Güney Kore ile ticari müzakereler tamamlandı

Ekonomi Bakanlığı, Güney Kore ile hizmet ticareti ve yatırım müzakereleri görüşmeleri tamamlandığını açıkladı

Abone ol

ANKARA  - Ekonomi Bakanlığından Türkiye ve Güney Kore arasında Hizmet Ticareti Anlaşması ve Yatırım Anlaşması'nın bu yılın sonunda imzalanmasının öngörüldüğü, böylece Türkiye'nin Koreli firmalar için önemli bir üretim üssü haline gelmesinin beklendiği bildirildi. 

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, iki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması'nın (STA) derinleştirilmesi amacıyla 2013'de başlatılan hizmet ticareti ve yatırım müzakereleri Seul'de düzenlenen görüşmeler neticesinde tamamlandı. 

Müzakerelerde üzerinde uzlaşı sağlanan "Hizmet Ticareti Anlaşması" ve "Yatırım Anlaşması"nın, gerekli işlemlerinin tamamlanmasının ardından bu yılın sonunda imzalanması, iç onay işlemlerinin ardından da 2015 içerisinde yürürlüğe girmesi öngörülüyor. Türkiye için her biri kendi alanında ilk niteliğindeki anlaşmaların yürürlüğe girmesiyle iki ülke arasındaki STA'nın kapsamı hizmet ticareti ve yatırımları da içerecek şekilde genişletilecek. 

Bu sayede tüm dünyada en fazla doğrudan yatırım yapan ülkeler arasında 29 milyar dolar ile 12'nci sırada yer alan, bununla birlikte son 7 yılda Türkiye'ye sadece yaklaşık 500 milyon dolarlık doğrudan yabancı yatırımda bulunan Güney Koreli firmaların Türkiye'ye ilgisinin artırılması hedefleniyor. 

Türkiye'de Güney Koreli 248 şirket faaliyet gösteriyor 

Türkiye'de, temmuz ayı itibarıyla 248 Güney Kore sermayesine sahip şirket faaliyet gösterirken, son 7 yılda Güney Kore sermayeli şirketler için 30 yatırım teşvik belgesi düzenlendi. Söz konusu belgelerde öngörülen toplam yatırım tutarı ise yaklaşık 1 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. 

Ayrıca iki ülke arasındaki STA görüşmelerinin 2012 yılı mart ayında müzakerelerinin tamamlanmasıyla düzenlenen teşvik belgelerinde miktar bazında önemli bir artış oldu. Söz konusu tarihten önceki 5 yıllık dönemde 347 milyon lira tutarında belge düzenlenirken, bu tarihten sonraki 2 yıllık dönemde 697 milyon lira tutarında belge düzenlendi. 

Bu çerçevede, Hizmet Ticareti ve Yatırım Anlaşmaları'nın yakalanan söz konusu ivmeye katkıda bulunması ve Türkiye'nin Koreli firmalar için önemli bir üretim üssü haline gelmesi bekleniyor.  

Diğer taraftan, Hizmet Ticareti Anlaşması ile iki ülkenin hizmet sağlayıcılarına pazara girişte önemli kolaylıklar sağlanması da kayıt altına alındı. Söz konusu anlaşma ile hizmet sektörlerinin gerçekleştirdiği ticarete ivme ve çeşitlilik kazandırılması, bu alanda pazara giriş imkanlarının artırılması ve hizmet sektörlerinin istihdam yaratıcı etkisinin değerlendirilmesi hedefleniyor. 

Söz konusu anlaşmaların yürürlüğe girmesiyle, Türkiye aleyhine seyreden dış ticaret açığının dengeli bir yapıya kavuşturulması, iş adamları arasındaki işbirliği imkanlarının güçlendirilmesiyle Kore yatırımlarının artırılması amaçlanıyor. 

Anlaşmaların tamamlanması ile ilk defa derin ve kapsamlı bir STA'nın yürürlüğe girmesi sonucunda, halen müzakere/girişim aşamasında bulunulan Kanada, Japonya, Singapur, Meksika ve ABD gibi önemli ülkelere kuvvetli bir sinyal verildi ve Türkiye'nin dünya ticaretinin yakın bir takipçisi olduğu bir kez daha ortaya konuldu. 

Vergiler kaldırılacak 

Türkiye ile Güney Kore arasındaki STA kapsamında, taraflar arasındaki mal ticaretinin kademeli olarak serbestleştirilmesine ilişkin anlaşma 1 Mayıs 2013'te yürürlüğe girdi. 

Bu kapsamda en geç 1 Ocak 2023 itibariyle iki ülke arasındaki ticarete konu eşyanın neredeyse tamamındaki gümrük vergileri kaldırılacak. 

1 Mayıs’ta 3 ilde raylı sistemler ücretsiz “Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” ABD'de silahlı saldırıya uğrayan polislerden 4'ü öldü, 4'ü yaralandı Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak