NATO ve Rusya Suriye için birlikte çalışabilir

NATO Genel Sekreter Yardımcısı Alexander Vershbow, NATO ile Rusya'nın Suriye'deki kimyasal silahların ortadan kaldırılması konusunda gelecek hafta birlikte bilgi alacaklarını ve birlikte çalışabileceklerini söyledi.

Abone ol

İSTANBUL - Suriye'nin kimyasal silahlarının imhası Ekim ayında NATO ve Rusya savunma bakanlarının Brüksel'de bir araya geldiği bir toplantıda ele alınmasıyla soğuk savaş döneminin iki rakibinin birlikte çalışması söz konusu olmuştu.

Vershbow, Birleşmiş Milletler ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) tarafından Suriye'nin kimyasal silahlarının imha edilmesi için kurulan ekibin başında bulunan Sigrid Kaag'ın gelecek hafta NATO ve Rusya yetkililerini bilgilendireceğini ifade etti.

NATO Endüstri Forumu sırasında dün Reuters'e konuşan Vershbow, "NATO ve Rusya kuruluna verilecek brifingde... gelecek aylarda nelere ihtiyaç duyacaklarını öğreneceğiz" dedi.

"Şu anda NATO'dan mı, yoksa NATO ve Rusya'dan birlikte mi yardım isteyeceklerini bilmiyoruz. Ancak müttefik ülkeler bu konuda farklı seçenekleri değerlendirmeye hazır ve brifingden sonra daha fazla bilgimiz olacak."

Rusya ve ABD tarafından sağlanan anlaşmaya göre Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Suriye'nin tüm kimyasal silahlarını imha etmeye söz verdi.

Ağustos ayında Suriye'de yüzlerce kişinin ölümüne neden olan sarin gazı saldırısının ardından ABD yönetimi Suriye'ye karşı askeri güç kullanacağı tehdidinde bulunmuştu.

Vershbow NATO üyesi ülkelerin kimyasal, biyolojik ve nükleer tehditlerin yönetilmesi konusunda gerekli uzmanlığa sahip olduğuna dikkat çekerek OPCW'nin ikili anlaşma vasıtasıyla da destek isteyebileceğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 19 Mayıs mesajı Özgür Özel'den 19 Mayıs mesajı: 'Atılan o ilk adımın izinden...' Kahramanmaraş'ta korkutan deprem Kapadokya'da 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlanıldı İstanbul Boğazı'nda gemi trafiği askıya alındı