Prof. Dr. Dilek LEBLEBİCİ TEKER

dilek.teker@isikun.edu.tr
TÜM YAZILARI
Yeni savaş kapıda mı? Bayram tatilinin son günlerinde İran – İsrail gerilimi tavan yaptı. Cumartesi gecesi İsrail’e gönderilen İHA’lar, yeni savaş senaryoları gölgesinde, finansal piyasalarda beklentilerin yönünü değiştirir mi sorularını da gündeme taşıdı.
Seçim ertesi Türkiye bir seçimi daha geride bıraktı. Katılım oranı düşük bir seçim oldu. Vatandaş güvensiz ve mutsuz, sandığa gitmedi. Muhasebe kârı, ekonomik kâr, şirket değeri & sürdürülebilirlik Başlık biraz uzun oldu ama şöyle başlayalım. Bir şirketin birincil amacı nedir? Kar maksimizasyonu?
Merkez ne kadar şahin? Aklımızda deli sorular. TCMB ne kadar şahin devam eder? Faiz artışının gerçekten sonuna gelindi mi? Finansal okuryazarlık & finansal kapsayıcılık Türkiye’de yüksek getiri vaadi ile dolandırıcılık hikayelerini çok sık duyar olduk. Bazıları kısa sürede yüksek gelir elde edebilecekleri yatırım araçlarına ve bu imkanı onlara sunacak kişilerin gerçekten var olduğuna daha çok inanır oldu. Enflasyon görünümü Hem bizde hem de küresel piyasalarda oldukça yoğun bir haber akışı var. Bir taraftan politik gündem de durulmuyor. Yeni yıldan beklenenler Yeni yılın ilk günlerinden herkese merhaba. Gelenin gideni aratmayacağı bir yıl olmasını dilerim. 2024’te gündem yine yoğun, gözler hem bizde hem de major Merkez Bankaları kararlarında olacak. 2024’e girerken . . . Asgari ücret Yılın sonuna sayılı günler kala gündemi en çok ilgilendiren konu şüphesiz asgari ücret görüşmeleri olacak. Konu, sadece asgari ücretli olarak çalışan milyonları değil, emeklileri ve diğer maaşlı çalışanların maaş düzeltme beklentileri için de son derece önemli bir gündem oluşturuyor. Birkaç ay sonra yerel seçimler var. Bilinçli yatırımcı Ortalık skandal haberlerle kaynıyor. Birkaç haftadır fenomenlere yönelik operasyonlar buz dağının altında çok daha derin operasyonların döndüğünü gözler önüne serdi. Hareketli günlerde küresel piyasalar Sadece bizde değil, Dünya’da da gelişmeler hız kesmiyor. Her yeni güne yeni bir haberle uyanıyoruz. Bizde siyasi iklim epey hareketli. Türkiye seçim ortamından bir türlü çıkamıyor. Ekonomide Ortadoğu beklentileri 7 Ekim sabahı Dünya yeni bir savaşa uyandı. Kimin kiminle ne amaçla çatıştığının ötesinde, her savaş hikâyesinde olduğu gibi sivillerin, çocukların yaşama hakkının ellerinden alındığı bir dönemi canlı canlı seyrediyoruz. Bu haftanın başında Biden’ın İsrail’e yönelik ‘Hamas ile sınırlı kalınmalı’ uyarıları önemli. Son çeyrek… Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutluyoruz. Dile kolay. 100 yıldır geldiğimiz noktada millet olarak çok önemli kazanımlarımız oldu. Bağımsızlık, en önemli olan unsurların başında geliyor. Sonbaharda enflasyon başkadır Tatil mevsimi kapanırken, vatandaş çoktan sonbahar harcamalarına odaklandı. Okul dönemi ile beraber bireysel harcamalar artarak şekil değiştirdi. Faiz ve döviz görünümü Uzunca bir süredir uygulanan heterodoks politikalardan çıkış adımları henüz olması gerektiği kadar hızlı olmasa da uygulanmaya başladı.