Prof. Dr. İbrahim ÜNALMIŞ

EKONOMİ NOTLARI ibrahimunalmis@hotmail.com
TÜM YAZILARI
Yılın ikinci enflasyon raporu toplantısı TCMB yılın ikinci enflasyon raporu toplantısını gerçekleştirdi. PPK üyeleri ile birlikte Başkan Karahan yaptığı sunumda mevcut gelişmeleri TCMB gözünden özetledi ve Kurulun gelecek döneme ilişkin beklentilerini açıkladı.
Son Fed toplantısı ve yansımaları ABD merkez bankası Fed üyeleri son toplantıda politika faizi hedefini beklendiği gibi %5.25-%.5.5 aralığında bıraktılar. Farklı enflasyon beklentileri ve para politikası TCMB son PPK toplantısında beklentiler yönünde hareket etti ve politika faizini değiştirmedi. Başkan Karahan’ın son dönemdeki söylemleri de bu konuda bizlere ipucu vermişti. Faizlerin geldiği noktanın yeterli olduğu, bundan sonraki adımların daha ziyade makroihtiyati politikalar ile ince ayar amaçlı atılacağını söylemlerden anlamıştık.
Küresel ekonomik gelişmelere dair IMF-Dünya Bankası toplantıları yılda iki defa gerçekleştirilir. Bu toplantılara ülkelerin Maliye Bakanları, ekonomi bürokratları katılır. Tekrar enflasyon ve verimlilik üzerine Bir süredir önümüzdeki dönemin ana konusunun verimlilik olacağını dile getiriyoruz. Hem ekonomik büyümenin sürdürülebilirliği hem de enflasyonla mücadele için elzem bir konu olduğunu vurgulamaya çalışıyoruz. Üretkenlik, büyüme ve enflasyon Ekonomilerin üretkenlikleri birim girdi başına ne kadar üretim yaptıkları ile ölçülür. Kritik PPK toplantısının ardından TCMB Para Politikası Kurulu dün toplandı ve politika faizini 500 baz puan artırdı. Ayrıca artı ve eksi yönde 150 baz puan olan faiz koridorunu 300 baz puana yükseltti. Beklentilerin önemi Mart ayı başından itibaren finansal piyasalarda fiyat oynaklıklarının artmaya başladığını gözlemliyoruz. Hem döviz kurlarında hem hisse senedi fiyatlarında yaşanan oynaklığın çeşitli sebepleri olabilir. Yaşadığımız piyasa stresinin nedenleri Son dönemde yine döviz piyasası stresi ile karşı karşıyayız. Görünen o ki TL’nin değerine dair beklentilerde bir bozulma var. Büyüme rakamlarında sürpriz yok Doğrudan yabancı yatırımlarda trendler Yurt dışı yerleşiklerin doğrudan yatırımları küresel sermaye hareketlerinin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Bütçe gerçekleşmeleri Ocak 2024 Bütçe gerçekleşmeleri Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklandı. Buna göre Ocak ayında bütçe gelirleri 617 milyar TL, bütçe giderleri ise 767 milyar TL olarak gerçekleşti. Dolayısıyla yılın ilk ayında bütçe açığı 150 milyar TL oldu. Enflasyon Raporu Toplantısı’nın ardından TCMB dün yılın ilk Enflasyon Raporu Toplantısı’nı gerçekleştirdi. Enflasyon Raporu Toplantıları, TCMB’nin en önemli iletişim araçlarından bir tanesi. Bu toplantılarda geçmiş dönem gerçekleşmeleri özetlenirken önümüzdeki döneme ilişkin TCMB’nin beklentilerini ve tahminlerini öğreniyoruz. Fed faiz indirim beklentisini öteledi 2023 yılında en çok tartışılan konulardan bir tanesi ABD ekonomisinin sert bir yavaşlama ile mi yoksa yumuşak inişle mi enflasyonu kontrol altına alıp düşürebileceğiydi. Beklenti yönetimi ve enflasyon Enflasyonun önemli belirleyicilerinden bir tanesi de geleceğe yönelik enflasyon beklentileridir.