Serdar PAZI

PİYASANIN İÇİNDEN
TÜM YAZILARI
Yıla nasıl başlarsan öyle gidermiş Genelde kabul görmüş olan bu söz, umarım ki enflasyon için geçerli olmaz. Ücret zamları öncesinde yapılan zamları inceleyecek olursak, vergi ve harçlar %58, köprü geçiş ücretleri %78 gibi birebir fiyatlaması devletin elinde olan kalemler dahi beklenen ya da hedeflenen enflasyonun çok üzerinde artırıldı.
Bilgim yok fikrim var Aklınıza ne kadar farklı örnek geldi değil mi bir anda? Son olarak benzerini 50 trilyon dolar geliyor manşetinde hepimiz gördük. Enflasyon canavarı kim? Son on sene içinde 3-4 kez genel iktisat prensiplerinin dışına çıkarak yaptığımız deneyler hüsranla sonuçlandı. Her seferinde inanılmaz beklentiler ile başlayan yolculuk sonunda ortodoks reçeteye dönüş ile bitti.
Bir sayfa kopuyor zamandan Bir artırım daha var O da 250 baz puan mı dersin diye başlayalım. Dün gelen PPK faiz kararında beklenti dahilinde 250 baz puan artırım ve metinde de gelecek ay da muhtemelen son kez artırım geleceği şeklinde yorumlanan açıklamalar gördük. Yine..Yeni..Yeniden... TL varlıklar, yabancı yatırımcı ile bir kez daha bir araya geliyor. Uzun zamandır araya giren soğukluk ortadan kalkıyor. Paranın ne önemi var? Keşke hayat şarkılardaki gibi olsa ama alanımız makroekonomik perspektifte, bizim gibi gelişen piyasaların dış finansman ihtiyacı her zaman ön planda yer alıyor. Yabancı yatırımcının uygulanan doğru politikalar ile kapıyı araladığını görüyoruz. Neler oluyor bize? Normal koşullar altında gelişmiş bir ekonomi içinde bir kaç yıl içinde yaşanan gelişmeler bizde 1-2 hafta içine sığıyor. Gerekli ama yeterli mi? Para Politikası Kurulu kasım ayı toplantısında 250 baz puan olan piyasa beklentisinin iki katı bir artırım yaparak, enflasyon ile mücadele noktasında kararlığını ortaya koydu ve önemli ölçüde kredibilite kazandı. Herkes aynı anda kazanabilir mi? Haftaya başlarken hakim olan hava ile haftanın sonuna doğru evrildiğimiz yer birbirinden oldukça farklı. İhracat ile büyüyememek Son yıllarda, özellikle seçim öncesi dönemde sürekli olarak ön plana gelen "ihracat ile büyüme" hedefi her ne kadar kulağa hoş gelse de, kısa sürede gerçekleştirmesi imkansız bir olgu. Enflasyon Raporu üzerine düşünceler Yılın son enflasyon raporu ile birlikte gelen revizyonları takip ettik. Enflasyon için bu yılın sonu yüzde 65 ve gelecek yılın sonu yüzde 36 yeni tahminler. Varlığı bir dert, yokluğu yara... Şanar Yurdatapan'ın meşhur şarkının sözleri bana göre para için yapılan en iyi tabirlerden biridir. Kontrol edemediğimiz değişkenler Üç yıllık OVP ardından 2028 yılına kadar ekonomideki seyre ilişkin önemli ip uçları içeren kalkınma planını da takip ettik. Risk iştahı kabarıyor mu? Haftaya uzun zamandır beri tüm yorumlarda dile getirdiğimiz olası jeopolitik risk artışlarında ibaresinin sözlük tanımı olarak sayılabilecek bir gelişme ile başladık.