Çin-ABD teknoloji savaşı kızışıyor

Hafta başında Çin ile bağlantılı bilgisayar korsanlarının, ABD'deki ordu ve istihbarat personeline ait özel bilgileri ele geçirmesi Çin ile ABD arasında kızışan teknoloji savaşını gündeme getirdi.

Abone ol

Aydın ŞAHİNALP / dunya.com

 ABD'li teknoloji firmalarının küresel pazarı domine etmesi yadsınamaz bir gerçek. Ancak dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin'de yer alan teknoloji şirketlerinin nefesi Amerikalı rakiplerinin ensesinde. Öyle ki geçen sene 25 milyar dolarla dünya tarihindeki en büyük halka arzı gerçekleştiren Alibaba, e-ticaret sektöründe ABD'li rakiplerini geride bırakarak dünya liderliğine yükseldi. 

649 milyon internet kullanıcısı

Dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip Çin'de 649 milyon internet kullanıcısı bulunuyor. Bu rakam ABD'deki kullanıcıların iki katından daha fazla. Çin'in e-ticaret pazar büyüklüğü 2 trilyon dolarla tüm dünyanın iştahını kabartıyor. Sıradan bir Çinli uyanır uyanmaz yeni güne sahip olduğu iki akıllı telefondan ilki Çin markası Xiaomi ekranından haberleri takip eder ya da mesajlaşarak başlıyor hale geldi. Sahip olduğu ikinci telefonu kullanarak 2 triyon dolarlık e-ticaret pazarı oyuncusu Taobao'dan ihtiyacı olduğu hava nemlendiricisi şiparişini veriyor. 

Çinlilerin büyük çoğunluğu e-postalarını 163.com'dan takip ediyor. Uçak bileti için Ctrip'i kullanıyor. Dünya teknoloji totemleri Google,Twitter, Facebook, Instagram, YouTube ve Wikipedia Çin Komünist Partisi'nin hışmına uğruyarak yasaklı. Çin'de çok sevilen aktör Yao Chen'in Weibo'da 78 milyon takipçisi bulunuyor. Yani Twitter'da en çok takip edilen Katty Parry'nin takipçilerinden 8 milyon daha fazla kişi Çinli oyuncuyu takip ediyor. 

ABD'li ve Çinli teknoloji şirketlerinin piyasa değerlerinin karşılaştırılması kıyasıya rekabetin ne kadar kızıştığını gözler önüne seriyor. İşte o rakamlar...

Baidu & Google'a karşı

Dünyanın en büyük arama motoru devi Google'un piyasa değeri 359 milyar dolar iken Çinli rakibinin değeri ise 71 milyar dolar.

Tencent & Facebook'a karşı

Sosyal paylaşım sitesi Facebook en büyük rakibi olarak Twitter'ı düşünürken Çinli sosyal medya devi Tencent'in soluğunu ensesinde hissediyor. Facebook'un piyasa değeri 226 milyar dolar, Tencent'in ise 185 milyar dolar. 

Alibaba & Amazon'a karşı

Dünyadaki en büyük halka arzı gerçekleştiren e-ticaret devi Çinli Alibaba 219 milyar dolarlık piyasa değeriyle; en büyük rakibi Amazon'ı geçti. ABD'li Amazon'un piyasa değeri 198 milyar dolar.

Amazon CEO'su Jeff Bezos ile Alibaba CEO'su Jack Ma

Küresel çapta çalışan sağlığı hâlâ risk altında Haluk Levent, BM toplantısında İsrail yönetimine tepki gösterdi Bolat, Amerikalı mevkidaşı Raimondo ile görüştü PFDK'dan Ali Koç'a 60 gün hak mahrumiyeti cezası Borsa günü yükselişle tamamladı