ABD dış ticaret açığı 42,3 milyar dolar oldu

Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, ABD'nin dış ticaret açığı son 18 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Abone ol

WASHINGTON- ABD'de dış ticaret açığı, Mayıs ayında 42,3 milyar dolarla son 18 ayın en yüksek düzeyine çıktı.

Ticaret Bakanlığının açıkladığı verilere göre, Mayıs ayı dış ticaret açığı, bir önceki aya göre yüzde 4,8 artarak 42,3 milyar dolar oldu.

Mayıs ayında ihracat yüzde 2,4 artmasına karşılık ithalattaki artış yüzde 2,9 oldu.

Yılın ilk beş ayındaki dış ticaret açığı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 26,6 artış göstererek 474,8 milyar dolara ulaştı. Geçen yıl söz konusu dönemde dış ticaret açığı 374,9 milyar dolar olarak kaydedilmişti.

Mayıs ayındaki açığın artışı, petrol ithalatının yüzde 9,1 düşerek 27,6 milyar dolara gerilemesine karşın yaşandı.

Mayıs ayında ihracat bir önceki aya kıyasla yüzde 2,4 artarak 152,3 milyar dolar oldu. Böylece, 2008 Eylül ayından bu yanaki en yüksek seviyeye ulaşıldı. Mayıs ayında soya, buğday gibi tarım ürünlerinin ihracatı düşerken, otomobil, sanayi ürünleri, medikal ürünler ve ticari uçakların ihracatı arttı.

İthalat ise Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 2,9 artışla 194,5 milyar dolara ulaştı. İthalat kalemleri içinde en çok otomobiller, bilgisayarlar, sanayi ürünleri ve petrol sondaj ekipmanlarına talep oldu.

Avrupa Birliği ile ticaretten doğan açık, Mayıs ayında yüzde 7,5 artarak 6,2 milyar dolar olurken, bölgeye yapılan ithalat yüzde 3,2, ihracat ise yüzde 1,9 artış gösterdi.

Çin ile ticaretten doğan açık ise 22,3 milyar dolara yükseldi.

“Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak Veysel Memiş: 2024 yılında da başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyoruz