Japonya'ya 'nükleer'de süresiz izin

Japonya'ya nükleer silahı bulunmayan ülke olarak plütonyum stoklama ve uranyum zenginleştirme olanağı veren anlaşma süresiz uzatıldı.

Abone ol

ABD ile Japonya arasında süresi bu yıl içinde dolacak 30 yıllık nükleer anlaşmanın aynı koşullarda süresiz uzatılmasına karar verdi.

Böylece Japonya, nükleer silahı bulunmadığı halde seyreltilmiş plütonyum ve uranyum stoklayan tek ülke olma konumunu sürdürecek. Ancak Japonya'nın stokların hacmine dair endişeleri nedeniyle anlaşmaya yeni bir madde eklendi. Yeni madde her iki tarafa, 6 ay önceden bilgilendirmek kaydıyla anlaşmayı tek taraflı feshetme hakkı tanıyor.

Japonya'ya ait halen 47 ton plütonyum bulunuyor. Bunun 6 bin savaş başlığı üretmeye yetecek miktar olduğu kaydediliyor. Söz konusu 47 tonun 10 tonu Japonya'da muhafaza edilirken, geri kalanı İngiltere ve Fransa'da tutuluyor.

Nükleer reaktörlerdeki artık yakıttan çıkarılan uranyum ve plütonyum, "karışık oksit (MOX)" adı verilen bir yakıta dönüştürülerek yeniden reaktörlerde kullanılıyor.

Ancak 2011 Fukuşima nükleer felaketinin ardından Japonya, yeni güvenlik denetimleri yapılması için nükleer santrallerinin çalışmasını durdurması nedeniyle stoklar sorun haline gelmişti.

'Emine Erdoğan için helikopter pisti yapıldı' iddialarına yalanlama 1 Mayıs'ta gözaltına alınan 52 kişiye tutuklama talebi La Liga'da şampiyon Arda Güler'li Real Madrid! Bitcoin'de yükseliş sürüyor: Gün ortasında 64 bin doları aştı Deep Purple'dan yeni şarkı