Şevket SAYILGAN / Ekonomist

sevket.sayilgan@dunya.com
TÜM YAZILARI
Ekonomide geciken kararlar 25 Nisan’da TCMB’nin faiz kararı açıklanacak. Öncelikle beklentim değişmeyeceği ve yüzde 50 seviyesinde kalacağı yönündedir. Ancak Haziran 2023 ile birlikte başlayan Ortodoks politikalar ve rasyonelleşme süreci yeteri kadar hızlı kararlara bağlanamamaktadır.
Fırsat dönemi başlıyor 31 Mart seçimlerinin sonuçlanması ile birlikte Türkiye’nin ekonomi politikalarında yeni düzenlemeler ve ilaveler gelecektir. Bu uygulamalar özellikle a) Tüketim b) Yatırım (selektif uygulamalar) c) Kamu harcamaları d) Vergi uygulamalarına yönelik olacaktır. Bireylerin finansal farkındalığı ekonomideki başarıyı belirler Yerel seçimler sonrası ekonomide uygulanacak politikalar ve bunların etkisi dikkate alındığında daha önceki yazılarımda firma düzeyinde yaratacağı etkinin, bu yazımda bireyler üzerindeki sonuçlarını değerlendirmek istiyorum.
Ekonomi ve seçimler ilişkisi üzerine bir deneme… Türkiye'de ekonomik krizler ve seçimler arasında bir ilişki görülmektedir. Ülke tarihinde yaşanan ekonomik krizler genellikle seçimlerle aynı döneme denk gelmiştir. Makro ekonomik tespitler ve firmalara tavsiyeler Bugün sizlerle genel ekonomide öncü gösterge olarak ifade edilen veriler üzerinden bir genel değerlendirme yapacağım. Ekonomide sürdürülemezlik dengeden uzaklaşmaktır Ekonomilerin temelde hedefleri a) Fiyat istikrarını sağlamak (Enflasyonu düşürmek) b) Tam istihdamı oluşturmak (işsizliği düşürmek) c) Büyüme sağlarken bunu dengeli dağılımını oluşturmaktır. Enflasyon için tünelin sonunda henüz ışık gözükmedi Şubat 2024 enflasyon rakamları uygulanan politikalar çerçevesinde halen istenen sonuçları vermekten uzak durmaktadır. TÜFE yıllık %67,07 ve aylık %4,53 olarak gerçekleşti. 2024 yılı ve sonrası için işletmeler için finansal yönetim nasıl olmalıdır? Tavsiyeler… Türkiye 2024 yılı ve özellikle 31 Mart seçimlerinden sonra yaşanması beklenen ekonomik süreç nedeniyle, mikro ölçekte firmaların yönetim anlayışında geçmişe göre değişiklikler olmalıdır. Ortak günahımız vergi politikası Kamu maliyesi, bir devletin gelirlerini toplama, harcamalarını planlama ve bu harcamaları finanse etme sürecidir. Vergi politikası da bu sürecin ayrılmaz bir parçasını oluşturur. Enflasyonla mücadele için tavsiyeler 31 Mart seçimleri sonrası uygulanması beklenen dezenflasyon politikalarına yönelik önerilerim. Enflasyonla mücadelede yöntem önerilerimi şu şekilde sınıflayabiliriz. Yıllardan 2024, aylardan şubat, günlerden enflasyon 2024 yılının ocak ayını da geride bıraktık ve ekonomimiz için en önemli göstergelerden olan enflasyon oranları açıklandı. TÜFE’de aylıkta yüzde 6,70, yıllıkta da yüzde 64,86 seviyesine ulaştık. ÜFE’de ise aylıkta yüzde 4,14, yıllıkta da yüzde 44,20 oldu. Ekonominin çimentosu zayıflıyor TÜİK 29 Ocak’ta ekonominin temel hedeflerinden olan gelir dağılımı rakamlarını açıkladı. Niye gelir dağılımı önemli? Gelir dağılımı ekonomi üzerinde önemli bir etkiye sahip olan bir konudur. Merkez Bankası ve enflasyon İlişkisi üzerine bir deneme Enflasyon, bir ekonominin genel fiyat düzeyinin sürekli olarak ve genel olarak artmasıdır. Enflasyon, fiyat artışları nedeniyle tüketici satın alma gücünün azalmasına yol açar. Türkiye ekonomisinde yapısal sorunlar ve çözüm önerileri Türkiye ekonomisinin makro boyutta yaşadığı temel yapısal sorunlar üzerine sohbet etmek istiyorum. 2024 yılında yavaşlayacak ekonomide, işletmeler için finansal erken uyarı sinyalleri 2024 yılı öncü ekonomik göstergelere göre yavaşlayan bir yapı karşımıza çıkacaktır. Bu dönemler işletmelerin olağan faaliyet biçimlerinden daha farklı tercih ve uygulamalarda bulunması gerekmektedir. Bu konuda da işletmelerde finansal raporlamanın güvenirliği ile zamanında çıkarılması büyük önem taşır. Bu süreçte özellikle öne çıkan finansal raporlar;