Çin'den sürpriz faiz artırımı

Çin Merkez Bankası, açık piyasa işlemleri için uyguladığı repo faiz oranlarını 10 baz puan artırarak yüzde 2,35'e çıkardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin Merkez Bankası, bugünden geçerli olmak üzere açık piyasa operasyonlarında ters repo faiz oranını 10 baz puan yükseltti. 7 gün vadeli ters repo faiz oranını yüzde 2,25'tten 2,35'e, 14 gün vadeli ters repo faizini yüzde 2,40'tan 2,50'ye ve 28 gün vadeli faizi yüzde 2,55'ten 2,65'e çıkardı.

Yeni yıl tatili nedeniyle bir hafta kapalı kalan Çin piyasaları bu sabah işlem görmeye başladı. Merkez bankasının tatil dönüşü parasal koşulları sıkılaştırmasıyla Şanghay Borsasında yüzde 1'e yakın kayıp var. 

Analistler, Çin MB'nin kısa vadeli krediler için uygulanan kredi kolaylığı programında kredi faizlerini de artırdığını öne sürdüler.

Çin'in hamlesi piyasaları karıştırdıÇin'in hamlesi piyasaları karıştırdı

 Kaynaklara göre kısa vadeli kredi kolaylığı programında gecelik faiz oranı yüzde 2,75'ten 3,10'a, 7 gün vadede yüzde 3,25'ten 3,35'e, 1 ay vadeli yüzde 3,6'dan yüzde 3,7'ye yükseltildi.

Çin MB ocak ayında da orta vadeli kredi kolaylığı faizini 2014 yılından bu yana ilk kez artırmıştı.

Banka'nın kısa vadeli faiz oranını yükseltmesi finansal piyasaları şaşırttı. Piyasalar bu artırımı ekonominin istikrar kazanmaya başladığına dair işaretlerin geldiği ortamda politikada bir sıkılaştırmaya gidileceğine yönelik yeni bir işaret olarak değerlendirdiler.

Bu konularda ilginizi çekebilir