, daha önce birkaç defa gündeme getirdiğim ancak muhataplarından cevap alamadığım bir konuyu, tam da gıda fiyatları ile ilişkisi bakımından tekraren gündeme taşımak istiyorum. Asgari ücret, gıda enflasyonu ve şeffaflığın üzerindeki perde Asgari ücret açıklandı. Kamuoyunda farklı tepkiler var. Ekranlarda her konunun daimî uzmanları bu konuda da uzun uzun yorumlar yaptılar. İzleyicilerinden gelen fahiş fiyatları örneklendirerek deliller sundular ve enflasyon konusundaki kaygılarını dile getirdiler. Korkudan beslenmek İlk aşama, televizyonların çok kanallı olması ve her eve girmesiydi. Sonra internet, akıllı telefon, sosyal medya, metaverse ve yapay zekâ ile devam eden bir süreç… Tarım ve ormanda yüzyıllık değerlendirme Çok moda bir söz oldu, geçmişe takılmamak ve an’da kalmak, an’a odaklanmak. Eğer psikolojik anlamda, üzüntü ve depresyon nedenleri ile söyleniyorsa doğru olabilir… İnsanlık tarihinin son birkaç saniyesi Sadece iklimin, tohumun ya da toprağın değil insanın da fabrika ayarlarını bozduk sanırım. Sürekli ata tohumlarına vurgu yapılırken insanın atasının hayat tarzı da özlenir oldu. Aşırı hızlanan insan yaşadığını hissedemiyor… İklim değişimi ve hakikatten kopuş (2) Üçüncü eleştiri ise COP’un başından beri yapılmakta ve artık kanıksandı: Sorun kapitalizmin sorunu aslında… İklim değişimi ve hakikatten kopuş (1) Dünyada kuralları koyanlar hep zenginler ve güçlüler olmuş, fakir ve zayıflar ise bunlara uymak durumunda kalmışlardır. Tarımsal örgütler artık daha etkili Son asırda dünya üzerinde kurulan ve giderek acımasızlaşan vahşi kapitalist sistemde, kırsalda yaşayan ve tarımsal üretim yaparak ayakta kalmaya çalışan insanlar için hayat her geçen gün daha da zorlaşıyor. Her bir proje devrim niteliğinde Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı’yı, geçen hafta CNN Türk’te Hafta Sonu Programı’nda izledim. Su kıtlığından iklim değişimine, gıda enflasyonundan gıda güvenliğine birçok konuda doyurucu bilgiler verdi Sayın Yumaklı. Yeşil ekonominin neresindeyiz? Ülkemizi neler bekliyor? Küresel ısınma ve buna bağlı iklim değişimi, başta akademik camia olmak üzere birçok kurum ve kuruluşun raporlarında sıklıkla yer alan bir gerçek. Yeşil ekonomi: son bir fırsat mı? Küresel ısınma, sera etkisi, iklim değişimi, karbon ayak izi, sağlıklı çevre ve nihayet yeşil ekonomi kavramları son yıllarda giderek daha popüler olmaya, kamu-özel her platformda konuşulmaya başlandı.