Borsa 83.000 sınırında açıldı

Borsa İstanbul 100 endeksi, son günlerdeki yükselişin ardından güne hafif alımlarla 82.964 puandan başladı.

Abone ol

Borsa, bu hafta gerçekleşen yükselişlerin ardından güne hafif alıcılı yatay başlarken, Fed Başkanı Janet Yellen'ın dün yaptığı konuşmada faizlerin hızlı bir şekilde artırılabileceğine dair açıklamaları dolarda kısa süreli bir yükselişe neden oldu.

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi, 184 puan artışla 82.964 puandan açıldı. Hisse senetleri ortalama yüzde 0,22 oranında değer kazandı.

Ziraat Yatırım günlük borsa yorumunda, "FED başkanı Yellen'ın Amerikan ekonomisinin gücüne ilişkin açıklamaları ile dolar güçlenmesi katalizörlüğünde nötr risk sabahına uyanıyoruz" derken, Ak Yatırım da "Hisselerin bugün için dar bir bantta yatay bir seyir izlemesini bekliyoruz" dedi.

Dolar 3.80'i geçti

Dün piyasaların kapanış saatlerinde 3.7715/3.7750 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah ilk işlemlerde 3.8158'e kadar yükseldi. Bu seviyenin görülmesi sonrasında düşüşe geçen kurda işlemler saat 09:40 itibariyle 3.7925/3.7950 seviyesinden geçiyor.

"Faizleri kademeli artırmak mantıklı"

Yellen, ABD'de tam istihdama yaklaşılması ve enflasyonun da yüzde 2'lik hedefe doğru yol almasından dolayı Fed için faizleri kademeli olarak artırmanın "mantıklı" olacağını söyledi.

Yellen dün yaptığı konuşmada ABD'de Donald Trump hükümetinin göreve gelmesiyle beraber ekonomik büyümenin ve enflasyonun artması durumunda daha hızlı faiz artışı yapmak zorunda kalınabileceğini belirtti. Yellen, bunun da yeni bir resesyona yol açabileceğini sözlerine ekledi.

Gündem yoğun

Piyasaların bugün yurt içinde takip edeceği gelişmeler arasında 14:30'da TCMB Beklenti Anketi bulunurken, yurt dışında 15:45'teki Avrupa Merkez Bankası faiz kararı takip edilecek.

Ayrıca 16:30'da ABD'den gelecek konut inşaatları, inşaat ruhsatları ve haftalık işsizlik başvuruları takip edilecek.

Küresel piyasalar Yellen sonrası dalgalı seyrediyor

Dolar, Yellen sonrası 3.80'i aştı

“Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak Veysel Memiş: 2024 yılında da başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyoruz