Savaşın kazananı Ortadoğu olur

ABD ve Çin arasında büyüyen ticaret savaşının kazananı, enerji kaynakları açısından zengin Ortadoğu ülkeleri olabilir. Özellikle İran'ın ABD'ye alternatif olarak öne çıkabileceği belirtiliyor.

Abone ol

dunya.com

Ortadoğu'nun, ABD ve Çin arasında bir ticaret savaşı çıkması halinde özellikle petrokimya ürünlerinin ihracatında ABD'nin önüne geçebileceği belirtiliyor.

Bloomberg News'in haberine göre, Çin 106 ABD ürününe yüzde 25 ek uygulama planını hayata geçirirse, ülkedeki müşteriler bu ürünler için yeni alıcılar bulmak üzere Ortadoğu'ya yönelmek zorunda kalacak.

Özellikle de doğalgazı bölgesel anlaşmalarda indirimli fiyatlara satan İran'ın, Çin için ABD yerine çekici bir alternatif haline gelmesi güçlü bir olasılık. FGE danışmanlık şirketi uzmanlarından Ong Han Wee, "Çin şirketleri arz kaynaklarını daha çok İran'a kaydırmalı" dedi.

Çin'in ABD'de hedef aldığı ürünler arasında, özellikle polietilen ve sıvı propan gibi enerji zengini Ortadoğu'da daha düşük fiyatlara bulunabilen ürünler de yer alıyor.

Ortadoğu, dünyanın en çok kullanılan plastiği polietilen alanında halihazırda Çin'e en fazla ihracat yapan bölge. Goldman Sachs'ın tahminlerine göre, Çin ek vergi kararını yürürlüğe koyması sonrasında gelecek yıl 2,3 milyon ton polietileni ABD yerine Ortadoğu ülkelerinden ithal etmeyi tercih edebilir.

Propan alanında da Çin, ABD'den en fazla ithalat yapan üçüncü ülke ve ithalat rakamları son yıllarda hızla arttı. Bu alanda da Ortadoğu'nun ABD'nin yerini alması muhtemel.

Çin'den ABD'nin ek vergilerine karşı hamle

Erdal Beşikçioğlu'nun Melek Mosso konserindeki dansı gündem oldu 20 ilde Sibergöz-39 operasyonu: 74 gözaltı Erdoğan'dan atama ve görevden alma kararları Valilik duyurdu: İstanbul'da bugün bazı yollar kapalı Şahin: Sahadaki balları denetime açsınlar