Şevket SAYILGAN / Ekonomist

sevket.sayilgan@dunya.com
TÜM YAZILARI
Ekonomide özel sektörün konsolide durumu Ekonomide performans ölçümünde kaynak güvenirliliği büyük önem taşır. Bu konuda ülkemiz kaynak açısından uluslararası gelişmiş birçok ülkeden kaynak çeşitliliği açısından daha etkindir.
Ekonomide sosyal barış istihdam yapısı ile sağlanır Ekonomide açıklanan Ağustos 2023 istihdam rakamlarına göre işsizlik oranımız bir önceki aya göre düşerek yüzde 9,2 olarak gerçekleşmiştir. Konumuz enflasyon olmaya devam ediyor ve edecek… Dün açıklanan enflasyon ile TÜFE düzeyinde yıllık yüzde 61,53 aylıkta da yüzde 4,75 seviyesinde gerçekleşti.
Tarım - ekonomi ve enflasyon ilişkisi Türkiye ekonomisinin enflasyonla mücadelesinde tarım ve dolayısıyla gıda fiyatları belirleyici unsur olmaya devam etmektedir. Büyüme mi enflasyon mu? Ekonomi yönetiminin ve en son OVP’nin hedefleri değerlendirildiğinde özellikle 2024 yılında büyüme ile enflasyon arasında bir tercihte bulunmak gerekecektir. Makro ve mikro ekonomi açısından değerlendirilmesi Rasyonelleşme süreci içinde önemli bir aşamayı gösterecek olan Orta Vadeli Program açıklandı. Açıklanan programın yurtiçi ve yurtdışı piyasalar tarafından önemli bir referans kabul edileceği bir gerçektir. Piyasa beklentisi temel değişkenidir 4 Eylül’de, 2023 Ağustos enflasyonu açıklandı. Aylık TÜFE yüzde 9,09 yıllık TÜFE ise yüzde 58,94 olarak gerçekleştiğini görüyoruz. 2023 ilk 8 ayda ise yüzde 43,06 seviyesinde olduğu gerçeği ile karşı karşıyayız. Ekonomide normalleşme süreci bedelsiz olmaz ama bedeli kim öder? Öncelikle 30 Ağustos Zafer bayramımızı kutlar ve Mustafa Kemal ATATÜRK ile Silah arkadaşlarını minnetle anarım. Ekonomide geciken çözümler, piyasalara yükselen faiz olarak döner Para politikaları, enflasyonu kontrol altında tutmak için kullanılan en önemli araçlardan biridir. Bir merkez bankası, faiz oranlarını artırarak para arzını sınırlayabilir ve böylece enflasyonu azaltabilir. Sosyal devlet ve sosyal güvenlik sistemi üzerine bir yazı Kapitalizmin sanayi devrimi ile birlikte modern toplumlarda yarattığı etki zamanla sosyal çelişki ve sorunlar yaratmıştır. Bu süreçler beraberinde dönüşümleri ve yapısal değişimleri getirmiştir. Enflasyon ekonomideki bütün kötülüklerin anasıdır… Geçen haftaki yazımda enflasyonun sebeplerine yönelik tespitlerimi ifade etmiştim bu hafta çözüm önerilerimi sıralayacağım. Enflasyonla mücadele de yöntem önerilerimi şu şekilde sınıflayabiliriz. A) Tüketime yönelik olarak Enflasyon ekonomideki bütün kötülüklerin anasıdır… Enflasyon, bir mal ya da hizmetin fiyatının artmasıyla ortaya çıkan genel fiyat düzeyi artışıdır. Ekonomide önemi ise şu şekilde özetlenebilir: 2023 Temmuz sonuna göre beklentilerin değerlendirilmesi Bugün yılın 7.ayı biterken ekonominin genel durumuna yönelik olarak fırsatlar ve tehditleri sıralamak ile birlikte mikro ölçekte hangi aksiyonları almalıyız konusunda görüşleri paylaşmak isterim. Vergi, bir toplumun adalet anlayışının ekonomideki yansımasıdır Vergi, devletin vatandaşlarından ya da işletmelerden aldığı belirli bir orandaki gelir veya mallar üzerinden tahsil edilen bir vergi türüdür. Vergi, bir ülkenin ekonomisinde önemli bir rol oynar ve birçok farklı şekilde etkisi olabilir. Bazı olumlu etkileri şunlardan oluşur: Son ekonomik göstergeler ne söylüyor? Bugün sizlerle son hafta içinde açıklanan bazı makroekonomik göstergelerin satır aralarını yorumlamak istiyorum. Burada değerlendireceğim veriler