BoJ dalgası iç piyasalarda da hissediliyor

BoJ sonrası Borsa İstanbul hafif artıda yatay bir açılış gerçekleştirirken dolarda görülen ilk tepki yerini daha sakin bir seyre bıraktı.

Abone ol

Japonya Merkez Bankası (BoJ), artık uzun vadeli faiz oranlarını hedefleyen bir para politikasını izleyeceğini, 10 yıl vadeli devlet tahvili faizlerini sıfırda tutacak şekilde uzun vadeli tahvil alımlarını sürdüreceğini açıkladı.

Merkez bankasının politika geliştirme süreci hakkında bilgi sahibi kaynaklar, adeta şok terapisi uygulayarak üç yıldır para arzını artırıp enflasyonu yükseltmeye çalışan BoJ'un artık bundan vazgeçtiğini ve enflasyonda süregelen düşüş ile uzun vadede mücadele edeceğini belirtiyorlar.

Para politikasındaki değişiklik BoJ'un daha fazla borsada işlem gören fon (ETF) hissesi almasına da kapı aralıyor.

Kararın ardından küresel piyasalar artı-eksi dalgalandıktan sonra genel olarak pozitif kapanışlar gerçekleştiriyor. 

Buna paralel olarak Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi 139 puan artışla 77.452 puandan açıldı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,18 oranında değer kazandı.

BoJ parasal çerçevede değişikliğe gitti

 Dün akşam saatlerinde 2.9758/2.9792 seviyesinde olan dolar/TL ise, BoJ kararları sonrası 2.9880'e kadar yükseldi. Kurda bu sabah ilk işlemler 2.9800/2.9803 seviyesinden geçiyor.

Dün aynı saatte 3.1507/3.1561 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah 3.1481/3.1488, 3.3271/3.3365 seviyesindeki euro/TL ise 3.3161/3.3171 seviyesinde bulunuyor.

Küresel piyasalarda son durum

Japonya Merkez Bankası'nın para politikası kararı öncesinde, oynak hareket eden Japon hisse piyasası kararın ardından yüzde 1 artıya geçti.

Kararın ardından eksi ve artı seviyeler arası dalgalanan Japonya'nın Nikkei endeksi kazanımlarını yüzde 1.1'e taşıdı. Karar öncesi yatay seyreden Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi ise yüzde 0.26 artıya geçti.

Küresel piyasalarda BoJ etkisi

 Altın - Petrol

Petrol fiyatları ABD ham petrol stoklarındaki gerileme ve Japonya'dan gelen güçlü talebin sürmesinden destek alarak yükseldi.

Amerikan Petrol Enstitüsü verilerine göre ABD'nin ham petrol stokları piyasadaki yükseliş beklentisinin aksine art arda üçüncü defa haftalık bazda gerileyerek ham petrol fiyatının yükselmesine yol açtı.

Bu sabah itibariyle Brent petrolü 46.54 dolar, ABD hafif petrolü 44.89 dolar seviyesinde bulunuyor.

Uzmanlar ABD Enerji Enformasyon Ajansı'nın bugün açıklayacağı resmi ham petrol stok verisi ve Fed'in bu akşam açıklayacağı para politikası kararının da yakından izleneceğini belirtiyorlar.

Altın fiyatları ise BoJ'un para politikasında değişikliğe gitmesinin ardından doların değer kazanmasına paralel olarak düşüş kaydetti. Spot altının ons fiyatı 1,311 dolara kadar geriledi. Ardından bir miktar toparlanan altının ons fiyatı bu sabah 1319,40 dolar seviyesinden geçiyor. Yatırımcılar bu akşam açıklanacak olan Fed faiz kararını bekliyorlar.

Dolar ilk tepki olarak yükseldi

 Piyalasarın gündemi

Piyasalar Japonya'nın ardından ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu gece açıklanacak para politikası kararını izleyecek.

Fed yetkililerinden hem para politikasının sıkılaştırılması hem de gevşek halin sürmesi yönünde gelen açıklamalar nedeniyle küresel piyasalar son dönemde oynak bir seyir izliyor.

Fed'in kararıyla ilgili ortak beklenti faizlerde değişikliğe gitmeyeceği, ancak yıl sonuna kadar gidebileceği şeklinde. Ancak yatırımcılar karar sonrası Fed Başkan Janet Yellen'in düzenleyeceği basın toplantısında bundan sonraki faiz artışının zamanlaması konusundaki ipuçlarını arıyor olacaklar.

Piyasalar ayrıca yarın açıklanacak olan PPK kararlarını da bekliyor.

Reuters'ın 18 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği ankete göre gelişmiş ülke merkez bankalarının parasal genişlemeye devam edeceği, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ise yakın zamanda faiz artırımı yapmayacağı beklentilerinin desteğiyle Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimlerine eylül ayında da devam etmesi beklenirken, yüzde 8.50 olan koridorun üst bandında 25 baz puanlık indirim öngörülüyor.

Korhan Berzeg'e ilişkin arama çalışmaları sonlandırıldı Doğal gazda mayıs tarifesinde değişikliğe gidilmedi Borsa günü düşüşle tamamladı Kestelli'den "yapısal reform" uyarısı BAT grubunun sigaraları bayilerde satılacak mı?