Prof. Dr. Ragıp Kutay KARACA

DIŞ POLİTİKANALİZ ragipkutay.karaca@dunya.com
TÜM YAZILARI
Çözüm gelecek adına geçmişten daha uzak Filistin sorunu, istikrarsızlığın istikrarı… Hamas’ın 7 Ekim günü İsrail’e saldırısıyla başlayan son çatışmalar, insanlığı ayaklar altına alan bir duruma evrildi. İsrail’in bu tutumu üç nesil sonrasını dahi radikalleştirdi.
Çin’in yerini Hindistan mı alıyor? Soğuk Savaş sonrası uluslararası sistemde yaşanan değişimler, teknolojik gelişimle paralellik göstermiş, teknolojik gelişim iletişimi sınırsız hale getirmiş ve böylece küreselleşme olgusu tetiklenmiştir. Türk dünyasının Birleştiricisi: Zengezur Azerbaycan’ın Karabağ’da kazandığı zafer, KKTC’yi tanımada elini güçlendirdi. Keza Azerbaycan, Kuzey Kıbrıs’ı tanırsa, Karabağ Özerk Cumhuriyeti tanınabilir algısı ortadan kalkar.
En çok Türk iş insanları yararlanacak İşgalden kurtarılan bölgelerin Azerbaycan ekonomisine entegre edilmesiyle yeni yatırım alanları ortaya çıkacak. Şüphesiz yeni yatırım alanlarından en çok yararlanacak kesimler, Türk dünyası iş insanları olacak. Bu konuda Azerbaycan’ın seçici olması beklenmekte. Karabağ zaferi bölgede ilişkileri güçlendirdi II. Karabağ Savaşı, zaferi toprakları hukuksuz şekilde işgal altında olan devletlere bu durumun ilelebet sürmeyeceği mesajını verdi. Tek millet, iki devlet tek ordu II. Karabağ Savaşı, Türkiye-Azerbaycan arasındaki “tek millet, iki devlet” anlayışının halklar arasında daha derinden yayılmasına neden oldu. Gelinen aşamada “tek millet, iki devlet, tek ordu” anlayışına evriliyor. Tek ordudan kasıt; yapısı, harekât tarzı, eğitim ve silahların aynı olduğu, birbirine kısa sürede entegre olabilecek iki ordudur. Sevgiliye kavuşmak; Şuşa Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı’nın bir projesi kapsamında Bakü’deyiz. 44 Gün Savaşı’nın Azerbaycan halkında yarattığı gururu, kendine güveni ve Türkiye sevgisini yakından görme fırsatımız oluyor. Türk dış politikasının yönü II Rusya ve Çin Türkiye’nin Batı ittifak sistemindeki varlığının meşruiyet nedeniydiler. Özellikle 2016 yılından sonra nasıl bir dış politik değişim yaşandı ki Rusya neredeyse stratejik bir ortağa dönüştü. Türk dış politikasının yönü NATO zirvesinde İsveç’in üyeliğini AB üyeliğini gündeme getirerek kabul eden Türkiye, zirvede yapılan ikili görüşmelerde pozitif bir tutum takınmış ve önümüzdeki 5 yıl için Batı ile yumuşak bir diplomasinin işaretlerini vermişti. Türkiye’nin iki kazanımı Gümrük Birliği Anlaşması’nın yenilenmesi, Türkiye’ye yönelik savunma ürünlerinin satışının serbest bırakılması gibi konuların İsveç’in NATO üyeliğiyle çözülebileceğini düşünmekteyim. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan da Türkiye’ye F-16 satışının ABD’nin çıkarları ile uyuştuğunu vurguladı. NATO, terör ve İsveç NATO’nun kurulma amacı, kolektif savunma ve caydırıcılık. Bu amaç içerisinde terörizme karşı savunma ise “NATO Terörizme Karşı Savunma Askeri Konsepti”nde belirlenmiş durumda. ABD ve politikasızlık Bu haftanın başında, Beykoz Üniversitesi’nde, Amerikan Dış Politika Konseyi Başkan Yardımcısı Ilan Berman’ın konuk olduğu yuvarlak masa toplantısında ABD-Türkiye ilişkilerini tartıştık. Gelenekleşen ziyaretler: KKTC ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Erdoğan gelenek haline geldiği üzere, seçim sonrası ilk ziyaretlerini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Azerbaycan’a yaptı. Verdiği mesajlar önümüzdeki 5 yıllık süreçte Türk dış politikasının Kıbrıs ve Türk dünyası için neleri barındıracağını da işaret ediyor. Fidan’ın ajandası Yeni kabine açıklandı. Dışişleri Bakanlığı’na Mit Müsteşarı Hakan Fidan atandı. Fidan, 13 seneyi geçkin bir süre Mit Müsteşarlığı yaptı ve bu süre içerisinde dış politika adına birçok önemli toplantıya katıldı. Alınan dış politik kararlarda etkin oldu. Geçici koruma statüsündeki Suriyeliler gerçeği