Üzeyir DOĞAN

PİYASANIN İÇİNDEN
TÜM YAZILARI
Fitch bir başlangıç devamı da gelecektir Uzun süredir kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’ye yönelik anlamsız katılığından bahsediyorduk.
Borsada ana trend bozuluyor mu? Borsa İstanbul’da geçtiğimiz hafta başlayan düzeltme bu haftaya başlarken de etkili oldu. BIST 100’de not beklentisi fiyatlara girebilir Borsa İstanbul’da son günlerde endeks bazında yeni rekorlar görülmeye devam edilse de hareketin ivme kaybettiğini söylemek mümkün.
Borsa ilk sınavını ne zaman verecek? Borsa İstanbul’da yılbaşında başlayan yükseliş endeksi yeni zirvelere taşımaya devam ediyor. BIST’in gidecek daha çok yolu var BIST 100 endeksinde aralık sonunda görülen dip seviyelerden sonra başlayan yükseliş %25’i aştı. İki önemli başlık “Enflasyon raporu” ve “Enflasyon muhasebesi” Hafta sonu gelen TCMB Başkanı değişim haberi piyasalarda oldukça soğukkanlı karşılandı. Görünüm değişti şimdi ne olacak? Moody’s aralık ayında pas geçtiği değerlendirmesini 12 Ocak’ta yaparak Türkiye’nin kredi notunu “B3” olarak teyit ederken, not görünümünü “durağan”dan “pozitif ”e çevirdi. Moody’s bu sefer pas geçmemeli Piyasalar bu hafta ile birlikte tatil rehavetinden çıkarak rutinine dönmeye başlıyor. TL varlıklar cazibesini koruyor Ekonomi yönetiminin son aylarda Türkiye’deki gelişmeleri ve ekonomik hedefleri yoğun bir şekilde yabancı yatırımcılara anlattığını görüyoruz. Piyasalardaki Fed baskısı hafifledi Geçtiğimiz hafta salı günü ABD’de beklentilerden daha iyi gelen enflasyon rakamları Fed’in faiz artış artışlarının sona erdiğini beklentisini güçlendirdi. BIST 100 temel olarak ucuz ama teknik olarak zayıf Şirketlerin üçüncü çeyrek sonuçları geride kaldı. Açıklanan sonuçlara baktığımızda genel anlamda verimli bir sezon geçtiğini söylemek mümkün. BIST’teki gerileme ve açıklanan finansallar potansiyeli artırdı Geçen haftanın ilk bölümünde jeopolitik gelişmeler gündemin ön sıralarında yer alırken, son günlerde jeopolitik gelişmelere tepkilerin daha sınırlı kaldığını gördük. Bu hafta gündem yoğun Bu hafta gündem oldukça yoğun ilk olarak çarşamba günü Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı sonlanacak. Borsa İstanbul neden dünyadan negatif ayrışıyor? Geçtiğimiz hafta başlayan Filistin ile İsrail arasındaki çatışma piyasalar açısından kötü bir sürpriz oldu. Hafta boyunca gelen her yeni haber Borsa İstanbul’da gün içi volatilitenin artmasına neden olurken, önceki haftalarda 8.500 üzerine çıkan BIST 100 geçen hafta 8.000 civarına kadar geriledi. ABD faizlerinin üzerine bir de jeopolitik gerginlik eklendi Geçtiğimiz hafta ABD istihdam verisini ve faizleri konuşurken, hafta sonu gündem bir anda İsrail-Hamas arasındaki çatışmaya ve bunun getirdiği jeopolitik risklere döndü.