İran, Türkiye'nin rolünü sorguluyor

İran basınında, Türkiye’nin füze kalkanı planına katılmayı neden kabul ettiğinin incelemesi gerektiği belirtildi.

Abone ol

TAHRAN - NATO Zirvesi’nde füze kalkan sisteminin onaylanması ve Türkiye’nin bu konudaki tavrı İran medyasında da tartışılıyor. İran Press TV tarafından yayımlanan bir yorumda ilgili İranlı kuruluşların, Türkiye’nin füze kalkanı planına katılmayı neden kabul ettiğini incelemeleri gerektiği belirtilerek, “Ankara’nın, İran’ın adını (NATO'nun) tehditler listesinden kaldırarak otomatik olarak Tahran’a yönelik tehditleri yok edeceğine gerçekten inanıp inanmadığı sorgulanmalıdır” denildi.

Press TV’nin yer verdiği yorumda Türkiye’nin kalkan sistemi için seçilmesinin, Ankara’nın İran ve Ortadoğu ülkeleriyle bağlarını önemli ölçüde geliştirdiği bir döneme rastlandığı belirtildi.

"Ankara önce reddetti, sonra razı oldu"

“Başka bir deyime, Türkiye, Ortadoğu’daki rolünü İran ile daha iyi ilişkilerin yoluyla yoğunlaştırdı” denilen yorumda Ankara’nın önce kalkan önerisini “kesin bir biçimde reddettiği” ancak daha sonra “AB hırsı” olan Türkiye’nin, “Batı’nın artan baskılarının karşısında razı olduğunu ve tutumunu denkleştirmeye çalıştığı” öne sürüldü.

Press TV, Rusya ile NATO arasında varılan anlaşmanın da “İran’a karşı önemli bir NATO tehdidi” oluşturduğunu savunduktan sonra ilgili İranlı kuruluşların yeni planlar ve NATO stratejilerinin İran’ın güvenliğini nasıl riske atabileceğini incelemeleri gerektiğini belirtti. Yorumda şöyle devam edildi:

“Ancak, yapmaları gereken başka bir şey de, Türkiye’nin savunma kalkan planına katılmayı neden kabul ettiğini incelemektir. Ankara’nın, İran’ın adını, (NATO'nun) tehditler listesinden kaldırarak otomatik olarak Tahran’a yönelik tehditleri yok edeceğine gerçekten inanıp inanmadığını sorgulamalıdır.”

Yoruma son verilirken de “İran için bir ABD, İsrail ve NATO tehdidi tek ve aynıdır ve Tahran bunlar konusunda uykusuz kalmayacak. Ancak bu, ABD tarafından hazırlanan İran karşıtı komploların görmezlikten gelineceği de demek değil” sözleri de kullanıldı.

“Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak Veysel Memiş: 2024 yılında da başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyoruz