Çin'in hamlesi piyasaları karıştırdı

Beijing'in kısa vadeli faizleri beklenmedik bir şekilde artırması Asya piyasalarında son iki haftanın en sert kayıplarının yaşanmasına neden oldu.

Abone ol

Çin hisse senetleri Beijing'in kısa vadeli faizleri beklenmedik bir şekilde artırarak ABD Başkanı Donald Trump'ın agresif politikalarından doğan endişeleri daha da yükseltmesiyle bugün geriledi ve Asya piyasalarında son iki haftanın en sert kayıplarının yaşanmasına öncülük etti.

Çin Yeni Yılı dolayısıyla bir haftalık tatilin ardından bugün tekrar açılan Çin piyasalarında Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,43 düştü. Çin Merkez Bankası'nın açık piyasa işlemleri için faiz oranlarını 10 baz puan artırması üzerine yuan da değer kaybetti.

Hong Kong'da bulunan Natixis kıdemli ekonomisti Iris Pang, "Benim Çin'de faizlerin artırılmasına yönelik yorumum, piyasa düzenleyicilerinin şirketlerde aşırı kaldıraç olmasının önüne geçmek istemesi ki böylesi bir durum fazla likidite ve düşük borçlanma maliyetinin olduğu bir ortamda gerçekleşebilir" dedi.

Çin'den sürpriz faiz artırımı

 Analistler bu faiz artışının yerel piyasalar için bir politika sıkılaşmasında hızlanmayı gösterdiğini ve son aylarda yaşanan rekor sermaye çıkışı üzerine yuanı desteklemeyi hedeflediğini belirtiyorlar.

Borsalara nasıl yansıdı?

Japonya dışındaki Asya Pasifik piyasalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 0.3 geriledi. 

Japonya'da hizmet sektörü PMI verisi 52,3'ten 51,9'a geriledi. Nikkei 225 endeksi yüzde 0,02 artışla 18.918,20 puandan kapandı.

Güney Kore'de Kospi endeksi de günü yüzde 0,01 artışla 2.071,14 puandan tamamladı.

Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 0,30 azalışla 28.142,49 puanda, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,30 kayıpla 23.114,38 puanda seyrediyor.

ABD borsaları

ABD'de ise yatırımcıların Trump politikalarına yönelik endişelerinin devam etmesinden dolayı S&P 500 endeksi altı hafta önceki seviyelerinin yakınlarında yeniden işlem görmeye başladı.

Piyasaların gündemi

Küresel piyasalarda bugün ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verileri beklenirken, Reuters anketine katılan ekonomistler Aralık ayında 156,000 artan tarım dışı istihdam oranının Ocak ayında 175,000 artmış olmasını ve işsizlik oranının da yüzde 4.7 ile dokuz yılın en düşük seviyelerinin yakında kalmasını bekliyorlar.

Bakan Işıkhan emeklilerle ilgili yeni çalışmayı duyurdu Bursluluk sınavı sonuçları açıklandı: Sorgulama nasıl yapılır? Bursa'da ihtiyaç sahibi emeklilere 2 bin TL destek Diyanet açıkladı: Audi A8 Tasarruf Genelgesl nedeniyle iade edildi Elon Musk duyurdu: Twitter resmen X'e dönüştü