BoJ parasal çerçevede değişikliğe gitti

Faizleri sabit tutan Japonya Merkez Bankası, getiri eğrisi kontrollü parasal genişlemeye geçti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Japonya Merkez Bankası (BoJ), para politikası çerçevesinde değişiklik kararı alarak "Getiri Eğrisi Kontrollü Parasal Genişleme" uygulamasına geçti.

BoJ'un dün başlayan ve bugün sona eren para politikası toplantısında alınan kararlar açıklandı.

Buna göre, parasal genişlemenin güçlendirilmesi için yeni çerçeve belirleyen banka, enflasyonda yüzde 2 hedefine ulaşana kadar "Getiri Eğrisi Kontrollü Parasal Genişleme" politikasına geçti. Banka ayrıca, politika faizini değiştirmeyerek yüzde eksi 0,1'de bırakırken, parasal taban hedefinden de vazgeçti. Öte yandan Banka, yıllık Borsa Yatırım Fonu (ETF) alım hedefini de 6 trilyon yen düzeyinde korudu.

Küresel piyasalarda BoJ etkisiKüresel piyasalarda BoJ etkisi

Banka, yeni para politikası aracı olan Getiri Eğrisinin Kontrolü uygulamasına geçilmesi kararını 1'e karşı 8, Japon Devlet Tahvili haricindeki varlık alımlarına ilişkin kararını da 2'ye karşı 7 oyla aldı.

Karar metninde, Getiri Eğrisinin Kontrolü ile bankaların uzun ve kısa vadeli faizlerinin kontrol edileceği belirtilerek, "Uzun vadeli faiz oranlarını hedefleyen bir politika izlenecek ve 10 yıl vadeli Japon Devlet Tahvili faizlerini sıfırda tutacak şekilde uzun vadeli tahvil alımları sürecek. İhtiyaç duyulması halinde politika faizinde daha da indirime gidilebilir." ifadelerine yer verildi.

Resmi parasal taban hedefinin olmayacağına işaret edilen metinde, ancak yıllık 80 trilyon yen tutarında Japon Devlet Tahvili alımının süreceği vurgulandı.

Dolar ilk tepki olarak yükseldiDolar ilk tepki olarak yükseldi

 

Bu konularda ilginizi çekebilir